Πως απαντά το ΥΠΕΣ για την «πολιτογράφηση» Βιετναμέζου φυλακισμένου – Τέσσερις οι υποθέσεις ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Διαβατήριο και σε φυλακισμένο», το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει με ανακοίνωση του ότι το υπό αναφορά πρόσωπο δεν έχει πολιτογραφηθεί ως Kύπριος πολίτης.

Πρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου 2021, αποφάσισε την ανάκληση της πολιτογράφησης της συζύγου και των παιδιών του που τους παραχωρήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. Η υπόθεση ανάκλησης της πολιτογράφησης της οικογένειας, βρίσκεται ενώπιον της Ανεξάρτητης Επιτροπής Στέρησης Υπηκοότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Βιετναμέζος επενδυτής, ήταν καταζητούμενος στη χώρα του για σοβαρή ποινική υπόθεση και εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, όταν υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση. Ωστόσο, συνελήφθη και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, η αίτησή του στην Κύπρο προχωρούσε κανονικά.

Όταν κλήθηκε να έρθει στην Κύπρο από τις αρμόδιες Αρχές που εξέταζαν την αίτησή του για πολιτογράφηση, είχε δοθεί η εξήγηση ότι κωλυόταν να έρθει. Αλλά, η αίτηση προχώρησε και ο Βιετναμέζος ενόσω ήταν υπό κράτηση στο Βιετνάμ, στην Κύπρο εξασφάλιζε την κυπριακή υπηκοότητα. Είναι η 4η υπόθεση χρυσών διαβατηρίων που συμπλήρωσε η Αστυνομία και παρέδωσε τον φάκελο στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Η περίπτωση αυτή είναι μια από τις 100 και πλέον υποθέσεις, που καταγράφονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου.

Μελετώνται με δέουσα προσοχή οι υποθέσεις λέει ο ΓΕ

Ακόμα μια υπόθεση που αφορά σε πολιτογράφηση ξένου επενδυτή βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι και η συγκεκριμένη υπόθεση θα μελετηθεί από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας «με τη δέουσα προσοχή».

«Όποια υπόθεση έρχεται ενώπιον μας μελετάται με τη δέουσα προσοχή και η απόφαση μας διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν ρωτήθηκε με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», που αναφέρεται σε Βιετναμέζο επενδυτή, ο οποίος ενώ ήταν υπό κράτηση στη χώρα του, στην Κύπρο λάμβανε υπηκοότητα.

Τέσσερις οι υποθέσεις ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι οι υποθέσεις, που αφορούν στις πολιτογραφήσεις και βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας είναι τέσσερις, με τον ίδιο να σημειώνει πως η Αστυνομία αναμένει οδηγίες.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις τέσσερις υποθέσεις που εξετάζονται βρίσκεται και η υπόθεση που έχει σχέση με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας να αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξασφαλιστεί η μαρτυρία που χρειαζόταν και αναμένεται η μελέτη του φακέλου από την Νομική Υπηρεσία.

«Έχει εξασφαλιστεί η μαρτυρία που χρειαζόταν. Στάλθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις από τους ανακριτές και αναμένεται η μελέτη του φακέλου από τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες», είπε συγκεκριμένα.

Σε σχέση με την υπόθεση του Βιετναμέζου επενδυτή, ο κ. Αντρέου αρκέστηκε να πει ότι «έχει διαβιβαστεί ακόμα μια υπόθεση στη Νομική Υπηρεσία».

Ακόμα δύο στο τελικό στάδιο

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υπόλοιπες υποθέσεις, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι ξεπερνούν τις 100, ο κ. Αντρέου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες δύο υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, για να προσθέσει πως υπάρχουν και κάποιες άλλες, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Αντρέου «είναι υποθέσεις πολύ δύσκολες στη διερεύνηση και πολύπλοκες», για να σημειώσει ότι «χρειάζεται χρόνος και πολλές φορές χρειάζεται να ληφθούν καταθέσεις και από το εξωτερικό».

Είπε ακόμα πως υπάρχουν τακτικές συνδρομές, ώστε να λαμβάνονται μαρτυρίες από χώρες του εξωτερικού, για όλες τις υποθέσεις, που έχουν σχέση με αυτά τα αδικήματα.

Δέκα επιπλέον ανακριτές για τον χειρισμό των υποθέσεων

Εξάλλου, σημείωσε πως για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες διερευνώνται από το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, έχει ενισχυθεί ομάδα με δέκα επιπλέον ανακριτές, προς επιτάχυνση της  διαδικασίας.

«Είναι πολύπλοκες υποθέσεις και κάθε μία έχει τη δική της αντικειμενική δυσκολία», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Αντρέου είπε πως η Αστυνομία προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις, ώστε να ολοκληρώσει τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, με σκοπό να σταλούν στη Νομική Υπηρεσία, για τον περαιτέρω χειρισμό τους, προσθέτοντας ότι αν από τη μελέτη εντοπίζονται οποιαδήποτε αδικήματα να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια από τις υποθέσεις, που θα καταχωρηθεί σύντομα στο Δικαστήριο, είπε ότι η Αστυνομία αναμένει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι ενώπιον Δικαστηρίου στη Λάρνακα εκκρεμεί η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης που αφορά στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος της Έκθεσης που ετοίμασε η Ad Hoc Τριμελής Επιτροπή Καλογήρου. Η συγκεκριμένη υπόθεση, καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο, τον Μάιο του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.