Του  Δημήτρη Θεοτή

 

Ήταν τέτοια εποχή πριν 20 χρόνια όταν ο μ. Γλαύκος Κληρίδης ετοιμαζόταν να διεκδικήσει τη δεύτερή του του θητεία στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρχε τότε ανοικτή γραμμή με τη Μόσχα για την αγορά των S300, όπως τώρα και ο Ερντογάν έχει ανοικτή γραμμή για την αγορά των S400.

Τους στρατιωτικούς λόγους των παραγγελιών για κάθε κράτος δεν τους σχολιάζουμε, θα μείνουμε μόνον στην πολιτική πτυχή του θέματος και θα θεωρήσουμε ότι και οι δύο παραγγελίες έχουν σκοπό να εξάρουν τα φιλοπατριωτικά αισθήματα του λαού και να εμπιστευτούν ξανά την ηγεσία τους. Όπως ο Γλαύκος Κληρίδης ήθελε να γίνει ξανά Πρόεδρος, έτσι και για τον Ερντογάν δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι προηγήθηκε ένα «πραξικόπημα» αμφισβήτησης στο εσωτερικό, αλλά και μία κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας.

Εν πάση όμως περιπτώσει στο θέμα μας:

Από δω και μπρος πρέπει η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Τουρκία να υποστηρίξει μέχρι υστερίας την απόφαση του Προέδρου τους.

Θα πρέπει πρωί, μεσημέρι, βράδυ να δείχνουν πυραύλους να εκτοξεύονται. Να οργανώνουν συζητήσεις με «ειδικούς» και μη που να δίνουν το μήνυμα στο λαό της Τουρκίας ότι αν δεν αγοραστούν οι S400 το κράτος τους κινδυνεύει να γίνει βορά στις ορέξεις των εχθρών του.

Θα πρέπει επίσης, και αυτό είναι το πιο κύριο, να κλείσουν κάθε στόμα που πιθανόν θα έχει άλλη άποψη με την άποψη του Προέδρου τους, σχετικά με το θέμα. Μια καλή μέθοδος θα είναι η απομόνωση συνεντεύξεων αντιπάλων του Προέδρου που θα επαναλαμβάνεται η φράση «… δεν θα έλθουν οι S400 … δεν θα έλθουν οι S400…»

Από δω και μπρος τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους. Η διάσταση που θα δώσουν εσωτερικά στην Τουρκία για το θέμα, με τη δημοσίευση τέτοιων λεπτομερειών για το θέμα, όπως το πού θα εγκατασταθούν, πότε θα έλθουν οι Ρώσοι να εκπαιδεύσουν τους Τούρκους στρατιωτικούς κλπ θα δέσει τα χέρια των φίλων της και θα δώσει επιχειρήματα στους εχθρούς της.

Εκεί θα είναι και η ώρα των πιέσεων και δεν αποκλείεται να δούμε τους S400… στο Αζερμπαϊτζάν.

Μια συνταγή εφαρμοσμένη με επιτυχία εδώ στην Κύπρο με τίτλο «Πώς γίνεσαι ξανά Πρόεδρος;»

Τώρα για την οικονομική πτυχή του θέματος; Δεν έχει και τόση σημασία αφού ο σκοπός θα εκτελεστεί. Το λογαριασμό έτσι κι αλλιώς θα τον πληρώσει ο λαός…