Πως σχολιάζει η Κυβέρνηση τη νέα πρόκληση Τουρκίας-ψευδοκυβέρνησης για Τύμπου

Η κατοχική δύναμη και η ψευδοκυβέρνηση Τατάρ προχωρούν σε μια νέα πρόκληση σε βάρος της Κύπρου παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

«Η απόφασή τους για αλλαγή του καθεστώτος του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από “διεθνές” σε “εσωτερικό”, με την έννοια ότι οι πτήσεις από Τύμπου προς Τουρκία θα θεωρούνται πλέον εσωτερικές, σηματοδοτεί μια νέα κίνηση προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης και προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Αυτές οι εξελίξεις, που δυστυχώς πληθαίνουν μέρα με τη μέρα υπογραμμίζουν ότι το κατοχικό-διχοτομικό στάτους κβο δεν είναι στατικό, αλλά επιδεινώνεται καθημερινά βαθαίνοντας τη διαίρεση του νησιού μας. Υπογραμμίζουν ότι η παθητική παρέλευση του χρόνου αποβαίνει σε βάρος της πατρίδας μας και της προοπτικής της επανένωσης».

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα τη νέα πρόκληση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας. Ταυτόχρονα, καλεί κάθε Κύπριο -Ε/κ και Τ/κ- να μη συμβιβαστεί με το στάτους κβο και να μην παραιτείται από τον αγώνα για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο που είναι ο μόνος δρόμος για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Το σχόλιο της Κυβέρνηση διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Πρόκειται για άλλη μια ενέργεια από πλευράς Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος που αποδεικνύει τους διαχρονικούς τους στόχους να τεθεί το κατεχόμενο κομμάτι της πατρίδας μας υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος στο ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει την είδηση από τα κατεχόμενα πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του καθεστώτος λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, με την μεταφορά του στις εσωτερικές γραμμές της Τουρκίας.

Ο Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια ενέργεια που έρχεται σε συνέχεια των νέων έκνομων ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και της υπογραφής του πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας που συνοδεύτηκε από αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας των Τουρκοκυπρίων, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της απόρριψης των ΜΟΕ που πρότεινε η πλευρά μας».

Ο Μάριος Πελεκάνος πρόσθεσε ότι είναι καλά γνωστές οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η πλευρά μας όλο το προηγούμενο διάστημα «ώστε να αναδείξουμε την προκλητική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολές προς πάσα κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων, όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω των οποίον αναφέρεται στις νέες έκνομες ενέργειες από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για άρση του αδιεξόδου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, προέβη επίσης σε δια ζώσης ενημέρωση προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του την περασμένη Τρίτη, ζητώντας τους να υποδείξουν προς την Τουρκία τη σημασία τερματισμού των μονομερών ενεργειών και των εν γένει προκλήσεων, καθώς και της επαναφοράς του Κυπριακού σε τροχιά επίλυσης.

«Για άλλη μια φορά έχουμε μπροστά μας την αρνητική, αδιάλλακτη και προκλητική συμπεριφορά της άλλης πλευράς» ανέφερε. Ο κ. Πελεκάνος είπε ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες «εξαντλώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα μέχρι να πετύχουμε τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος στο έδαφος ή στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επαναφορά του Κυπριακού σε τροχιά επίλυσης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy