Πως σχολιάζουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ το έγγραφο Αναστασιάδη για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres παραθέτει γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Τριμερούς Διάσκεψης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar.

Η πρόταση Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ελλοχεύει κινδύνους, επισήμανε στον Άστρα το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει η αποκέντρωση να οδηγεί σε οποιασδήποτε μορφής συνομοσπονδιακών μοντέλων, με την παραχώρηση στις συνιστώσες πολιτείες – που με βάση τα όσα συμφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρόκειται για κρατίδια – οποιονδήποτε εξουσιών που θα τα καθιστά κυρίαρχα και ανεξάρτητα.

Έφερε ως παράδειγμα την αναφορά τη διαχείριση των λιμανιών που δίνεται η εξουσία στις συνιστώσες πολιτείες και διερωτήθηκε από πότε τα λιμάνια έχουν τόσο μικρή σημασία για το κεντρικό κράτος. Διερωτήθηκε επίσης ποιος θα είναι υπόλογος που μια πολιτεία δεν εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπάρχουν σημεία, πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης, που δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να προβάλλει τη θέση της για τη δημιουργία δύο κρατών που θα μοιράζονται τα πάντα, περιλαμβανομένων και των φυσικών πόρων, οι οποίοι βρίσκονται στη νότια θάλασσα.

Το περιεχόμενο εγγράφων όπως αυτό της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας θα πρέπει να συζητείται εντός του Εθνικού Συμβουλίου και όχι δημόσια από τα κόμματα, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου. Εξέφρασε δε τη λύπη του γιατί ενώ το έγγραφο δόθηκε στα κόμματα, διέρρευσε προς τον τύπο.

Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία βρίσκει σύμφωνο τον ΔΗΣΥ, είπε, σημειώνοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει τις τρεις βασικές εξουσίες, οι οποίες είναι η μία κυριαρχία, η μία διεθνής εκπροσώπηση και η μία ιθαγένεια.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι αναμένει την παρέμβαση του εκπροσώπου της κυβέρνησης πριν σχολιάσει οτιδήποτε άλλο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.