Πορεία 3 του Οκτώβρη: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή!

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Τα μαντάτα από τη Νέα Υόρκη δυστυχώς δεν επιτρέπουν ούτε προσδοκίες, ούτε ελπίδες για επανέναρξη του διαλόγου σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Μόνο αγωνία και ανησυχία δημιουργούν οι εξελίξεις, γιατί δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα θετική προοπτική!

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τις διχοτομικές του θέσεις για λύση δύο κρατών, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για διάλογο ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Η Τουρκία συνεχίζει προκλητικά να παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις και στην ουσία και στην πράξη να κρατά υπό ομηρία τα κατεχόμενα, με τον Ερσίν Τατάρ να δηλώσει πίστη και αφοσίωση στον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο χρωστά την εκλογή του ως κατοχικός ηγέτης.

Στο κρίσιμο αυτό ραντεβού δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, συμπεριφέρεται κατώτερα των περιστάσεων. Οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές του, οι συνεχείς παλινωδίες του ρίχνουν νερό στο μύλο των διχοτομικών επιδιώξεων της Τουρκίας και των κατεχομένων.

Η επιμονή του να παρουσιάζει τη θέση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, μόνο εκτροπή από τα μέχρι σήμερα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν, ενώ βαθαίνουν το ρήγμα στην κρίση. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κίνδυνος να απολέσουμε το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντανά είναι πλέον ορατός. Άθελα ή ηθελημένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παίζει στο γήπεδο του Ερσίν Τατάρ. Αμφισβητείται το συμφωνημένο πλαίσιο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και δίνεται «σωσίβιο» στην Τουρκία και στα κατεχόμενα για να υπεκφεύγουν των ευθυνών για το αδιέξοδο για το οποίο βρίσκεται το Κυπριακό, για την απαράδεκτη, εκτός του συμφωνημένου πλαισίου πρότασή τους για κυριαρχική ισότητα ως προϋπόθεση επανέναρξης των συνομιλιών. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, είναι και ιστορικές με την έννοια του ότι κρίνεται οριστικά το μέλλον της ενωμένης και ειρηνικής Κύπρου.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί στο Κυπριακό! Τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και πρώτος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Οι συνεχείς παλινωδίες του και το πόκερ που παίζει στο Κυπριακό είναι καταστροφικές. Θα απολέσουμε κάθε εμπιστοσύνη από αυτούς που αναμένουμε στήριξη και συμπαράσταση. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει στη διεθνή σκηνή και ο διεθνής παράγοντας δείχνει πλέον να μη μας εμπιστεύεται.

Το ΑΚΕΛ μπροστά στην κρισιμότητα των γεγονότων, ούτε παραδίδεται, ούτε σηκώνει λευκή σημαία. Ηγείται πρωτοβουλιών και αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης, καταθέτει προτάσεις, κινητοποιεί το λαό ως Πατριωτικό Κόμμα. Η πρόταση την οποία κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Δεκέμβρη, προσφέρει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί το τέλμα και να αρθεί το διέξοδο, όχι κατ’ ανάγκην ότι θα λύσει το Κυπριακό, αλλά τουλάχιστον δημιουργεί τις προϋποθέσεις να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.

Αυτόν το στόχο, αυτό το όραμα υπηρετεί και η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ να κινητοποιήσει τον κυπριακό λαό σε μια μεγάλη πορεία αγώνα, αντίστασης και διεκδίκησης που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 3 του Οκτώβρη στην Αμμόχωστο. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διαίρεση. Ο κυπριακός λαός μπορεί και πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα σε ντόπιους και ξένους ότι η διαίρεση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Το όραμα μιας ενωμένης και ειρηνικής Κύπρου εξακολουθεί να εμπνέει ολόκληρο το λαό μας και το ΑΚΕΛ δεν απεμπολεί σε καμιά περίπτωση το αίτημα «Μια πατρίδα, ένας λαός»!

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy