Σε ρόλο τσιλιαδόρου – Πώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλυπτε το εµπόριο των «χρυσών» διαβατηρίων

Επιστολή στο Bloomberg µε βολές κατά της ελευθεροτυπίας, την ώρα που η Κοµισιόν έστελνε προειδοποιητικές επιστολές

 

Ρόλο τσιλιαδόρου είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο εµπόριο των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού, ως µέλος της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, είχε την ευθύνη να παρακολουθεί τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης και να προβαίνει σε παραστάσεις. Ενδεικτική είναι η επιστολή την οποία έστειλε στο διεθνές οικονοµικό πρακτορείο Bloomberg τον Μάιο του 2017 σε σχέση µε δηµοσίευµα το οποίο έκανε λόγο για «πώληση ευρωπαϊκών διαβατηρίων σε Ρώσους».

Σηµειώνεται ότι την υπό αναφορά περίοδο ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο πιο στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη.

Στην επιστολή του προς το Bloomberg έκανε λόγο για την «αυστηρότητα των διαδικασιών του προγράµµατος» και ότι τα κριτήρια περιορίζουν «τον αριθµό των αιτούντων σε µερικές εκατοντάδες ετησίως». Υποστήριξε, µάλιστα, ότι «ο αριθµός των υπηκόων τρίτων χωρών που αποκτούν την ιθαγένεια στην Κύπρο είναι εξαιρετικά µικρός σε σχέση µε τις περισσότερες χώρες της ΕΕ». Ισχυρίστηκε ακόµη ότι «οι επιτυχηµένοι αιτούντες ιθαγένειας δηµιουργούν και διατηρούν πραγµατικούς δεσµούς µε την Κύπρο για όλη τους τη ζωή».

Σηµειώνεται ότι στο πόρισµα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρεται ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε τροποποίηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράµµατος από το 2014 και, κατόπιν ανταλλαγής επιστολών, απέστειλε επίσηµο αίτηµα EU Pilot µε ηµερ. 24.4.2015, εγείροντας θέµα πολιτογραφήσεων αλλοδαπών που δεν είχαν πραγµατικό δεσµό µε την Κύπρο». Αναφέρεται επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφερόταν έµπρακτα για το επενδυτικό πρόγραµµα, τουλάχιστον από το 2014», προσθέτοντας ότι «διαφαίνονται ευθύνες στους υπουργούς και την κυβέρνηση γενικότερα που αγνοούσαν τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Υπενθυµίζεται ακόµη ότι την υπό αναφορά περίοδο είχαν γεµίσει οι δρόµοι µε ταµπέλες οι οποίες διαφήµιζαν την πώληση διαβατηρίων, αναγκάζοντας τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της Κοµισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να κάνει παρέµβαση, υποδεικνύοντας µε νόηµα ότι «από το 2014 η Κοµισιόν συνεχίζει το διάλογο µε τις κυπριακές Αρχές για να εξασφαλίσει τον αυθεντικό δεσµό ανάµεσα στη χώρα και στον επενδυτή που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης».

Επιπρόσθετα, επισηµαίνεται ότι οι αναφορές του Ν. Χριστοδουλίδη για χαµηλούς αριθµούς πολιτογραφήσεων διαψεύστηκαν στη συνέχεια. Σύµφωνα µάλιστα µε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το 2017, που ο Ν. Χριστοδουλίδης έστειλε την επιστολή προς το Bloomberg, καταγράφηκε ρεκόρ «χρυσών» διαβατηρίων. Μόνο οι πολιτογραφήσεις όσων δηλώθηκαν σαν επενδυτές έφτασαν στις 512, σε σύγκριση µε 64 το 2013 και πολύ λιγότερες τα προηγούµενα χρόνια.

Επίσης, ο Ν. Χριστοδουλίδης στην επιστολή του προς το Bloomberg ισχυρίστηκε ότι «από τον ∆εκέµβριο του 2013 όλες οι τράπεζες στην Κύπρο λειτουργούν µε αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέµηση της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες στην Ευρώπη». Παρά ταύτα και αυτό διαψεύστηκε, αφού λίγους µήνες αργότερα η οργάνωση ∆ιεθνής ∆ιαφάνεια (Transparency International) και το Παρατηρητήριο για το Οργανωµένο Έγκληµα και τη ∆ιαφθορά (OCCRP) καταθέτουν έρευνα στην ΕΕ καταγγέλλοντας ότι το κυπριακό πρόγραµµα πολιτογράφησης είναι «ευάλωτο σε κατάχρηση» και «υπονοµεύει την καταπολέµηση της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες». Μάλιστα, η τότε Επίτροπος ∆ικαιοσύνης της ΕΕ, Vera Jourova, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να είναι πιο προσεκτικές όταν δίνουν υπηκοότητες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο υποδεικνύοντας ότι «δεν θέλουµε δούρειους ίππους στην ΕΕ. Ορισµένα κράτη-µέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν πως δεν δίδονται υπηκοότητες σε εγκληµατίες».

 

 

«Προκατειληµµένο δείγµα δηµοσιογραφίας»
Αυτό το οποίο προκαλεί µεγαλύτερη εντύπωση από την επιστολή του Ν. Χριστοδουλίδη προς το Bloomberg είναι η επίθεσή του εναντίον της ελευθεροτυπίας. Συγκεκριµένα, ο Ν. Χριστοδουλίδης στην επιστολή του χαρακτηρίζει το δηµοσίευµα ως «προκατειληµµένο δείγµα δηµοσιογραφίας». Υποστηρίζει επίσης ότι «στο άρθρο περικλείεται µια σειρά κακοπροαίρετων υπαινιγµών που είναι εξαιρετικά αντιεπαγγελµατικοί και δεν αντιπροσωπεύουν τη σοβαρή δηµοσιογραφία».
Σηµειώνεται ότι παρόµοιο ήταν και το σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη για την έκθεση της Κοµισιόν µερικούς µήνες µετά -κάνοντας δηλαδή λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου». Είναι δε γνωστή η απάντηση σε δηµοσιογράφους που επιχείρησαν να τον ρωτήσουν για τις αποκαλύψεις του Al Jazeera: τους έστειλε στον… δαίµονα.

 

Βροχή οι προειδοποιήσεις, δεκάδες τα πρωτοσέλιδα και οι «µαύρες» λίστες

Το δηµοσίευµα του Bloomberg ήταν από τα πρώτα άρθρα του διεθνούς Τύπου για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων

 

Τα άρθρα στον διεθνή Τύπο ήταν δεκάδες και οι «µαύρες» λίστες πολλές. Υπήρξε επίσης βροχή προειδοποιήσεων από θεσµούς της ΕΕ και όχι µόνο. Παρά ταύτα, η βιοµηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων συνέχισε το βιολί της έχοντας στην πόρτα τους τσιλιαδόρους.

Οι ατασθαλίες της κυβέρνησης προκάλεσαν αντιδράσεις από την Κοµισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή Αξιολόγησης Moneyval του Συµβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το ∆ΝΤ, την Παγκόσµια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ. Επίσης υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες από µη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ενάντια στη διαφθορά, όπως η ∆ιεθνής ∆ιαφάνεια, το Ινστιτούτο Basel, το Παρατηρητήριο για το Οργανωµένο Έγκληµα και τη ∆ιαφθορά (OCCRP), την οργάνωση Global Witness κτλ. Ακόµη, υπήρξαν δεκάδες πρωτοσέλιδα σε διεθνή µέσα ενηµέρωσης, όπως Financial Times, Bloomberg, Guardian, Le Monde, Die Welt, MediaCorp, Al Jazeera κτλ.

Όπως αναφέρεται στο πόρισµα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφερόταν έµπρακτα για το επενδυτικό πρόγραµµα, τουλάχιστον από το 2014. Προστίθεται επίσης ότι «από τη στάση των, κατά τον ουσιώδη χρόνο, Υπουργών Εσωτερικών διαφαίνονται ευθύνες στους υπουργούς και την κυβέρνηση γενικότερα που αγνοούσαν τις εισηγήσεις της Επιτροπής». Αναφέρεται ακόµη ότι «το Υπουργικό Συµβούλιο (επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη) λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης».

Μάλιστα, η Ερευνητική Επιτροπή εγείρει ευθέως θέµα ενδεχόµενης σύγκρουσης συµφερόντων του Προέδρου Αναστασιάδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, επειδή παρακάθισαν σε συνεδρίες στις οποίες εγκρίθηκαν «χρυσά» διαβατήρια µε µεσάζοντες γραφεία τα οποία συνδέονται στενά µε τους ίδιους, ενώ συµµετείχαν και σε συζητήσεις για τις κατά καιρούς αλλαγές των κριτηρίων του προγράµµατος.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy