Ποντιοπιλατική στάση και απάντηση της προέδρου της ΚομισιόνΠοντιοπιλατική απάντηση έδωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή 127 ευρωβουλευτών, μεταξύ αυτών και των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, οι οποίοι ζητούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των 15 εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Στην απάντηση που είχε δώσει την προηγούμενη εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις ή, καλύτερα, η απάντησή της βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, καθώς άλλο ζήτημα της έθεσαν οι 127 ευρωβουλευτές και σε άλλο απαντάει. Στο «περίτεχνο» κείμενο της επιστολής – απάντησης της προέδρου δεν χρησιμοποιεί ούτε και μία φορά τη λέξη άμβλωση, ζήτημα που είναι και το κύριο που θέτουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της κάνει λόγο για την προστασία των γυναικών από τη βία που τους ασκείται, ενώ θέτει και το ζήτημα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Θέματα αυτά δεν αναφέρονται πουθενά στην επιστολή των ευρωβουλευτών.

Οι ευρωβουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των κινημάτων που τάσσονται κατά των αμβλώσεων και από κυβερνήσεις που αποτρέπουν και στερούν το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει. Υπογραμμίζουν ότι σε ορισμένα κράτη μέλη, μάλιστα, η άμβλωση μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα ακόμη και σε φυλάκιση.

Δηλώνουν αλληλέγγυοι με τις γυναίκες κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν νόμιμη άμβλωση και επαναλαμβάνουν την ισχυρή δέσμευσή τους για το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της. Τέλος, κάλεσαν την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τοποθετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα στις προτεραιότητες της ατζέντας της στα επόμενα 5 χρόνια.

Κωστής Πιτσιλλούδης