Πώς πήρε το όνομά του το Νησί του Πάσχα;

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Μπορεί να λέγεται Νήσος του Πάσχα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι γιορτάζει αυτές τις μέρες.
Για την ακρίβεια, το μικροσκοπικό νησάκι της Πολυνησίας στον Ειρηνικό ωκεανό που αποτελεί επαρχία της Χιλής, πήρε το όνομα του από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722 και θεώρησε σωστό να το… βαφτίσει «Νησί του Πάσχα».

Οι έριδες των εξερευνητών
Στην ιστορία των εξερευνήσεων υπάρχει, βέβαια, πολλή συζήτηση για το ποιος ανακάλυψε για πρώτη φορά το νησί. Η Αγγλία επέμεινε ότι ήταν ο δικός τους, ο Έντουαρντ Ντέιβις, που βρήκε το νησί πρώτα. Αλλά δεν μπορούσε να μείνει εκεί επειδή τον κυνήγησε ο ισπανικός στόλος. Αργότερα, οι ταξιδιώτες προσπάθησαν ξανά να βρουν το άγνωστο νησί αλλά δεν τα κατάφεραν.
Σύμφωνα με επιγραφές που έχουν βρεθεί, η αρχική ονομασία του νησιού ήταν «Te pito o te henua» (ο ομφαλός της γης), αλλά και «Mata ki te rangi» (μάτια που κοιτούν τον ουρανό). Η ονομασία Ράπα Νούι (μεγάλη Ράπα) που επίσης ισχύει σήμερα, δόθηκε στο νησί το 1860, από τους σκλάβους που μεταφέρθηκαν εκεί από τη γαλλική Πολυνησία και το νησί Ράπα (Rapa).

Το μυστήριο της προέλευσης του
Θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, με έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το νησί του Πάσχα ήταν μια μεγάλη ήπειρος, στην οποία ζούσε ένας πολύ ανεπτυγμένος πολιτισμός. Τα αγάλματα Moai, καθώς και πινακίδες με ιερογλυφικά, ήταν υποστηρικτικά αυτής της θεωρίας. Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούσαν ότι αργότερα η ήπειρος βυθίστηκε κάτω από τη θάλασσα και απέμειναν να εξέχουν μόνο οι ψηλές κορφές των βουνών. Μεταγενέστερες επιστημονικές έρευνες όμως απέδειξαν ότι το νησί προέκυψε από ηφαιστιογενείς εκρήξεις.

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κι αυτό κυρίως γιατί στην έκταση του βρίσκονται διάσπαρτα τεράστια μονολιθικά αγάλματα, τα Μοάι, που φτάνουν σε ύψος έως και τα 10 μέτρα και εικάζεται ότι απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού.
Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ. Συνολικά έχουν βρεθεί στο νησί 887 αγάλματα από τα οποία τα 288 έχουν μεταφερθεί επιτυχώς στις τελικές τους τοποθεσίες.
Σημαντικό σημείο του νησιού αποτελεί και η λίμνη Rano Kau μέσα σε κρατήρα ηφαιστείου, η οποία μοιάζει με ένα τεράστιο καζάνι… μάγισσας.
Το τελετουργικό, πέτρινο χωριό Orongo, όπου βρίσκεται και η λίμνη, επίσης αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα τοπία του νησιού με τα ιδιαίτερα πέτρινα σπίτια που αναστυλώθηκαν το 1974 από τον αρχαιολόγο William Mulloy.
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος αυτό το μοναδικό νησί είναι το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου, δηλαδή Ιανουάριο με Μάρτιο, αν και όλο το χρόνο οι θερμοκρασίες κινούνται κατά μέσο όρο στους 14 με 22 βαθμούς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.