Ορίζοντας/ Με αφορμή

Πώς ξεχάσαμε ότι οι γυναίκες ήταν κι’ αυτές μέρος της ιστορίας;

Με αφορμή  τις νέες δράσεις της  Σεζόν Γυναίκες:  2019-2020: την  εκδήλωση Epic Women  μια βραδιά με την ακαδημαϊκό Edith Hall και την συγγραφέα Natalie Haynes αλλά και την παράσταση Χίλια Πλοία που βασίζεται στο βιβλίο της, η Natalie Haynes μιλάει στον Ορίζοντα: 

 

Τα ομηρικά έπη από την πλευρά των γυναικών Αντικρίζοντας  τα ομηρικά έπη από την πλευρά των γυναικών η άποψή μας για τον Τρωικό Πόλεμο αλλάζει εντελώς, αφού βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα, αντί τη μισή. Ο πόλεμος περιέχει τόσα στάδια, όπου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί (τι θα γινόταν αν το χρυσό μήλο είχε δοθεί στην Αθηνά ή τη Ήρα – θα ήταν ο ίδιος πόλεμος, ή θα συνέβαινε κάτι άλλο; Αν η Γαία δεν ικέτευε τον Δία να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων;) και τόσα άλλα στάδια όπου η εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν διαφορετική (αν σκότωνε η Πενθεσίλεια τον Αχιλλέα αντί το αντίθετο; Αν οι Τρώες δεν έβαζαν το άλογό τους στην πόλη;) Οι γυναίκες και οι θεές αποτελούν κρίσιμο μέρος του πολέμου: των αιτιών και των συνεπειών του. Μόνο ας κοιτάξουμε τα έργα του Ευριπίδη για τον πόλεμο, με γυναίκες στον τίτλο τους, (Ανδρομάχη, Ηλέκτρα, Εκάβη, Ελένη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Τρωάδες.). Οι τραγωδίες που έγραψε για τον πόλεμο είναι όλες σχεδόν επικεντρωμένες στις γυναίκες – εκτός ο Ορέστης. Αν ο Ευριπίδης μπόρεσε να δει ότι οι γυναίκες ήταν αναπόσπαστο μέρος του πολέμου, το ερώτημα που θα έπρεπε πιθανόν να θέσουμε, δεν είναι τι γίνεται αν εντάξουμε τις γυναίκες στην ιστορία, αλλά: πώς ξεχάσαμε ότι οι γυναίκες ήταν κι’ αυτές μέρος της ιστορίας;

Νέα διάσταση στην πρόσληψη των κλασικών κειμένων Θεωρώ, ναι, ότι υπήρξε μονοδιάστατη προσέγγιση στο τρόπο πρόσληψης των κλασικών κειμένων. Για τόσο καιρό, ο Όμηρος έμοιαζε σαν συντηρητής αντρών, ειδικά στην Ιλιάδα, που είναι – εν μέρει τουλάχιστον – μια σειρά από δείγματα του τι θα πει να είσαι άντρας. Όμως, οι άντρες δεν είναι άντρες σε απομόνωση. Πολλοί από τους μεταφραστές του Όμηρου ήταν άντρες, και συχνά δημιουργούν ένα πιο ανδρο-κεντρικό κείμενο απ’ ότι ήταν προηγουμένως (ασυνείδητα, κυρίως, θεωρώ). Όταν η Έμιλι Ουίλσον μετάφρασε την Οδύσσεια στα Αγγλικά, ήταν μια διεθνής είδηση (κάτι θαυμάσιο). Θεωρώ γενικά ότι ο θεατρικός κόσμος είναι πιο έτοιμος να αποδεχθεί τον ρόλο των γυναικών στις ιστορίες αυτές, και οι συγγραφείς, ακολουθούμε, απ’ όσο πιο κοντά τους μπορούμε…

Ένα τεράστιο και υπέροχο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας μας Τα κλασικά έργα αλλά και οι κλασικές σπουδές στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι χρήσιμα, με τον ίδιο τρόπο που είναι και η αναπνοή. Τα κλασικά έργα είναι ένα τεράστιο και υπέροχο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας μας και πρέπει να μπορούμε να τα μελετήσουμε αν το θέλουμε. Άρχισαν να μαθαίνω Λατινικά στα δώδεκα μου, και Αρχαία Ελληνικά στα δεκατέσσερα: ξέρω πόσο τυχερή ήμουν που αυτά τα θέματα διδάσκονταν στο σχολείο μου. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι έχουν διαμορφώσει όλη τη ζωή μου. Χρησιμοποίησα ρητορικές τεχνικές που αλίευσα από τον Δημοσθένη και τον Κικέρωνα όταν ήμουν κωμικός – ακόμα τις χρησιμοποιώ ως παρουσιάστρια. Έχω διηγηθεί ξανά και ξανά τις ιστορίες του Ομήρου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, του Ησίοδου και άλλων, δέκα χρόνια τώρα. Ποτέ δεν αισθάνομαι ότι είναι κάτι λιγότερο από ένα προνόμιο, να μπορώ να μοιραστώ την ιστορία και την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας και της Ιταλίας, με το αγγλόφωνο κοινό.

Είμαι πιο ευτυχής απ’ ότι μπορώ να εκφράσω,  που η εκδοχή μου της Ομηρικής αφήγησης θα παρουσιαστεί στην Κύπρο. Αισθάνομαι σαν, το βιβλίο μου, επιστρέφει στην πατρίδα του.

 

  • Epic Women μια βραδιά με την ακαδημαϊκό Edith Hall και την συγγραφέα Natalie Haynes.

Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας,

16 Νοεμβρίου,  18:00 – 21:00

Δυο εξέχουσες προσωπικότητες της πρόσληψης του κλασσικού πολιτισμού και υπέρμαχες της κλασσικής παιδείας για όλους, εξετάζουν το Ομηρικό έπος μέσα από τον φακό σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

17 Νοεμβρίου από τις 11:00-20:00

Το κοινό μπορεί να εισέλθει / εξέλθει οποιαδήποτε στιγμή.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy