Πόσες φορές έχει επαναλάβει η κυβέρνηση από το 2013 ότι θα φέρει φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά ρίχνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ - «Μπλόκο» στην αισχροκέρδεια

«H κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πρώτα από όλα η αισχροκέρδεια, η οποία συνήθως εμφανίζεται όταν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των αγαθών -και δεν είναι μόνο στα καύσιμα είναι και αλλού. Δεύτερο, το πλαφόν χρησιμοποιείται όχι μόνο σε περίπτωση αισχροκέρδειας, αλλά και σε περίπτωση που χρειάζεται να ανακουφίσεις τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όταν παρατηρείται ραγδαία αύξηση των τιμών».

Τη σχετική εισήγηση κατέθεσε εκ νέου χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Ερωτηθείς για τα θέματα ακρίβειας, είπε ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών και η αισχροκέρδεια αφορά και άλλα αγαθά και διερωτήθηκε τι γίνεται με τα σιτηρά. Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών, άφησε το θέμα των σιτηρών, που είναι στρατηγικής σημασίας, σε ένα ολιγοπώλιο και «δεν έχει μεριμνήσει να εφαρμοστεί ο νόμος που αφορά στα στρατηγικά αποθέματα», σημειώνοντας ότι είναι «δική της ευθύνη» να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι δεν είναι θέμα κριτικής αλλά ευθύνης απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, υπενθύμισε μια σειρά προτάσεων που υπέβαλε το κόμμα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και αφορούν την τιμή του ηλεκτρισμού κ.α.

Υπενθύμισε ότι υπήρχαν αυξήσεις σε βασικά αγαθά διεθνώς εδώ και αρκετούς μήνες και από τότε έπρεπε να ενεργήσει η κυβέρνηση. Υπενθύμισε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης για αυξήσεις σε αγαθά, όπως ηλεκτρισμός και τα καύσιμα, γιατί είτε δεν πήρε έγκαιρα τις αποφάσεις που θα έπρεπε να πάρει, είτε πήρε λανθασμένες αποφάσεις. «Πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ρύπους. Θέλετε να σας πω πόσες φορές έχει επαναλάβει η κυβέρνηση από το 2013 ότι θα φέρει φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και γιατί δεν έφερε και πόσα πληρώνουμε; Αυτή την ευθύνη ποιος την έχει; Η αντιπολίτευση που φώναζε ή η κυβέρνηση που κάθε χρόνο δεσμευόταν να φέρει φυσικό αέριο και ακόμα θα φέρει;» διερωτήθηκε.

 

 

Εισηγήσεις για στρατηγικά αποθέματα από τον Οκτώβριο
Το ΑΚΕΛ, όπως υπενθύμισε ο Στέφανος Στεφάνου, εισηγήθηκε από τον Οκτώβριο στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα σιλό που υπάρχουν στη Λεμεσό και να συζητήσει με τους τρεις εισαγωγείς και από τότε να εξασφαλίσει τα στρατηγικά αποθεματικά. «Προφανώς η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε και τώρα τρέχει να εξασφαλίσει και πηγές -γιατί έχει πρόβλημα με την Ουκρανία και τη Ρωσία- σε πολύ υψηλότερες τιμές».

«Η κυβέρνηση τώρα ανακάλυψε ότι έχει πρόβλημα με την ακρίβεια, ότι έχει πρόβλημα και με τα σιτηρά. Εάν λειτουργούσε προληπτικά, τότε ενδεχομένως να ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα», σημείωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy