Πόρισμα Συνεργατισμού για Χάρη Γεωργιάδη: Παραπλανούσε τη Βουλή και δεν ενημέρωνε το Υπουργικό

«Βαρύτατες ευθύνες» στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αλλά και σαφείς αιχμές για προσχεδιασμένο έγκλημα καταλογίζει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το πόρισμα κάνει λόγο για «αμέλεια, ανικανότητα και απληστία πολλών, οι οποίοι είχαν ταχθεί να ηγούνται και να υπηρετούν τον Συνεργατισμό», σημειώνοντας ότι τα αίτια της κατάρρευσης σχετίζονται με τα γεγονότα μετά το 2013, δηλαδή όταν ο Συνεργατισμός πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Αναφέρεται μάλιστα ότι «οι ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών υπήρξαν βαρύτατες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού».

Η Ερευνητική Επιτροπή αφήνει σαφείς αιχμές για προσχεδιασμένο έγκλημα, σημειώνοντας ότι είναι αντιφατικές οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Χ. Γεωργιάδης στο πρόσφατο παρελθόν (σ.σ.: πριν τις εκλογές) για επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες, σε σχέση με τα όσα δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής (σ.σ.: μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού) ότι «η πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική ήταν η τέλεια λύση, γιατί αποκόπτονται τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία και έχουμε τράπεζες καθαρές».

Μάλιστα η Ερευνητική διερωτάται «μήπως αυτό ενδιέφερε τον Χ. Γεωργιάδη από την αρχή, παρά τις περί του αντιθέτου επανειλημμένες αρχικά δηλώσεις του ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να επιστρέψει εκεί όπου ανήκε;» Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Χ. Γεωργιάδης «είχε κάθε ευκαιρία συζήτησης και λήψης διορθωτικών αποφάσεων για τα κρίσιμα προβλήματα του Συνεργατισμού στο πλαίσιο της Επιτροπής Διασφάλισης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας», αλλά «δεν παρέστη σε καμία από τις συνεδρίες».

Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Υπουργός Οικονομικών «αγνόησε το κάλεσμα της Διοικήτριας της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για λειτουργία και αυτής της Επιτροπής ακόμη και στο αποκορύφωμα της κρίσης».

Παραπλανούσε τη Βουλή και δεν ενημέρωνε το Υπουργικό

Εν τω μεταξύ, με βάση το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής ο Χ. Γεωργιάδης παραπλάνησε επανειλημμένα τη Βουλή, ενώ για χρόνια, μέχρι που έγιναν γνωστά τα γεγονότα, δεν ενημέρωνε ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο!

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρευρέθηκε σε σειρά συνεδριάσεων στη Βουλή, στις οποίες «η εικόνα η οποία εδίδετο ήταν μια μάλλον αισιόδοξη εικόνα, η οποία δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα».

Οι φίλοι και κουμπάροι του Χάρη

Η Ερευνητική Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες και στα δύο ανώτατα στελέχη του Συνεργατισμού, τα οποία παραδέχθηκαν ότι είχαν στενές φιλικές σχέσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Νικόλα Χατζηγιάννη και τον Γιάννη Σταυρινίδη. Μάλιστα η Ερευνητική σημειώνει ότι «οι ικανότεροι όταν προσλαμβάνονταν αποχωρούσαν ή επαύοντο όταν έρχονταν αντιμέτωποι με μέτρια διευθυντικά στελέχη, τα οποία όμως είχαν την εύνοια του ιδιοκτήτη», προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη ήταν του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ο Γενικός Διευθυντής Ν. Χατζηγιάννης και ο Γ. Σταυρινίδης».

Αναφέρεται επίσης ότι διορίστηκαν στην Επιτροπεία πρόσωπα τα οποία «δεν είχαν την ικανότητα και τις γνώσεις για τη λήψη ορθών αποφάσεων, αλλά ιδιαίτερα ν’ αμφισβητούν και συμβάλλουν στη διόρθωση των λανθασμένων αποφάσεων της Εκτελεστικής Διεύθυνσης». Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Επιτροπή ΜΕΔ και τη Διεύθυνση Διαχείρισης ΜΕΜ, οι οποίες, όπως αναφέρεται, απέτυχαν στην αποστολή τους. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.