Πως απαντά η Τουρκία για το «σκάνδαλο του καναπέ» με την Φον Ντερ Λάιεν

Άδικες χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το περιστατικό που σημειώθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, με τη διευθέτηση των καθισμάτων κατά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία της ΕΕ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι υπεύθυνη είναι η ΕΕ.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ, Σέιχ Αχμάντ Νάσερ αλ-Μοχάμεντ αλ-Σαμπάμ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι “υπήρξαν άδικες κατηγορίες για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν φιλοξενεί επισκέπτες για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι οι κανόνες του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας, πάντα. Η γνωστή παραδοσιακή σε όλον τον κόσμο τουρκική φιλοξενία. Και σε αυτήν την επίσκεψη εφαρμόστηκε το ίδιο. Σε κάθε συνάντηση, σε κάθε επίσκεψη, είτε πραγματοποιούμε εμείς επίσκεψη, είτε έρχονται επισκέπτες στην Τουρκία, αυτοί που ασχολούνται με το πρωτόκολλο συνομιλούν πριν από την επίσκεψη και συζητούν το θέμα της οργάνωσης. Σε αυτή τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, ικανοποιήσαμε τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου της ΕΕ. Δηλαδή, η διάταξη των καθισμάτων ορίστηκε με βάση τις υποδείξεις της ΕΕ. Τελεία”.

“Τηρήθηκαν οι απαιτήσεις της πλευράς της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η διάταξη του πού θα καθίσει ο καθένας έγινε σύμφωνα με τις προτάσεις τους. Οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου μας συναντήθηκαν πριν από την επίσκεψη και οι απαιτήσεις τους εφαρμόστηκαν”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Μπορεί η συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να είχε ατζέντα τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ωστόσο αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις είναι το «SofaGate».

Όπου «Sofa», ο καναπές στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας και Gate (σκάνδαλο) το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια επιδεικτική κίνηση υποτίμησης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την έβαλε -αντί να καθίσει δίπλα του σε πολυθρόνα, όπως και ο Σαρλ Μισέλ- να καθίσει χαμηλότερα, σε καναπέ.

Το περιστατικό περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το Politico:

«Ähm…». Αυτή ήταν η δυσαρεστημένη έκφραση της Ουρσούλας Φον ντεν Λάιεν -ένα umm στα αγγλικά που μεταφράστηκε ως «συγγνώμη» διασταυρωμένη με «τι στο καλό κάνεις;»- που τα είπε όλα, καθώς η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής έλαβε αντιμετώπιση δεύτερης κατηγορίας στην επίσημη επίσκεψή της στην Άγκυρα. Καθώς οι άνδρες ομόλογοί της, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πήγαν να πάρουν τις θέσεις τους δίπλα-δίπλα στο προεδρικό παλάτι την Τρίτη, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποβιβάστηκε σε αντικοινωνικές αποστάσεις – και αφέθηκε να καθίσει σε ένα όχι και τόσο κοντινό καναπέ.

[σ.σ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, κάθετα πιο κοντά]

Και το Politico συνεχίζει:

Ήταν ο Μισέλ ανίδεος, χαζός, λίγο αργός ή όλα τα παραπάνω για να μην πει τίποτα -καμία παρέμβαση για να ζητήσει διόρθωση πρωτοκόλλου και σίγουρα όχι τη δική του θέση δίπλα στον οικοδεσπότη; Όχι. Η ομάδα του Μισέλ επέμεινε, ακόμη και μετά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες, ότι όλα ήταν εντάξει -ήταν ο Ερντογάν και ο Μισέλ που πραγματικά συναντιόντουσαν, με τα υπόλοιπα στελέχη να παρευρίσκονται.

Η τουρκική πλευρά δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει και η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και ήταν εντάξει με το πρωτόκολλο γενικά. Ενώ οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου το επιβεβαίωσαν, φαίνεται ότι δεν είχαν συζητηθεί εκ των προτέρων οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θέσεων.

Και η επιθεώρηση, που εξηγεί ότι πήρε συμβουλές από ειδικούς για το πρωτόκολλο, σχολιάζει σκωπτικά:

1) Τοποθέτηση της Φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος καθόταν απέναντί ​​της σε άλλο καναπέ, μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως προσβολή.

2) Μπορεί να προκαλεί σύγχυση, αλλά πριν αποφασίσει κανείς σχετικά με το πώς θα καθίσουν οι καλεσμένοι, ελέγξτε ποιος είναι πρόεδρος κατά βαθμό και ποιος είναι πρόεδρος που μπορεί να σας αναβαθμίσει στην τελωνειακή ένωση.

3) Εάν προσκαλέσετε δύο προέδρους, βεβαιωθείτε ότι έχετε τρεις καρέκλες!

Ωστόσο, αυστηρά μιλώντας, ως ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε., η πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να κάθεται κοντά στον αρχηγό της κυβέρνησης. Ωστόσο, μια παλιά καραβάνα στο πολυ-προεδρικό πρωτόκολλο της Ε.Ε. είπε στο Playbook του Politico ότι δεν είχε δει ποτέ τόσο διαφορετική μεταχείριση όταν οι αρχηγοί του Συμβουλίου και της Επιτροπής ταξίδεψαν μαζί, σε οποιαδήποτε σύνοδο κορυφής ή συνεδρίαση.

«Η πρόεδρος δεν διασκεδάζει», είπε δεύτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος γνωρίζει πώς εξελίχθηκε η συζήτηση. «Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για μια μακρά και ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ασχολήθηκε με το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών».

Και έκανε το ίδιο δημόσια: Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αντιπροσωπεία της ΕΕ – δίπλα-δίπλα με τον Μισέλ αυτήν τη φορά – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είχε μια «ενδιαφέρουσα πρώτη συνάντηση» με τον Ερντογάν και ότι στοχεύει να έχει μια «ειλικρινή» συνεργασία «που επιτρέπει και στις δύο πλευρές να είναι πολύ ειλικρινείς και να αντιμετωπίζουν αυτό που μας χωρίζει».

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ως τα βασικά συστατικά μιας καλής σχέσης, είπε ότι «ανησυχεί βαθιά από το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» για τα δικαιώματα των γυναικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «λάθος σήμα» περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της σύντομης συνέντευξης Τύπου και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για μελλοντικές σχέσεις, «ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν απόλυτη προτεραιότητα, χωρίς καμία αμφιβολία»

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.