Πώς απαντά η ΚΟΠ για μη συμμετοχή Τ/κ ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας στην Εθνική ομάδα νέων


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


«Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ απέστειλε επιστολή την προηγούμενη βδομάδα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε σχέση με την συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας Λευκωσίας στην Εθνική Ομάδα νέων κάτω των 17», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Ευρωβουλευτή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ κ.  Ανθούλης Μυλωνάς απέστειλε επιστολή (η οποία ακολουθεί αυτούσια) αναφέροντας ότι δεν έχει δοθεί καμιά οδηγία και σε κανένα επίπεδο, για αποκλεισμό Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, οι οποίοι πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια για συμμετοχή στις Εθνικές Ομάδες και ότι την ευθύνη για την κλήση σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία την έχει αποκλειστικά ο Προπονητής.

Επιπρόσθετα ο κ. Ανθούλης τονίζει «ότι πάγια πολιτική της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, όλοι οι Ποδοσφαιριστές που έχουν Κυπριακή Υπηκοότητα, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες  Κύπρου.» Μας χαροποιεί το γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής, Ταχσίν Οζλέρ, βρίσκεται στην λίστα των Ποδοσφαιριστών με προοπτική (ηλικίας 2006)».

Προστίθεται επίσης ότι «η πολιτική της ΚΟΠ, όπως αναλύεται στην επιστολή, μας ικανοποιεί, ωστόσο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες χρειάζεται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο αναφορικά με τις διαδικασίες όσο και στα συναισθήματα των νέων. Είναι σημαντικό να γίνεται ενδελεχής επεξήγηση με τρόπο που να μην αφήνεται χώρος για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.

Τα ζητήματα διακρίσεων είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση από την πολιτεία. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν πολιτικές και να τεθούν σχέδια δράσης για καταπολέμηση κάθε είδους διάκρισης και ρατσιστικής συμπεριφοράς, ειδικά όταν μιλάμε για τον αθλητισμό. Η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα διακρίσεων θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας».

«Ευχαριστούμε την ΚΟΠ για την άμεση απάντηση στην επιστολή μας και ευελπιστούμε ότι ο χώρος του αθλητισμού να είναι πράγματι χώρος που αγκαλιάζει όλους και δίνει τις ίσες ευκαιρίες σε όλους τους αθλητές άσχετα από την καταγωγή, την φυλή, την θρησκεία, το φύλο του καθενός», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αυτούσια η Επιστολή της ΚΟΠ

Αξιότιμε κύριε Κιζίλγιουρεκ,

Σε σχέση με το πιο πάνω θέμα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είναι πάγια πολιτική της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, όλοι οι Ποδοσφαιριστές που έχουν Κυπριακή Υπηκοότητα, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες  Κύπρου.

Όσον αφορά τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας Λευκωσίας, Ταχσίν Οζλέρ, το αρμόδιο τμήμα της ΚΟΠ με έχει ενημερώσει ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι στην λίστα των Ποδοσφαιριστών με προοπτική (ηλικίας 2006).

Την ευθύνη για την κλήση σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία την έχει αποκλειστικά ο Προπονητής της Κ17, ο οποίος παρακολουθεί τους αγώνες των ομάδων. Τα τεχνικά επιτελεία των ομάδων (Σωματείων), μπορούν να εισηγηθούν στους προπονητές μας, ποδοσφαιριστές που πιστεύουν ότι έχουν τα προσόντα για να κληθούν στις Εθνικές, για να τους παρακολουθήσουν σε αγώνες Πρωταθλημάτων, και αν πληρούν τις αγωνιστικές προϋποθέσεις, τότε και μόνο καλούνται στην Εθνική.

Με λυπεί ιδιαίτερα, που ένας συμπατριώτης μας, νέος, έχει νιώσει διάκριση εις βάρος του, με αυτό το τρόπο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική και δεν έχει δοθεί καμιά οδηγία και σε κανένα επίπεδο, για αποκλεισμό Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, οι οποίοι πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια για συμμετοχή στις Εθνικές Ομάδες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας, και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, και εγώ προσωπικά, έχουμε ως αρχή ότι το ποδόσφαιρο είναι για όλους, και βάση αυτού πορευόμαστε.

Με εκτίμηση,

Ανθούλης Μυλωνάς

Γενικός Διευθυντής ΚΟΠ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.