Πόρισμα Συνεργατισμoύ για Χάρη : «Πραγματικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε…»

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής επισημαίνει σειρά αντιφάσεων μεταξύ των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών από το 2013 μέχρι το 2017, σε σχέση με τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνέχεια αλλά και τα όσα δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι από το 2013 μέχρι το 2017 ο Χ. Γεωργιάδης διαβεβαίωνε για τη

  • «σταθεροποίηση και πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού» (Φεβρουάριος 2014), ότι «ο ερασιτεχνισμός δίνει τη θέση του στον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία» (Δεκέμβριος 2015),
  • ότι ο Συνεργατισμός θα επέστρεφε στους πολίτες (Δεκέμβριος 2016),
  • ότι «υπάρχει κεφαλαιουχική επάρκεια, υπάρχει σημαντική ρευστότητα και επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΔ» (Δεκέμβριος 2017).

Ωστόσο, προστίθεται, στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπή μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ακόμα και να πωλούνταν οι μετοχές της Τράπεζας «ο αγοραστής θα άλλαζε το όνομα και δεν θα υπήρχε πλέον ΣΚΤ».

Στην ίδια κατάθεση ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η κίνηση ήταν εξαιρετικά θετική και μακάρι να μπορούσε να γίνει και με άλλες τράπεζες αποκόπτοντας τα τοξικά περιουσιακά τους στοιχεία».

«Στο δικό του μυαλό (του Υπουργού Οικονομικών) δεν υπήρχε η αντίληψη ότι η τράπεζα θα έπρεπε να μείνει ενιαία και θα έπρεπε να συνεχίζει να ονομάζεται ΣΚΤ, με το ένα ή το άλλο σενάριο κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει», όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

Σημειώνεται ακόμη ότι:  «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν ήταν αυτή η αντίληψη την οποία ο Υπουργός δημόσια προέβαλλε και θα θυμίσουμε κάποιες από τις δηλώσεις του: Στην πρώτη του δήλωση που έχουμε εντοπίσει, αυτή ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, τονίζει ότι επιβάλλεται το συντομότερο δυνατό η επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες, αναφέροντας μάλιστα την επιστροφή του “στους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιά από το κούρεμα”.

Πραγματικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη σύνδεση την οποία κάνει ο Υπουργός με πολίτες που υπέστησαν κούρεμα ένεκα της κατάρρευσης άλλων τραπεζών, όπως είναι για παράδειγμα η Λαϊκή Τράπεζα. Πάνω σε ποια βάση θα μπορούσαν να προσφερθούν μετοχές που ανήκουν στο κράτος και είναι μετοχές της ΣΚΤ σε πρόσωπα που υπέστησαν ζημιά ένεκα της κατάρρευσης μιας άλλης Τράπεζας;»

Επίσης, σε άλλο σημείο του πορίσματός της η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ότι: «Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερο σχολιασμό των αντιφατικών θέσεων του Χ. Γεωργιάδη όσον αφορά την αντίληψή του για το πώς έπρεπε να γίνει η αποκρατικοποίηση. Σε επανειλημμένες δηλώσεις του, πριν διαφανεί η λανθασμένη προσπάθειά του για δωρεάν παραχώρηση μετοχών, δήλωνε ότι η ΣΚΤ έπρεπε να διατηρηθεί ως έχει και ο Συνεργατισμός να επιστρέψει στους πολίτες στη βάση μάλιστα των αρχών του Συνεργατισμού. Όταν ένεκα των λανθασμένων χειρισμών του αυτό απέτυχε, δείχνει ενθουσιασμένος διότι η αποκρατικοποίηση επιτεύχθηκε με την πώληση της Τράπεζας και την εξαφάνισή της».

Ακόμη, σχολιάζοντας τις υποσχέσεις του Υπουργού Οικονομικών για την επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες, η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ότι «στόχος ήταν άντληση πολιτικού οφέλους και όχι το καλώς νοούμενον συμφέρον της ΣΚΤ».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ:

«Στόχος του Χάρη ήταν η άντληση  πολιτικού οφέλους – όχι το συμφέρον της Συνεργατικής»

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy