Θολό το τοπίο για όσους σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία

Σε μια προσπάθεια να μην μείνουν μετέωρα λόγω Brexit ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα, καθώς και χιλιάδες φοιτητές, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ετοίμασε τα κείμενα σχετικών τροποποιήσεων που καθιστούν νόμιμες συμφωνίες μεταξύ κυπριακών και βρετανικών πανεπιστημίων.

Ωστόσο, την ίδια ώρα καταγράφηκαν και αρκετά ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν επί του παρόντος να λάβουν απαντήσεις, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν είναι ξεκάθαρη η μορφή που θα λάβει το Brexit. Ανησυχίες πάντως εκφράζονται για το γεγονός ότι η όλη κατάσταση ίσως οδηγήσει και αρκετούς μελλοντικούς φοιτητές να μην επιλέξουν τελικά τη Μεγάλη Βρετανία ως προορισμό σπουδών τους.

Τώρα σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις αυτές αφορούν στην κείμενη νομοθεσία του Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων και στη νομοθεσία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Να σημειώσουμε πως με αυτές τις τροποποιήσεις διασφαλίζονται οι 5.500 φοιτητές που σπουδάζουν σε παραρτήματα ή προγράμματα βρετανικών πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, υπό το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, επεξεργάστηκε τα δύο κείμενα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Παιδείας. Τα δύο νομοθετήματα θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου της Βουλής και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να αποφασίσουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση αν και πότε θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, καθώς συνεχίζει να είναι ρευστό το τοπίο αναφορικά με το ενδεχόμενο Brexit και τη μορφή του.

Πάντως, όπως διευκρίνισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, η Επιτροπή είναι πανέτοιμη ώστε αν κριθεί σκόπιμο να ψηφιστούν στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σε ό,τι αφορά άλλα ερωτήματα, κυρίως αυτά που απασχολούν είναι το ύψος των διδάκτρων για τους Κύπριους φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τα δάνεια τα οποία έχουν συνάψει για το σκοπό αυτό.

Οι αρμόδιοι ανέφεραν ότι για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού ούτε τα δίδακτρα θα αυξηθούν ούτε ο δανεισμός των φοιτητών θα επηρεαστεί. Το τι θα συμβεί όμως απ’ εκεί και πέρα δεν είναι γνωστό.

Πάντως αναφέρθηκε πως πριν λίγους μήνες ο Υπουργός Παιδείας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές από κράτη-μέλη της ΕΕ που θα φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα καταβάλλουν τα ίδια ετήσια δίδακτρα με τους Βρετανούς και θα έχουν πρόσβαση στα ίδια φοιτητικά δάνεια που εγγυάται η κυβέρνηση για τη διάρκεια των σπουδών τους. Άγνωστο παραμένει και πώς θα επηρεαστούν τα σχολεία της παροικίας, καθώς η Βρετανία χρηματοδοτεί σχολεία μειονοτήτων.

Τα προγράμματα που τρέχουν στο πλαίσιο του Erasmus ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων παιδείας και εκπαίδευσης δεν θα επηρεαστούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy