Πως απαντά η Κυβέρνηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για «πρόταση Αναστασιαδή» για λύση δύο κρατών

Η Λευκωσία καταγγέλλει τις νέες προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους της Άγκυρας, την ανανέωση της παράνομης NAVTEX και δηλώνει εκ νέου πως θα πάει σε νέο γύρο συνομιλιών αν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Σε γραπτή δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος τονίζει πως οι θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί την τελευταία περίοδο, ακόμη και χθες, από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν είναι νέες και ότι τα ίδια ακριβώς είπε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, εξέλιξη που ήταν το αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.

“Οι ισχυρισμοί που πρόβαλε τότε ήταν καθ΄ ολοκληρία ψευδείς, ενώ οι θέσεις του, όπως προβάλλονται τις τελευταίες μέρες, αποτελούν την πάγια τουρκική θέση και πολιτική για το Κυπριακό στην οποία οφείλεται και η μη λύση τα τελευταία 46 χρόνια”, αναφέρει.

Ο κ. Κούσιος σημειώνει πως θα πρέπει να διερωτηθούμε γιατί ο κ. Τσαβούσολγου επιλέγει αυτή την περίοδο να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, μετά την πιστοποίηση της ετοιμότητας του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό και αφού κάλεσε τα μέρη να απέχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες καθώς και να εφαρμόζουν ΜΟΕ.

“Ταυτόχρονα, διερωτόμαστε γιατί η Τουρκία συνεχίζει την εισβολή της στην ΑΟΖ μας, ανανεώνει τις navtex και απειλεί για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων”, αναφέρει.

Ο Εκπρόσωπος σημειώνει ακόμη πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και δεδηλωμένη βούλησή της να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο του 2019, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, από το σημείο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά, “νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες”.

«Ο Αναστασιάδης μάς πρότεινε λύση δύο κρατών»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης πως η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα. Δεν θέλει την πολιτική ισότητα. «Πρώτα είπε ‘ναι’ στην εκ περιτροπής προεδρία στο Κραν Μοντανά, μετά υπαναχώρησε. Όλα αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα», δήλωσε.

Ισχυρίστηκε ακόμη πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε στην Νέα Υόρκη πως η συνομοσπονδία αποτελεί μία «υγιή» λύση, ωστόσο όπως υποστήριξε, μετά παρουσίασε άλλες ιδέες και προτάσεις.

«Ο Αναστασιάδης είπε να πραγματοποιήσουμε μία συνάντηση, κατόπιν αιτήματός του.

Εκείνος μου είπε ότι δεν ωφελεί πλέον να συζητάμε για ομοσπονδία κι ότι πρέπει να βρούμε μία λύση δύο κρατών, αλλά να το κάνουμε μετά τις εκλογές τους, για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα. Μετά όταν συναντηθήκαμε ανεπισήμως στη Νέα Υόρκη, ο Αναστασιάδης δεν βρήκε στήριξη για μια λύση δύο κρατών, επομένως είπε ότι η συνομοσπονδία είναι πιο υγιής και μοιράστηκε την άποψή του μαζί μας. Το ότι μετά έφερε και διαφορετικές ιδέες είναι άλλο… Αλλά εμείς είπαμε ξεκάθαρα ένα πράγμα: Ότι δεν θα συζητήσουμε για ομοσπονδία. Και το είπαμε πολλές φορές», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι «εάν ήταν να συνεχίσουμε την ομοσπονδία δεν θα υπήρχε λόγος να κάναμε την 5 συν 1 σύνοδο (πενταμερή συν ΟΗΕ). Δεν μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Αν πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, γνωρίζουμε καλά ότι δεν θα φτάσουμε σε κανένα αποτέλεσμα, όπως και στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά δεν κράτησαν πολύ, επειδή η Ε/κ πλευρά και η Ελλάδα έκαναν πίσω και διαμορφώθηκε ένα αρνητικό κλίμα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή ένταση στην ανατ. Μεσόγειο στην Κυπριακή Δημοκρατία και πάλι.

Όπως είπε, «η αιτία της έντασης που σοβεί σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο ποια είναι; Οι γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο. Γιατί ξεκινήσαμε γεωτρήσεις; Επειδή η Ε/κ πλευρά ξεκίνησε γεωτρήσεις και αδειοδότησε εταιρείες και δεν έκανε ποτέ κανένα θετικό βήμα όσον αφορά την κατανομή της ενέργειας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα ούτε στο θέμα της ενέργειας. Επομένως δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια νέα περιπέτεια που θα αποτύχει. Από την αρχή η θέση της Τουρκίας είναι σαφής».

Μετά τις «εκλογές» διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν θεωρούμε να σωστό να γίνουν αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει κάθε δυνατό βήμα από τότε που ανέλαβε την εξουσία για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι το σχέδιο Ανάν απέτυχε, προσθέτοντας ότι η Ε/κ πλευρά το απέρριψε με 75%. «Είδαμε ποιος ήθελε λύση και ποιος όχι», ανέφερε.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News