Πώς εξηγείται το ποσοστό-ρεκόρ της αποχής στις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα

Ένα από τα κύρια  χαρακτηριστικά των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου είναι το υψηλό επίπεδο αποχής, που έφτασε στο 43.41% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (με καταμετρημένο το 91.64% των ψήφων). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που παρατηρήθηκε σε βουλευτικές εκλογές την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου η αποχή  είχε φτάσει στο 36,13%. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 , στο 34,9% και στις νέες  εκλογές της 17ης  Ιουνίου 2012 ανέβηκε στο 38,8%. Συγκριτικά αξίζει να αναφερθεί ότι στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης (17 Νοεμβρίου 1974) το ποσοστό αποχής ήταν 21.42%.

Η μεγαλύτερη αποχή σ’ αυτές τις εκλογές παρατηρήθηκε σε δεξιόστροφες περιοχές, όπως επισημαίνει ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος και έπληξε κυρίως την Νέα Δημοκρατία και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον εκλογολόγο Στράτο Φαναρά.

Τονίζεται εδώ ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που ζει. Είναι οι λεγόμενοι ετεροδημότες που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κυρίως στο τόπο καταγωγής τους και σ’ αυτές τις εκλογές δεν πήγαν να ψηφίσουν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων ή και αδιαφορίας, αφού ήταν οι τρίτες εκλογές μέσα στο τρέχον έτος.


Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο το ποσοστό της αποχής να είναι πλασματικό και η πραγματική αποχή να είναι πολύ μικρότερη, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις ανενημέρωτοι.

Αναρτήσεις στο facebook και στο twitter από μέλη εφορευτικών επιτροπών ανέφεραν εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που είχαν γεννηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και προφανώς δεν βρίσκονται σήμερα στην ζωή.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.