Πώς είδαν μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού το σκάνδαλο με το διαβατήριο στον καταζητούμενο ΜαλαισιανόΡεζιλίκι παγκοσμίων διαστάσεων

Του Τάσου Περδίου

Σαν να μην έφτανε το παγκόσμιο κοινό του Netflix, όπου το ρεζίλεμα με την εμπλοκή του τόπου σε υποθέσεις ξεπλύματος δισεκατομμυρίων ήταν άνευ προηγουμένου, η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Το σκάνδαλο μεγατόνων με την παραχώρηση διαβατηρίου σε έναν από τους πιο διαβόητους καταζητούμενους στον κόσμο δεν έμεινε φυσικά ασχολίαστο από ορισμένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα ΜΜΕ στον κόσμο. Τα ρεπορτάζ δεν περιποιούν καμία τιμή στον τόπο μας και έχουν αφήσει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη την κυβέρνηση.

Για να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλο είναι το ρεζιλίκι, φτάνει να αναλογιστεί κάποιος ότι η υπόθεση φιγουράριζε στον όμιλο Bloomberg, η τηλεοπτική πλατφόρμα του οποίου είναι διαθέσιμη σε περίπου 440 εκατομμύρια σπίτια σε 70 χώρες του κόσμου!

Bloomberg: «Δεν ανταποκρίθηκε για σχόλιο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου»

Στην ιστοσελίδα του, το Bloomberg κάλυψε την υπόθεση ως εξής:

«O καταζητούμενος διαχειριστής κεφαλαίων Jho Low εξασφάλισε κυπριακό διαβατήριο το 2015 μετά από παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο νησί της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Low εξασφάλισε κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του προγράμματος “επένδυση για διαβατήριο” μετά από την αγορά έπαυλης αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ στο θέρετρο Αγία Νάπα, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης. Αμέσως μετά την εξασφάλιση του διαβατηρίου έφυγε από το νησί.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Low έχει κυπριακή υπηκοότητα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δεν ανταποκρίθηκε για σχόλιο σε επικοινωνία από το Bloomberg News.

O Χρυσόστομος έστειλε τουλάχιστον δύο επιστολές στον τότε Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας την παραχώρηση υπηκοότητας, ενώ οι δύο πλευρές ήταν σε συζητήσεις για επένδυση σε εκκλησιαστική περιουσία.

Ο Low έχει περιγραφεί από τις Διωκτικές Αρχές ως ο εγκέφαλος πίσω από το σκάνδαλο 1MDB μέσω του οποίου υπήρξε κατάχρηση περισσότερων από 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Επενδυτικό Ταμείο της Μαλαισίας. Πρόσφατα ήρθε σε συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ώστε να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πλαίσιο διευθέτησης υποθέσεων κατάσχεσης που συνδέθηκαν μαζί του. Ο ίδιος σταθερά αρνείται ότι έχει διαπράξει οτιδήποτε παράνομο.

Το πού βρίσκεται παραμένει άγνωστο, μολονότι η Ιντερπόλ έχει εκδώσει Κόκκινη Ειδοποίηση εναντίον του πέρσι. Η Αστυνομία της Μαλαισίας ανέφερε ότι γνωρίζει πού βρίσκεται, αλλά προστατεύεται από κάποιον με τον οποίο διεξάγονται συνομιλίες για να επιστρέψει στη χώρα. Ο εκπρόσωπός του ανέφερε ότι του έχει προσφερθεί άσυλο τον περασμένο Αύγουστο από χώρα που ενεργεί στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Financial Times: «Κλειστά μάτια μπροστά σε πιθανή διαφθορά»

Οι Financial Times, από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες οικονομικές εφημερίδες στον κόσμο, στις 5 Νοεμβρίου φιλοξένησαν απόψεις ακτιβιστών με βάση τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση ενδεχομένως να έκλεισε τα μάτια ενώπιον πιθανής περίπτωσης διαφθοράς. Η παγκόσμιου κύρους εφημερίδα των 750 χιλιάδων καθημερινών αναγνωστών στο διαδίκτυο, έγραψε στη διαδικτυακή της έκδοση: «Η Κύπρος θα ερευνήσει το πρόγραμμα “Χρυσά Διαβατήρια” για πλούσιους επενδυτές, αφού έδωσε υπηκοότητα στον Μαλαισιανό διαχειριστή κεφαλαίων Jho Low, ο οποίος φέρεται να είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου πολλών δισεκατομμυρίων 1MDB στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της ασιατικής χώρας. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η υπηκοότητα που παραχωρήθηκε “κατά λάθος” θα ανακληθεί εάν διαπιστωθούν λάθη στην περίπτωση του κ. Low και άλλων, με σχόλια τα οποία θα πυροδοτήσουν αυξανόμενη κριτική για τα προγράμματα “διαβατήρια προς πώληση” στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακτιβιστές σχολίασαν την είδηση για τον κ. Low ως ένα τρομακτικό παράδειγμα του πώς ευρωπαϊκές χώρες, θέλοντας να προσελκύσουν πλούσιους αλλοδαπούς, προφανώς έκλεισαν τα μάτια ενώπιον πιθανής διαφθοράς. Η Tina Mlinaric από την ομάδα Global Witness με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία μάχεται κατά της διαφθοράς, ανέφερε ότι ο έλεγχος στον κ. Low από τη Λευκωσία έπρεπε να δείξει ότι αποτελούσε πιθανό κίνδυνο για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την επίμονη άρνησή του. “Μπροστά στην προοπτική μιας επένδυσης πέντε εκατομμυρίων ευρώ, η Κύπρος προφανώς έκλεισε τα μάτια και του πούλησε διαβατήριο ανεξάρτητα από όλα αυτά, παραχωρώντας του εγγυημένα έναν παράδεισο ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε η κα Mlinaric, η οποία συνέχισε: “Είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος για να μετριάσει κάποιος τον κίνδυνο που συνδέεται με τις χρυσές βίζες είναι να κλείσει την πόρτα και να σταματήσει σταδιακά αυτά τα αμφιλεγόμενα προγράμματα”».

H εφημερίδα συνέχισε: «Ο κ. Low διαφεύγει και δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται αφότου οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ένα ποινικό κατηγορητήριο εναντίον του κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε μαζί με άλλους για να υπεξαιρέσει περισσότερα από 2,7 δις δολάρια από το 1MDB.

Υπό τους όρους ενός ξεχωριστού προσωρινού συμβιβασμού με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κ. Low έχει συμφωνήσει να αποποιηθεί περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ενός ιδιωτικού τζετ Bombardier Global 500, τεράστιας αξίας ακινήτων στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες και ενός ξενοδοχείου πολυτελείας τύπου Boutique στο Beverly Hills.

O 38χρονος επιχειρηματίας απέκτησε τη μέχρι πρότινος άγνωστη κυπριακή του υπηκοότητα τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Πολίτης, τον ίδιο μήνα που αγόρασε ακίνητο 5 εκατομμυρίων ευρώ στο θέρετρο Αγία Νάπα, σύμφωνα με τιμολόγιο που έχουν στην κατοχή τους οι FT.

Εκπρόσωποι του κ. Low δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα για σχόλια».

Ιστοσελίδα www.todayonline.com: «Το έγκλημα του αιώνα»

H ιστοσελίδα www.todayonline.com είναι μέλος του ομίλου MediaCorp που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στη Σιγκαπούρη και κάλυψε την υπόθεση με ανταπόκριση από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ. H ιστοσελίδα έγραψε ότι ο Low πήρε το διαβατήριο μέσω του γραφείου Henley and Partners το 2015, ενώ οι Διωκτικές Αρχές άρχισαν να τον πλησιάζουν.

«Οι τελευταίοι ισχυρισμοί έρχονται μέρες μετά από ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία στον Low προσφέρθηκε άσυλο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από τον Ιούνιο πηγαινοέρχεται ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ωστόσο, ο γενικός επιθεωρητής της Αστυνομίας, Abdul Hamid Bador, απάντησε ότι είναι παράλογο και αδύνατο για ένα πρόσωπο που καταζητείται σε διάφορες χώρες και είναι ευρέως γνωστό ως κεντρικό πρόσωπο στο “έγκλημα του αιώνα” να μπει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εύκολα. Όπως είπε, τα ΗΑΕ έχουν αυστηρά συστήματα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων έλεγχοι στα αεροδρόμια και έχουν καλή συνεργασία με τη Βασιλική Αστυνομία της Μαλαισίας», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας.

OCCRP: «Δώρα σε διασημότητες και χρηματοδότηση ταινίας του Χόλιγουντ»

Φυσικά, τα τεκταινόμενα δεν διέφυγαν της προσοχής του Παρατηρητηρίου για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα. Το περίφημο πλέον OCCRP είναι ο Οργανισμός που ενέπλεξε τον Πρόεδρο και το δικηγορικό του γραφείο στο σκάνδαλο Troika Laundromat και στο ξέπλυμα περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Για το νέο σκάνδαλο έγραψε ότι ο καταζητούμενος πήρε το διαβατήριο με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, παραθέτοντας τις γνωστές πλέον δύο επιστολές του Αρχιεπισκόπου προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο.

«Ο Low έγινε γνωστός ως ο εγκέφαλος του σκανδάλου 1Malaysia Development Berhad (1MDB) στο οποίο φέρεται να ξέπλυνε εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων με πληρωμές οι οποίες εκτράπηκαν από το κρατικό στρατηγικό Ταμείο Ανάπτυξης.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης δείχνει ότι ο Low άρχισε να ψάχνει για κυπριακό διαβατήριο την άνοιξη του 2015, όταν άρχισαν οι υποψίες για το σκάνδαλο από τον Γενικό Εισαγγελέα της Μαλαισίας.

Έγγραφα ελέγχου δέουσας επιμέλειας που εμφανίστηκαν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης δείχνουν ότι ο Low κατατασσόταν σε κατηγορίες κινδύνου σχετικά με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ξέπλυμα χρήματος, απάτη, παραβιάσεις κανονισμών και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Τα χρήματα για τα οποία γίνεται λόγος χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων για την αγορά γιοτ, πολυτελών ακινήτων στις ΗΠΑ, έργων τέχνης από οίκο δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη, καθώς και για δώρα για διασημότητες όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάμπριο και το μοντέλο Μιράντα Κερ. Επίσης εντοπίστηκαν πληρωμές ενός πίνακα Πικάσο, διαμαντένιων κολιέ, αλλά και για τη χρηματοδότηση της ταινίας “Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ”»!

«Αστέρι» και στη Wikipedia!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν γνώριζε για το ποιόν του καταζητούμενου, το όνομά του φιγουράρει στη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, η πρόσβαση στην οποία είναι θέμα ενός κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή. Η Wikipedia έχει αυτά να πει για τον… συμπατριώτη μας: «Ο Low Taek Jho, γεννημένος στις 4 Νοεμβρίου 1981, είναι Μαλαισιανός απατεώνας και φυγόδικος ο οποίος καταζητείται από τις Αρχές της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ σχετικά με το σκάνδαλο 1MDB. Είναι ο δικαιούχος διαφόρων διακριτικών περιουσιακών στοιχείων τύπου εμπιστεύματος, τα οποία φέρονται σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχουν την προέλευσή τους από πληρωμές από το ταμείο 1MDB της Μαλαισίας. Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο Low είναι ο εγκέφαλος της απάτης μεταφοράς συνολικά 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο αυτό στους προσωπικούς του λογαριασμούς.

Έχει συνδεθεί με πολλές συναλλαγές μεγάλης αξίας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων, ακινήτων, έργων τέχνης, αλλά και με φιλανθρωπία.

Ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν θα παραδοθεί σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία, όπου η ενοχή είναι προαποφασισμένη και όπου δεν υπάρχουν ανεξάρτητες νομικές διαδικασίες. Επιμένει ότι είναι αθώος και υποστηρίζει ότι οι Αρχές της Μαλαισίας τον παρενοχλούν και τον διώκουν πολιτικά λόγω της υποστήριξής του στον πρώην Πρωθυπουργό Najib Razak».