Πώς απαντά το ΥΠΠΑΝ στις καταγγελίες για αποκλεισμό 8χρονης μαθήτριας

Ανακοίνωση σχετικά με τις καταγγελίες της ΚΥΣΟΑ για αποκλεισμό 8χρονης μαθήτριας από το Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Β’.

Αναλυτικά:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «καταγγελία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων-ΚΥΣΟΑ», σχετικά με την περίπτωση μαθήτριας για την οποία εσφαλμένα κάνει λόγο για αποκλεισμό, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

– Η μαθήτρια, όπως αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, φοιτά στη Β΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας Β΄.

– Κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, έτυχε αξιολόγησης και λήφθηκε απόφαση από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Ε.Ε.Ε.Α.Ε.) για αλλαγή του πλαισίου φοίτησης σε Ειδική Μονάδα.

– Οι γονείς προχώρησαν σε ένσταση και τον Ιανουάριο του 2022, η Κεντρική Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Κ.Ε.Ε.Α.Ε.), αποφάσισε όπως η μαθήτρια συνεχίσει δοκιμαστικά τη φοίτησή της σε γενική τάξη και τύχει επαναξιολόγησης τον Μάιο του 2022.

– Τον Μάιο του 2022, έγινε επαναξιολόγηση και όλοι οι ειδικοί εισηγήθηκαν τη φοίτηση της μαθήτριας σε Ειδική Μονάδα. Ακολούθησε απόφαση της Ε.Ε.Ε.Α.Ε. για αλλαγή του πλαισίου φοίτησης.

– Οι γονείς προχώρησαν σε ένσταση προς την Κ.Ε.Ε.Α.Ε.. Η Κ.Ε.Ε.Α.Ε., με απόφασή της στις 21 Οκτωβρίου 2022, απέρριψε την ένσταση και αποφάσισε τη φοίτηση του παιδιού σε Ειδική Μονάδα που στεγάζεται στο ίδιο σχολείο. Σύμφωνα με την απόφαση, η μαθήτρια θα διδάσκεται τα Ελληνικά και Μαθηματικά στο πλαίσιο της Ειδικής Μονάδας και θα εντάσσεται στη γενική τάξη στα υπόλοιπα μαθήματα. Ως εκ τούτου, λανθασμένα γίνεται στην ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ αναφορά για αποκλεισμό, αφού η μαθήτρια θα συνεχίσει τη φοίτησή της στο σχολείο της κοινότητάς της, χωρίς να αποκλείεται από το περιβάλλον της τάξης.

– Έκτοτε οι γονείς, στερούν το δικαίωμα εκπαίδευσης του παιδιού τους, κρατώντας το στο σπίτι, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με την απόφαση της Κ.Ε.Ε.Α.Ε. Το παιδί παρουσιάστηκε στο σχολείο μόνο τις ημέρες που υπήρχε κάποια άλλη δραστηριότητα(π.χ. εκπαιδευτική εκδρομή, θεατρική παράσταση).

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας επιθυμεί να παροτρύνει και την ΚΥΣΟΑ και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προτού προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, να έχει την κατάλληλη ενημέρωση ως προς τα πραγματικά γεγονότα».

Η ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΥΣΟΑ έκανε λόγο για αποκλεισμό μιας ακόμα 8χρονης μαθήτριας από την τάξη της στο Β’ Δημοτικό Μακεδονίτισσας, υποστηρίζοντας πως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την καθιστά «ως ένα από τα πολλά θύματα των αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών πολιτικών διάκρισης και διαχωρισμού που ακολουθεί στα ζητήματα της αναπηρίας».

Σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ «το Υπουργείο Παιδείας δε θέλει να αφήσει κανένα περιθώριο στη μαθήτρια να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της στην εκπαίδευση, κάτι που βρίσκει πλήρως αντίθετη τη Συνομοσπονδία μας, που στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την οικογένεια σε κάθε προσπάθεια απόλαυσης του αναφαίρετου δικαιώματός της θυγατέρας τους για ενιαία εκπαίδευση και ενσωμάτωσης της στην κοινότητα».

Η ΚΥΣΟΑ ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφαση του, η οποία όπως θεωρεί «εδράζεται σε αναχρονιστικές πολιτικές και μεσαιωνικές αντιλήψεις» και να επιτρέψει στη μαθήτρια να φοιτήσει, ως είθισται, στο σχολείο της κοινότητας όπου ζει μαζί με τους φίλους και τα παιδιά της γειτονιάς της.

Κάλεσε, επίσης, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ασκήσουν τις εξουσίες που τους παρέχονται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ορίστηκε ως ανεξάρτητος μηχανισμός για την παρακολούθηση της εφαρμογής της διεθνούς Σύμβασης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες και να υποχρεώσει το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ, για εφαρμογή και στην Κύπρο συστήματος ενιαίας εκπαίδευσης, κατάργηση των δομών διάκρισης, διαχωρισμού και αποκλεισμού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.