«Πονοκέφαλος» οι αλυσίδες μετάδοσης από πάρτι

Αλυσίδες μετάδοσης από πάρτι και κοινωνικές συναθροίσεις καταγράφονται πλέον και στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να ανησυχούν οι αρμόδιοι.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, τρεις είναι οι καταγραμμένες μέχρι τώρα μεγάλες αλυσίδες. Η πρώτη αφορά τη γυναίκα που ήρθε από τις ΗΠΑ, παραβίασε την καραντίνα και μέχρι τώρα έχει 45 κρούσματα που ήταν επαφές της αφού πραγματοποίησε εκδρομές και διοργάνωσε πάρτι και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τέσσερα κρούσματα καταγράφονται σε pool party, όμως εκκρεμούν και τα αποτελέσματα από 40 άλλα άτομα που δηλώθηκαν ως επαφές τους. Επίσης, οκτώ κρούσματα προέκυψαν μετά από hens πάρτι στον Πρωταρά μεταξύ των οποίων και η νύφη.

Τόσο από τα πιο πάνω δεδομένα, όσο και από άλλες μικρότερες αλυσίδες διασποράς του ιού ανάμεσα σε νεαρά και ως επί το πλείστον ασυμπτωματικά άτομα, διαφαίνεται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι αυξημένος και η διασπορά μπορεί να επεκταθεί εύκολα και σε άλλα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή και που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Καθήκον του κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι, με υπευθυνότητα και προσοχή, να αποτρέψει την εμφάνιση αυτών των φαινομένων, να σπάσει την αλυσίδα διασποράς του ιού στην κοινότητα και να διασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα εκτροχιαστεί, με απρόβλεπτες και δυσάρεστες συνέπειες.

Απευθύνεται εκ νέου έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τις κοινωνικές τους επαφές. Ενόψει και της μεγάλης κινητικότητας των πολιτών που αναμένεται να καταγραφεί τις επόμενες μέρες λόγω των θερινών διακοπών, υπενθυμίζεται η σημασία τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς και των κανόνων ατομικής προφύλαξης, όπως είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού, η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων ή και όπου άλλου αυτή είναι υποχρεωτική.

Επίσης, προτρέπονται όσοι πολίτες παρουσιάζουν συμπτωματολογία, δηλαδή βήχα, καταρροή, πυρετό, δύσπνοια, αοσμία, αγευσία και δυσγευσία, να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για περαιτέρω διερεύνηση. Τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης αποτελούν για την ώρα τη μοναδική ασπίδα προστασίας που διαθέτουμε στη δύσκολη μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό της πανδημίας.

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα

Δεκατέσσερα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα, από σύνολο 3.387 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θετικών κρουσμάτων στα 1.305.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, από 108 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα, από 1.368 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και από 631 δείγματα, που λήφθηκαν στο πλαίσιο τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα. Και τα οκτώ κρούσματα προέκυψαν από 463 δείγματα που λήφθηκαν στην επαρχία Πάφου.