ΠΟΠΟ: Φτωχοποιούνται οι τρίτεκνες οικογένειες

Η κυβέρνηση άφησε ξεκρέμαστες τις πενταμελείς οικογένειεςΤα μέτρα αντιμετώπισης εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού έφεραν σε δυσχερή κατάσταση την πλειονότητα των νοικοκυριών στη χώρα μας, υπογραμμίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ).

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για πολλές οικογένειες η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη και με το lockdown δέχτηκαν τη χαριστική βολή και περιήλθαν σε κατάσταση φτωχοποίησης.

Η ΠΟΠΟ υπογραμμίζει ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά αντιμετώπισαν αυξημένες ανάγκες την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τη στιγμή που τα έσοδα περιορίστηκαν δραματικά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο εγκλεισμός αύξησε τα λειτουργικά έξοδα του νοικοκυριού, όπως ηλεκτρισμός, νερό, ακόμα και τα έξοδα σίτισης, γιατί πολλά παιδιά μετά το σχολείο σιτίζονταν στους χώρους απασχόλησής τους, ενώ με τον εγκλεισμό όλη η οικογένεια χρειαζόταν να γευματίζει πιο πολλές φορές στο σπίτι.

Επιπλέον, «οι οικογένειες που έχουν και τα τρία παιδιά να φοιτούν σε σχολεία, για τις ανάγκες της διαδικτυακής φοίτησης έπρεπε να προμηθευτούν έναν υπολογιστή για κάθε παιδί. Δυστυχώς, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα προμήθευαν τα παιδιά με Η/Υ έμειναν μόνο στα λόγια για μεγάλο αριθμό μαθητών».

Παρατηρεί ότι για την πλειονότητα των εργαζομένων οι μισθοί μειώθηκαν, ενώ πολλοί έμειναν άνεργοι, ενώ τα επιδόματα από τα μέτρα στήριξης είναι πολύ λιγότερα από τους μισθούς που λάμβαναν οι εργαζόμενοι.

Προσθέτει ότι το μοναδικό μέτρο στήριξης σε όλα αυτά τα αλυσιδωτά προβλήματα που προέκυψαν ένεκα της πανδημίας ήταν η μικρή μείωση στην τιμή του ρεύματος.

«Με την άρση των μέτρων, οι οικογένειες με παιδιά έρχονται αντιμέτωπες με σειρά άλλων προβλημάτων. Βρεφοκομικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί, ενώ τα σχολεία λειτουργούν εκ περιτροπής. Τα προγράμματα φύλαξης παιδιών μετά το πέρας των μαθημάτων δεν λειτουργούν, όπως επίσης τα καλοκαιρινά σχολεία θα λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό παιδιών».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το καλοκαίρι μπήκε και οι οικογένειες με οικονομικά προβλήματα θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα, που δεν επιτρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους έστω και την πιθανότητα να συμμετάσχουν σε μια κατασκήνωση.

Η ΠΟΠΟ δηλώνει ότι έχει καταθέσει ουκ ολίγες φορές σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση που να στηρίζει έμπρακτα τις πενταμελείς οικογένειες. Παράλληλα, η ΠΟΠΟ ζητά στήριξη και από τους δήμους με εκπτώσεις στις φορολογίες.

Αναφέρει ότι, καθώς οι προγνώσεις για τους εργαζόμενους είναι δυσοίωνες, διεκδικεί μέτρα στήριξης των τρίτεκνων οικογενειών, όπως την αλλαγή τρόπου τιμολόγησης του νερού και τη μείωση των διδάκτρων στα νηπιαγωγεία.

Η ΠΟΠΟ καταλήγει ότι «οι τρίτεκνες οικογένειες οδεύουν στη φτωχοποίηση, αφού σωρεία προβλημάτων προϋπήρχαν της πανδημίας και πολλαπλασιάστηκαν με αυτήν, χωρίς η πολιτεία και το κράτος να ευαισθητοποιούνται και να λαμβάνουν μέτρα στήριξης».