Πως ο ΔΗΣΥ “χαλάρωσε” τα Διαβατήρια – Ειρωνείες και εντάσεις με βουλευτές του ΑΚΕΛ


Με αποφάσεις που ουσιαστικά ικανοποιήθηκαν εκ νέου κάποιοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, που είχαν αντιδράσει στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2019, αλλά και στις αλλαγές που επέφερε η Επιτροπή Εσωτερικών, έγινε η  συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 31 Ιουλίου 2020.

Σε εκείνη τη συνεδρία εγκρίθηκαν δύο νομοσχέδια και ένα κείμενο κανονισμών για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών, ήταν αποκαλυπτική των προτεραιοτήτων μεγάλης μερίδας βουλευτών.

diavatiria passports 81

 

 

 

 

Κατέθεσε τροπολογίες ο ΔΗΣΥ που προστάτευαν …την αρπαχτή. Αντίδραση απο το ΑΚΕΛ, ειρωνείες απο τους βουλευτές του ΔΗΣΥ

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο ΔΗΣΥ  καταθέσε τροπολογίες ώστε  να επανέλθουν οι πρόνοιες όπως είχαν κατατεθεί από την κυβέρνηση, για να υπάρχει, όπως ελέχθη, συνοχή στις νέες ρυθμίσεις.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου είπε ότι «κάποιες από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί τώρα, τελευταία στιγμή, έχω την εντύπωση ότι προστατεύουν την αρπαχτή! Όχι τη διαφάνεια, τον έλεγχο, τη σοβαρότητα στην εφαρμογή τούτου του σχεδίου». Η κυρία Μαύρου εξέφρασε έκπληξη για τις αλλαγές που ζητούνταν και επανέλαβε ότι «οι τροπολογίες αλλάζουν άρδην το τι συζητήσαμε».

Τον λόγο πήρε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία εξήγησε πως «οι πλείστες τροπολογίες τις οποίες έχουμε υποβάλει εδώ και δύο ημέρες επαναφέρουν ουσιαστικά το κείμενο του αρχικού νομοσχεδίου. Οπότε, δεν δικαιολογείται καμία έκπληξη. Έχουν όντως συζητηθεί. Πρέπει να πούμε ότι μετά από πολύ σοβαρή συζήτηση έχουμε καταλήξει στο ότι χρειάζεται να επανέλθει μια συγκρότηση μέσα στο βασικό κείμενο (σ.σ. κανονισμοί) και γι’ αυτό τον λόγο είναι που τις επαναφέρουμε».

Στο χορό και ο Αβέρωφ 

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συζήτηση των νομοθετημάτων στην Επιτροπή Εσωτερικών. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ώρες για τη διαδικασία που ακολουθείται στη συγκεκριμένη επιτροπή, δεν είναι του παρόντος! Οι τροπολογίες που κατατίθενται από την κοινοβουλευτική μας ομάδα επαναφέρουν ακριβώς τους κανονισμούς ως κατατέθηκαν από την εκτελεστική εξουσία. Ούτε και θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να επαναλάβω ότι είναι αντισυνταγματικό, όταν κατατίθενται κάποιοι κανονισμοί… (σ.σ. να τροποποιούνται). Η Βουλή έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να τους ψηφίσει ή να τους απορρίψει».

 

diavatiria lista 1

 

 

 

 

Ακολούθησε η ψηφοφορία επί των τροπολογιών

 

 

ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ απέτρεψαν τροπολογία του ΑΚΕΛ για μη απόκτηση διαβατηρίου απο όλη την οικογένεια

– Η πρώτη τροπολογία κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ, για τροποποίηση του νομοσχεδίου για τον περί αρχείου πληθυσμού νόμο, ώστε «οι γονείς του συζύγου, της συζύγου, του συμβίου ή της συμβίας (σ.σ. οι συμπέθεροι, όπως ελέχθη!), ανάλογα με την περίπτωση, αλλοδαπού επιχειρηματία ή επενδυτή να μην αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα δυνάμει πολιτογράφησης αυτού στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος».

Η τροπολογία καταψηφίστηκε. Υπέρ τάχθηκαν 21 βουλευτές (οι παρόντες του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων και 1-2 άλλοι) και εναντίον 30 (κυρίως οι βουλευτές ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ). Παρά την καταψήφιση της τροπολογίας του, το ΑΚΕΛ υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

 

ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ δεν δέχτηκαν να αναφέρονται τα ονόματα στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας όσων τιμητικά πολιτογραφούνται

– Ακολούθησε τροπολογία των Οικολόγων, με σκοπό τη διαφάνεια, μέσω της δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας των ονομάτων των αλλοδαπών που τιμητικά έχουν πολιτογραφηθεί για λόγους δημόσιου συμφέροντος, καθώς και των αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών που έχουν πολιτογραφηθεί στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Υπέρ τάχθηκαν 21 βουλευτές (ΑΚΕΛ και Οικολόγοι και η ανεξάρτητη Άννα Θεολόγου), εναντίον 31 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και κάποιοι άλλοι). Η τροπολογία απορρίφθηκε και οι συμπέθεροι… κατοχύρωσαν δικαίωμα πολιτογράφησης, χωρίς να επενδύουν οι ίδιοι.

Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία ώστε ο επενδυτής να μην είναι αναγκασμένος για εισφορά στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας 

– Η πρώτη τροπολογία του ΔΗΣΥ προέβλεπε την εισαγωγή ρυθμίσεων στον κανονισμό 6, όσον αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα αίρεται (απαλείφεται) η προβλεπόμενη απαίτηση για εισφορά στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας από τους επενδυτές που θα πολιτογραφούνται. Υπέρ ψήφισαν 18 βουλευτές (ΔΗΣΥ) και εναντίον 31.

 

Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία ώστε η επένδυση να γινεται από τις συζύγους/συμβίες και να παιρνουν και οι δύο υπηκόοτητα. Υπερψηφίστηκε απο ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

– Η επόμενη τροπολογία του ΔΗΣΥ προέβλεπε τροποποίηση του κανονισμού 4, ώστε να προστεθεί η φράση «είτε μέσω επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο σύζυγος, η σύζυγος, ο συμβίος ή η συμβία, ανάλογα με την περίπτωση». Ο Γιώργος Περδίκης πήρε τον λόγο και είπε ότι η τροπολογία του ΔΗΣΥ είναι «για την περίπτωση που κάμνεις αίτηση για πολιτογράφηση και βάλλεις τα λεφτά, όχι της επένδυσης που έκαμες εσύ, αλλά η σύζυγός σου. Δεν είναι από κοινού. Δεν είναι εγώ τζιαι η σύζυγός μου μαζί. Η σύζυγός μου κάμνει επένδυση, τζιαι πιάνω εγώ την πολιτογράφηση. Το ‘από κοινού’ είναι λάθος». Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 29 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, κ.α.) και εναντίον 19 (ΑΚΕΛ, Οικολόγου, Θεολόγου).

 

Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία για απόκτηση υπηκόοτητας με επένδυση σε ένα μόνο ακίνητό. Υπερψηφίστικε απο ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

Με άλλη τροπολογία του ΔΗΣΥ ζητήθηκε η επαναφορά της δυνατότητας συμπερίληψης του ποσού που υπερβαίνει τις €500.000 (για την ιδιόκτητη κατοικία) στην αρχική επένδυση. Επιπλέον, η παράγραφος (4) παρέχει τη δυνατότητα συμπερίληψης της οικιστικής μονάδας που είναι τουλάχιστον €500.000 πλέον ΦΠΑ στην αρχική επένδυση που αφορά οικιστικές μονάδες. Υπέρ ψήφισαν 29 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ) και εναντίον 19 (ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, Θεολόγου).

Λουκαϊδης: Η τροπολογία που κατατέθηκε απο τον ΔΗΣΥ, θα συνεχίσει την τη φούσκα που στήθηκε, την τροφοδοτούμε, για να συνεχιστεί και στο μέλλον;

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ζήτησε τον λόγο και είπε το εξής: « Έχουν όλες οι τροπολογίες τη σημασία τους, αλλά γι’ αυτή που ψηφίστηκε τώρα επιτρέψετέ μας να πούμε δύο λόγια. Ουσιαστικά, αυτή η τροπολογία που έχει εγκριθεί, δύναται να συνεχίσει να διοχετεύει όλο το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων σε έναν τομέα, κυρίως στους πύργους, από τους οποίους κάποιοι ωφελούνται. Στις πολυτελείς δηλαδή κατοικίες ή διαμερίσματα σε πύργους, όπου με την αγορά τους ο υποτιθέμενος επενδυτής -διότι αυτό δεν είναι επένδυση που βοηθά στην ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας- μπορεί να απαλλάσσεται του οποιουδήποτε ποσού χρειάζεται, για να συμπληρώσει τα δύο εκ. ευρώ και θα αποστερήσει άλλους τομείς της οικονομίας που χρειάζεται να υπάρχει επενδυτική δραστηριότητα, για να διοχετευθούν εκεί λεφτά. Θα αρκεί η αγορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος των €2.000.000, για να τελειώνει ο υποτιθέμενος επενδυτής στη χώρα μας. Οπόταν αυτό που στήθηκε, αυτή τη φούσκα που στήθηκε, την τροφοδοτούμε, για να συνεχιστεί και στο μέλλον. Και όσοι ψήφισαν αυτό έκαμαν, εξυπηρετώντας βεβαίως -και αυτό είναι το κύριο- τους ελάχιστους προνομιούχους που λυμαίνονται αυτό το πρόγραμμα και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς».

Με την επόμενη τροπολογία του ΔΗΣΥ επανήλθε στους κανονισμούς πρόνοια για να παρέχεται η δυνατότητα αγοράς υφιστάμενης οικιστικής επένδυσης, η οποία μαζί με τη μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία του επενδυτή να ανέρχονται σε €2.500.000. Υπερψήφισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και εναντίον ΑΚΕΛ και άλλοι.

 

Ο ΔΗΣΥ μαζί με το ΔΗΚΟ χαλάρωσε τα μέτρα και για Πολιτικά Εκτεθημένα πρόσωπα

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που επέφερε ο ΔΗΣΥ με τροπολογία του στους κανονισμούς ήταν η χαλάρωση της πρόνοιας για αποκλεισμό πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Το αρχικό κείμενο των κανονισμών, όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση, προέβλεπε ότι αποκλείονται από το δικαίωμα πολιτογράφησης επενδυτές που είναι

  • πολιτειακοί αξιωματούχοι ή
  • διετέλεσαν πολιτειακοί αξιωματούχοι τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Η Επιτροπή Εσωτερικών τροποποίησε αυτό τον κανονισμό, ώστε ο περιορισμός να καλύπτει όσους ήταν σε πολιτειακά αξιώματα έως και 3 χρόνια από την αίτηση.

Mε βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2019, αυτός ο περιορισμός κάλυπτε πέντε χρόνια!

Με την τροπολογία του ΔΗΣΥ, αποκλείονταν μόνο όσοι ήταν πολιτειακοί αξιωματούχοι έως και 12 μήνες πριν από την αίτησή τους για πολιτογράφηση. Η χαλάρωση αυτή εγκρίθηκε από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και άλλους και καταψηφίστηκε από ΑΚΕΛ, Οικολόγους, κ.α.

 

Στη συνέχεια εγκρίθηκε τροπολογία του Γ. Περδίκη ώστε να αυξηθούν από 75,000 ευρώ σε 100,000 ευρώ τα προβλεπόμενα στους υπό αναφορά κανονισμούς ποσά τα οποία καταβάλλονται στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, στην Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας και στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Υπέρ ψήφισαν 29 και εναντίον 24.

– Για το τελικό κείμενο των κανονισμών, όπως διαμορφώθηκε, υπέρ ψήφισαν 35 και εναντίον 17 (ΑΚΕΛ και Άννα Θεολόγου). Αποχή τήρησαν οι δύο βουλευτές των Οικολόγων.

 

Διαβάστε επίσης : Με προφορικές τροπολογίες οι οποίες υποβλήθηκαν την τελευταία στιγμή και έγιναν αποδεκτές από τον Δ. Συλλούρη, ξήλωσε την προσπάθεια της Επιτροπής Εσωτερικών να βελτιώσει το πλαίσιο των πολιτογραφήσεων΄

Αποκαλυπτικό: Με προφορικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής «τράβηξαν» φρένο σε πιο αυστηρό πλαίσιο των πολιτογραφήσεων

 

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News