Πώς να αναγνωρίζετε τα fake news;

∆ιαδίδονται έξι φορές πιο γρήγορα από αληθινές ειδήσεις

Τα fake news είναι πληροφορίες που είναι εν µέρει ή και εντελώς λανθασµένες, αλλά δηµοσιεύονται µε συγκεκριµένη πρόθεση -είτε για να επηρεάσουν την πολιτική ατζέντα, είτε απλώς για να προσελκύσουν περισσότερα clicks. Πολλοί χρήστες όµως δυσκολεύονται να τα διαχωρίσουν από τις πραγµατικές ειδήσεις.

Θα πρέπει να επιδεικνύετε έναν υγιή σκεπτικισµό και να µην παίρνετε τοις µετρητοίς όλα όσα διαβάζετε. Ακολουθήστε τις συµβουλές της Ίνες Άιζελε, δηµοσιογράφου της Deutsche Welle µε εξειδίκευση στον εντοπισµό των fake news. «Πολλοί κάνουν forward ένα βίντεο ή άλλο περιεχόµενο, χωρίς να εξετάζουν το περιεχόµενο ή την προέλευσή του», λέει η Ίνες Άιζελε. «Θα ήταν καλύτερα να σκεφτούν µια στιγµή: Φαίνεται αληθινή η πληροφορία; Ξέρουµε από πού προέρχεται; Ποιος θα είχε συµφέρον να τη διαδώσει; Μήπως υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν είναι αξιόπιστη;» Μην κάνετε λοιπόν forward χωρίς δεύτερη σκέψη σε ό,τι διαβάζετε.

Πολλές φορές τα fake news φτάνουν ως µηνύµατα µέσω Facebook, Twitter, Messenger ή Instagram. Μια µατιά στο λογαριασµό του αποστολέα µπορεί να είναι διαφωτιστική για τις προθέσεις του ή µπορεί γρήγορα να ανακαλύψουµε ότι πρόκειται για social bot, δηλαδή για ροµπότ. Αν διαπιστώνετε ότι ο αποστολέας απλώς έχει κάνει forward, χωρίς να ελέγξει ο ίδιος το περιεχόµενό τους, αυτό ασφαλώς δεν είναι καλός οιωνός. Εάν το µήνυµα περιέχει και link, µπορείτε να δείτε σε ποια πηγή πληροφόρησης παραπέµπει. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι κάθε µήνυµα που περιέχει link είναι έγκυρο.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που αποτελούν ένδειξη µειωµένης αξιοπιστίας, όπως είναι η έλλειψη επαρκών στοιχείων για τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας, τα ορθογραφικά λάθη, πολλές διαφηµίσεις ή ακόµη ένα πρόχειρο layout, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι το εξαιρετικό layout αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας. Η worldnewsdailyreport.com π.χ. µε µία πρώτη µατιά φαίνεται πολύ προσεγµένη, όµως γρήγορα διαπιστώνουµε ότι πρόκειται για σατιρική ιστοσελίδα. «World News Daily Report, where facts don’t matter», διαβάζουµε…

Όσον αφορά το περιεχόµενο: Μπορούµε καταρχήν να αναζητήσουµε συναφές περιεχόµενο σε άλλες ιστοσελίδες. Επίσηµες ιστοσελίδες διαφόρων οργανισµών βοηθούν επίσης να ελέγξουµε την αξιοπιστία ορισµένων ισχυρισµών.

Εάν η είδηση που διαβάζετε περιέχει παραποµπή σε συγκεκριµένη πηγή, καλό είναι να διασταυρώσετε την παραποµπή και να επιβεβαιώσετε το περιεχόµενο. Πολλές φορές µία δήλωση περικόπτεται ή αποµονώνεται από τα συµφραζόµενά της, µε αποτέλεσµα να αποκτά διαφορετική σηµασία ή και να παραποιείται. Τέλος, µπορείτε να καταφύγετε σε εξειδικευµένες ιστοσελίδες που ελέγχουν το περιεχόµενο άλλων πηγών πληροφόρησης όπως είναι π.χ. η Correctiv, η Hoaxsearch και η Deutsche Welle.

Έχε το νου σου

Σε έρευνα που δηµοσιεύει το τελευταίο Digital News Report του Ινστιτούτου Reuters στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, οι µισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι «τις τελευταίες ηµέρες» έχουν διαβάσει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες για την πανδηµία. Ποσοστό άνω του 25% θεωρεί ότι έχει διαβάσει ψευδείς πληροφορίες για την προσωπική ζωή διασηµοτήτων. Τα στοιχεία αυτά υπενθυµίζουν ότι όποιος κινείται στο διαδίκτυο δεν πρέπει να παίρνει τοις µετρητοίς όλα όσα διαβάζει.

Πηγή: DW

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy