Πορτογαλία: Στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι για την ακρίβεια στα ενοίκια

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, υπέρ του δικαιώματος στη στέγαση, ενάντια στις αυξανόμενες τιμές ενοικίασης ακινήτων.

«Ζω με τον φόβο ότι ο σπιτονοικοκύρης μου ανά πάσα ώρα και στιγμή θα μου ζητήσει μια αύξηση της τιμής του ενοικίου μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Ρέις ντα Σίλβα, μια 32χρονη δικηγόρος που ζει στη Λισαβόνα τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Οι τιμές των ενοικίων πρέπει να παραμείνουν προσιτές», τόνισε ο Μαρτίνο Φαϊας Περέιρα, ένας 72χρονος συνταξιούχος που ζει σε κοινωνικές κατοικίες στην πορτογαλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, πάνω από το 50% των εργαζομένων είχε μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ πέρυσι.

Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 760 ευρώ. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους. Η μέση τιμή ενοικίου για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στη Λισαβόνα φτάνει περίπου σε 1.350 ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Imovirtual.

Σύμφωνα με την Eurostat, το κόστος αγοράς κατοικίας στην Πορτογαλία έχει εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 75% στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 και 2022, ενώ οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25%. Οι τιμές των ενοικίων στη Λισαβόνα, μια πόλη τουριστικός πόλος έλξης, έχουν εκτοξευθεί κατά 65% από το 2015 και οι τιμές πώλησης ακινήτων έχουν εκτοξευθεί κατά 137% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Confidencial Imobiliario.

Οι τιμές ενοικίων αυξήθηκαν κατά 37% μόνο πέρυσι, περισσότερο από ό,τι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία που συγκεντρώνει στοιχεία στον κλάδο των ακινήτων, την Casafari.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy