Με αφορμή/ Ορίζοντας

Μαρία Χαραλάμπους και Γιώργος Δημόπουλος: Πόσες φορές κλείσατε τα μάτια μπροστά σε ένα περιστατικό βίας;

Με αφορμή… την 22η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου που διοργανώνονται από τις  Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο και παρουσιάζεται στο Ριάλτο στις 11 και 12 Νοεμβρίου η Μαρία Χαραλάμπους και ο Γιώργος Δημόπουλος μιλάνε στον Ορίζοντα:

312841295 6284221524974883 7611375775873033861 NΤι θα παρουσιάσετε στην Πλατφόρμα Χορού; Πως διαλέξατε αυτό το «θέμα» να ασχοληθείτε;

Μαρία Χαραλάμπους: Το έργο με τίτλο «κρύψε να περάσουμε» είναι η ανάγκη μας σαν ομάδα να δώσουμε φωνή και χώρο σε αυτά τα πέντε σώματα που αντιπροσωπεύουν μια μερίδα ανθρώπων που έχουν υποστεί οποιανδήποτε μορφής βίας και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι μέσα από την τέχνη του χορού στο να αποτρέψουμε την συνέχιση της.

ένα περαιτέρω μέτρο θα ήταν η ενθάρρυνση ατόμων με αναπηρίες να συμμετέχουν στο μέλλον

Γιώργος Δημόπουλος: Μαζί με την Μαρία θα παρουσιάσουμε τη συνέχεια της καλλιτεχνικής μας έρευνας που καταπιάνεται με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της βίας, σε οποιανδήποτε μορφή και αν εμφανίζεται. Μετά το έργο «20 συν ΜΙΑ», με πρωταγωνίστριες 21 γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας,  που συν-δημιουργήσαμε και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, νιώθουμε την ανάγκη, πάντα μέσω του χορού και της κίνησης, να συνεχίσουμε την καλλιτεχνική μας αναζήτηση αλλά και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης, προκαλώντας αυτή τη φορά τους θεατές να αναρωτηθούν πόσες φορές έκλεισαν τα μάτια μπροστά σε ένα περιστατικό βίας…«Κρύψε να περάσουμε», στις 12 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο.

Είναι σημαντικός ο ρόλος της Πλατφόρμας, με την νέα μορφή της, στη στήριξη των νέων χορογράφων; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινατε για στήριξη της χορογραφίας;

Μαρία Χαραλάμπους: Η 22η Πλατφόρμα Χορογραφίας για πρώτη φορά φέτος, δίνει το βήμα και στηρίζει την πρόταση μας, όπου συν-δημιουργούν δύο χορογράφοι. Ακόμα ένα περαιτέρω μέτρο θα ήταν η ενθάρρυνση ατόμων με αναπηρίες να συμμετέχουν στο μέλλον.

Γιώργος Δημόπουλος: Η Πλατφόρμα Χορογραφίας, εξελίσσεται και δίνει με τον καλύτερο τρόπο, βήμα, στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία. Η ενθάρρυνση, η ενίσχυση αλλά και η στήριξη του έργου νέων καλλιτεχνών να συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο θεσμό δίνει κίνητρο σε αρκετούς χορογράφους να παρουσιάσουν σπουδαία έργα που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μέχρι σήμερα. Εύχομαι και στο μέλλον, να δούμε ακόμη περισσότερες καινοτομίες, όπως το “mentoring” που σίγουρα αποτελεί πολύτιμη καθοδήγηση, για εμάς που συμμετέχουμε για πρώτη φορά.

Νιώθουμε την ανάγκη, πάντα μέσω του χορού και της κίνησης, να συνεχίσουμε την καλλιτεχνική μας αναζήτηση αλλά και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης

Γιατί ασχολήθηκες με τον χορό, τι είναι ο χορός για σένα;

Μαρία Χαραλάμπους – Γιώργος Δημόπουλος: Με το χορό μάθαμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα… να μην χρειαζόμαστε πολλές φορές τις λέξεις. Ο χορός δεν είναι μόνο βήματα, είναι άγγιγμα ψυχής, ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων, ο χορός είναι τρόπος έκφρασης και ζωής, πηγή έμπνευσης, δημιουργίας, εσωτερικής αναζήτησης.

Ποια ήταν η μέχρι σήμερα πορεία σου στον χώρο. Υπάρχει διάθεση συνεργασίας και στήριξης των νεότερων ανάμεσα στους δημιουργούς στο χώρο του χορού;  

Μαρία Χαραλάμπους: Σπούδασα χορό και έκανα μεταπτυχιακό στην Χοροθεραπεία, οπού τα τελευταία  χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά  με αυτό. Συνεργάστηκα με καταξιωμένους χορογράφους ως χορεύτρια και το έργο 20 συν ΜΙΑ που συν-δημιούργησα μαζί με τον Γιώργο είναι η αφετηρία για την επιστροφή μου στα δρώμενα του χορού.

Γιώργος Δημόπουλος: Από το 2015 συνεργάζομαι με το Θέατρο Ένα Λευκωσίας. Παρουσίασα μέχρι σήμερα τρία ολοκληρωμένα έργα. Το 2016 παρουσιάστηκε το έργο Sώμα, το οποίο είχε τεθεί υπό την υψηλή αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2017 το  έργο «Που είναι η μαμά μου» και το καλοκαίρι του 2022, μαζί με την Μαρία, καταφέραμε να ανεβάσουμε το  έργο «20 συν ΜΙΑ» , στο οποίο πρωταγωνίστριες στη σκηνή ήταν 21 γυναίκες από 18-65 ετών, επαγγελματίες χορεύτριες και μη. 21 γυναίκες που μέσω κίνησης και χορού εξιστόρησαν αληθινές ιστορίες έμφυλης βίας.

Μαρία Χαραλάμπους – Γιώργος Δημόπουλος: Όσον αφορά στη διάθεση συνεργασίας και στήριξης των νεότερων ανάμεσα στους δημιουργούς στο χώρο του χορού, θεωρούμε πως ναι υπάρχει. Η σοφία των δημιουργών και η σύγχρονη σκέψη των νέων, όταν αναμιγνύονται φέρνουν συνήθως επιτυχία.

 Ποια τα επόμενα σχέδια σας;

Μαρία Χαραλάμπους – Γιώργος Δημόπουλος: Σίγουρα θα συνεχίσουμε την έρευνα που έχουμε αρχίσει για το θέμα της βίας…  Η δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου έργου που ετοιμάζουμε για το 2023, είναι επίσης στα σκαριά.

Θέατρο Ριάλτο

12 Νοεμβρίου, 20:30

Ιδέα/Σκηνοθεσία: Μαρία Χαραλάμπους, Γιώργος Δημόπουλος, Χορογραφία: Μαρία Χαραλάμπους, Γιώργος Δημόπουλος σε συνεργασία με τις χορεύτριες, Μέντορας: Παύλος Κουντουριώτης, Χειρισμός Φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης
Ερμηνεύουν: Μαρία Χαραλάμπους, Εύη Βασιλείου, Ξένια Νικολάου, Στέφανη Παστελλά, Γιώργος Δημόπουλος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy