Πώς σχολιάζει ο ΓΔ του ΥΠΕΞ την απόφαση του ΣτΕ για την απόφαση Τιτίνας Λοϊζίδου

Η αλλαγή της στάσης τεσσάρων χωρών, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, έγειρε την πλάστιγγα ώστε η Τουρκία να πάρει το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα, δηλαδή την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης στην εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 25 ψήφοι υπέρ του τερματισμού της διαδικασίας από Αλβανία, Ολλανδία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Λετονία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ελβετία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Λίχτεσταϊν, Σουηδία, Ισλανδία, Εσθονία, Νορβηγία, Λιθουανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Τσεχία, Πορτογαλία, 5 ψήφοι κατά από Κύπρο, Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Αρμενία και 16 αποχές από Ρουμανία, Μάλτα, Σλοβενία, Ανδόρρα, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ουκρανία, Μονακό, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Γεωργία, Σαν Μαρίνο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Γαλλία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είναι από το 2018 που ξεκίνησε η προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει αυτή την υπόθεση, δηλαδή να σταματήσει την επιτήρηση, και μέχρι τώρα είχαμε μπορέσει να το εμποδίσουμε αυτό.

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κάποιοι βλέπουν την Τουρκία ως πιο σημαντική. Επίσης υπάρχουν και άλλες υποθέσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορούν την Τουρκία και μιλώ κυρίως για την υπόθεση Καβαλά οπότε δεν θέλουν να την πιέζουν για πολλά ζητήματα ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου.

Σίγουρα, πρόσθεσε, μας στενοχωρεί πάρα πολύ αυτή η εξέλιξη, διότι δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση και αυτό επηρεάζει και τα άλλα ζητήματα του Κυπριακού, οπότε για αυτό θέλαμε να συνεχιστεί η επιτήρηση.

«Δυστυχώς τέσσερις χώρες οι οποίες μας στήριζαν την περσινή χρονιά, δηλαδή η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία και η Λιθουανία άλλαξαν τη στάση τους και αυτό δημιούργησε την πλειοψηφία που ήθελε η Τουρκία για τη διακοπή της επιτήρησης», είπε ο κ. Κορνηλίου.

Όπως σημείωσε, «η κάθε χώρα δίνει τους δικούς της λόγους, τις δικές της εξηγήσεις γιατί το έπραξε αυτό. Το βλέπουν περισσότερο σαν νομικό ζήτημα, παρά σαν πολιτικό. Εμείς προσπαθήσαμε να τους εξηγήσαμε ότι για εμάς είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν είναι νομικό διότι άπτεται βασικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή του περιουσιακού».

Οι ίδιοι το βλέπουν ως νομικό ζήτημα, είπαν, και θεωρούν ότι έπρεπε να τερματιστεί η επιτήρηση, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, αποδέχτηκαν τη συνέχιση της επιτήρησης για την εφαρμογή των αποφάσεων για την Τέταρτη Διακρατική που αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό διότι μας δίνεται η ευκαιρία να προωθούμε αυτό το ζήτημα μέσα από την Τέταρτη Διακρατική.

Ερωτηθείς αν η απόφαση μπορεί να επηρεάσει ενδεχομένως άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ και αφορούν προσφυγές Ε/κ κατά της Τουρκίας, ο κ. Κορνηλίου απάντησε: «όχι κατ’ ανάγκη. Απλά βλέπουμε αυτή την τάση στις διεθνείς σχέσεις που πολλές φορές τέτοιες αποφάσεις επηρεάζονται από πολιτικούς λόγους. Αδιαμφισβήτητα δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο και θα πρέπει να δούμε πως θα το χειριστούμε», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσα από την επιτήρηση των αποφάσεων της Τέταρτης Διακρατικής».

Σημειώνεται πως στη χθεσινή της απόφαση η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών ανέφερε πως επιμένει έντονα στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να πληρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την αποζημίωση που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 33 υποθέσεις της ομάδας Ξενίδη-Αρέστη.

Επίσης αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα της πληρωμής της αποζημίωσης και των επιμέρους μέτρων στις εναπομείνασες υποθέσεις της ομάδας Ξενίδη-Αρέστη στη σύσκεψή της τον Σεπτέμβρη του 2023 και έδωσε οδηγίες στη Γραμματεία, εάν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, να ετοιμάσει ένα προσχέδιο ενδιάμεσου ψηφίσματος για την πληρωμή της δίκαιης αποζημίωσης για εξέταση από την Επιτροπή σε αυτή τη συνεδρία.

ΑΚΕΛ: Αρνητικότατη εξέλιξη η απόφαση του ΣτΕ για το Περιουσιακό

«Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ουσιαστικά τερματίζεται η διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής της Απόφασης του ΕΔΑΔ στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας, συνιστά αρνητικότατη εξέλιξη», τονίζει το ΑΚΕΛ μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Αναλυτικά:

«Η ετυμηγορία της Επιτροπής να πάψει να παρακολουθεί την εφαρμογή της εν λόγω Απόφασης, που μεθοδευόταν εδώ και καιρό, πάσχει νομικά. Και αναμφίβολα επιτρέπει στην Τουρκία να συνεχίσει να αποφεύγει ανενόχλητη τις ευθύνες και υποχρεώσεις που της έχει αποδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι προφανές ότι η επίμονη προσπάθεια κάποιων να επιλύσουν το περιουσιακό με δικαστικά μέσα, για τις συνέπειες της οποίας το ΑΚΕΛ προειδοποιεί εδώ και πολλά χρόνια, πέφτουν για άλλη μια φορά στο κενό. Δημιουργώντας μάλιστα ένα κάκιστο προηγούμενο, που ενισχύει περαιτέρω τη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας των κατεχομένων.

Καταλήγοντας, είναι πλέον αυταπόδεικτο γεγονός το ότι η τρωθείσα αξιοπιστία της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό πλήττει σε πολλά επίπεδα την προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης λύσης. Κανένας οργανισμός ή διεθνές δικαστικό σώμα δεν λαμβάνει αποφάσεις σε πολιτικό κενό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.