Πώς να καταλάβεις ότι το τηλέφωνό σου σε κατασκοπεύει

Από τη µέρα που η έξυπνη τεχνολογία µπήκε στη ζωή µας, ακόµα και συνοµιλίες µας που γίνονται ανάµεσα στους “ασφαλείς” τέσσερις τοίχους του σπιτιού µας, έχουν γίνει λιγότερο ιδιωτικές.

Και αυτό το θυµόµαστε κάθε φορά που η Siri πετάγεται από µόνη της και µας απαντάει σε κάτι ή όταν το Instagram µάς δείχνει µια διαφήµιση σχετική µε τα παπούτσια για τα οποία µιλούσαµε µόλις πριν από πέντε λεπτά. Είναι γενικώς παραδεκτό πια ότι εκατοντάδες apps “κρυφακούν” τον ήχο στο background, προκειµένου να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες για τους διαφηµιστές. Εφόσον, λοιπόν, δεν έχεις σκοπό να πετάξεις το κινητό σου, διάβασε πιο κάτω τι πρέπει να κάνεις.

Σύµφωνα µε το site Lifehacker, το iPhone σου σε ενηµερώνει αυτόµατα πότε το τηλέφωνο ή το µικρόφωνο είναι ενεργό. Όταν το τηλέφωνό σου τραβάει βίντεο ή κάνει ηχογραφήσεις, εµφανίζεται µια πράσινη ή προτοκαλί, αντίστοιχα, κουκκίδα στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Αν αυτές οι κουκκίδες εµφανίζονται όταν δεν τραβάς βίντεο ή ηχογραφείς κάτι, τότε αυτό σηµαίνει ότι µια “ύπουλη” εφαρµογή σε έχει βάλει στο µάτι.

Τι µπορείς να κάνεις; Αρχικά, πήγαινε στις Ρυθµίσεις του iPhone σου, άνοιξε το Privacy και κλίκαρε πάνω στο “Microphone” για να δεις ποια apps έχουν άδεια λήψης ηχογραφήσεων. Απενεργοποίησε, τυχόν άδειες που δεν θέλεις να συνεχίσουν να έχουν κάποια apps και στη συνέχεια πήγαινε στην “Camera”, και πάλι στο Privacy και κάνε ακριβώς το ίδιο για όπου έχεις δώσει την άδεια να τραβάει βίντεο.

Φυσικά, αυτό περιορίζει µόνο την πρόσβαση τρίτων apps στη συσκευή σου. Μπορείς ακόµα να απενεργοποιήσεις το Listen για “Hey Siri” µεταβαίνοντας στο Siri & Search στις Ρυθµίσεις. Όσο ο “voice assistant” είναι ενεργοποιηµένος, τότε η συσκευή σου µπορεί πράγµατι να ακούει τα πάντα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.