Κάθετα/ Ορίζοντα/ Φωτογραφία: @Δημήτρης Βαττής, Πνεύμα της Μάργκαρετ Έτσον, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη (Θέατρο Διόνυσος 2019)

Αντιληφθήκατε ποτέ τι αξία έχει ο πολιτισμός και ακόμα τι είναι πολιτισμός;

Στην ηθοποιό Πόπη Αβραάμ δόθηκε το φετινό Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ «για τη σχεδόν σαρανταετή ενεργή, σταθερή παρουσία και προσφορά της στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου» το οποίο θα απονεμηθεί μαζί με τα άλλα βραβεία αύριο Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Ρωτήσαμε την Πόπη Αβραάμ πως αντικρίζει την απονομή του αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο στη παρουσία των ανώτερων αξιωματούχων της πολιτείας σε συνάρτηση με το ζήτημα της στήριξης των καλλιτεχνών και του πολιτισμού κατά τη πανδημία αλλά και με τα ζητήματα των διαδικασιών για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τα ζητήματα που προέκυψαν με τη Συμβουλευτική Επιτροπή και τον αποκλεισμό γυναικών, νέων καλλιτεχνών, εκπροσώπων φορέων κ.ά. Μας απάντησε τα εξής:

«Εν μέσω του κορονοϊού, απογοήτευσης για την απομάκρυνση της λύσης του κυπριακού λόγω μη εκλογής του Ακιντζί, ανοίγματος της πόλης των Βαρωσίων δίνονται τα θεατρικά βραβεία που αφορούν στον πολιτισμό. Δίνονται από τον ΘΟΚ και θα απονεμηθούν από κυβερνώντες που δεν θεάθηκαν ποτέ σε θεατρική παράσταση ούτε τώρα που μας κυβερνούν ούτε και παλαιότερα -τουλάχιστον σαράντα χρόνια που εγώ βρίσκομαι στο σανίδι- από μια κυβέρνηση που την βαραίνουν σοβαρά σκάνδαλα για διαφθορά εκατομμυρίων, από μια κυβέρνηση που αγνόησε εντελώς τους καλλιτέχνες μέσα στον εγκλεισμό της πανδημίας και κατόπιν έντονης διαμαρτυρίας τους, τους πέταξε ένα κοκαλάκι των τριακοσίων ευρώ τον μήνα για να σωπάσουν.

Από μια κυβέρνηση που όταν αποφάσισε -και πάλι λόγω πιέσεων- να δημιουργήσει Υφυπουργείο Πολιτισμού, έκανε βήματα πρόχειρα, ανεύθυνα και τυχαία διορίζοντας καταρχάς μια ανδροκρατούμενη συμβουλευτική επιτροπή και αμέσως -λόγω των διαμαρτυριών και πάλι- πρόσθεσε τόσες γυναίκες όσες για να το βουλώσουμε. Αλλά εμείς-οι καλλιτέχνες- αχάριστοι, πάλι δεν μείναμε ικανοποιημένοι και γκρινιάζαμε γιατί βρίσκαμε πως οι πλείστοι δεν ήταν γνώστες των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα της δουλειάς μας, όπως και γιατί δεν συμπεριλαμβάνονταν καλλιτέχνες από συγκεκριμένους χώρους. Άσε που υπήρχε και μέλος της διορισμένης επιτροπής που αναρωτιόταν γιατί οι γυναίκες δεν κάθονται στ΄ αυγά τους να κλωσάνε παρά θέλουνε να κάνουνε και τέχνη.

Κύριοι, εσείς που αύριο θα απονείμετε τα βραβεία στους τιμώμενους, αναρωτηθήκατε αν είσαστε άξιοι να τους τα δώσετε; Αντιληφθήκατε ποτέ τι αξία έχει ο πολιτισμός και τι είναι πολιτισμός; Και ποια η δική σας σχέση με τον πολιτισμό;

Πόπη Αβραάμ

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.