Πόσες φορές πρέπει να πλημμυρίσει η Αλάμπρα;

Αφέθηκαν στο συρτάρι τα αντιπλημμυρικά έργα

Στη λήψη δυναμικών μέτρων θα προχωρήσει η κοινότητα Αλάμπρας, εάν δεν υπάρξει η ανάλογη κατανόηση από πλευράς αρμοδίων στο ζήτημα της υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων.

Η κοινότητα της Αλάμπρας, όπως είναι γνωστό, έχει πλημμυρίσει πάρα πολλές φορές με τεράστιες ζημιές σε περιουσίες και κατοικίες αλλά και με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι ίδιες περιοχές έχουν πλημμυρίσει τα έτη 1992, 1995, 2001, 2009, 2010, 2011 και το 2014 με τις τελευταίες πλημμύρες.

Τα προβλήματα δεν είναι σημερινά, ούτε και όμως γι’ αυτά ευθύνεται η κοινότητα, αφού φαίνεται να έχουν προκύψει λόγω της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων Λευκωσίας-Λεμεσού και Λευκωσίας-Λάρνακας, σύμφωνα και με υδρολογικές μελέτες που έγιναν.

Οπως επισημαίνει ο κοινοτάρχης Αλάμπρας, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης, οι υδρολογικές μελέτες έγιναν από την κοινότητα σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιων Εργων, τον Επαρχο και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Μαλαχουρίδης υπενθύμισε ότι για να περάσει ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού κατεδαφίστηκαν σπίτια και για να έχει πρόσβαση η κοινότητα με το οδικό δίκτυο κατασκευάστηκαν υπόγειες προσβάσεις δυο μέτρα κάτω από τα υφιστάμενα υψόμετρα του φυσικού εδάφους με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν. Τόνισε, επίσης, ότι δεν πήγε ο κόσμος να κτίσει αυθαίρετα ή να μπαζώσει ποταμούς αλλά αυτοί που σχεδίασαν τους αυτοκινητόδρομους δημιούργησαν δύο φράγματα νερού και τα διοχέτευσαν μέσα στα σπίτια του κόσμου.

Από την πλευρά της η κοινότητα φαίνεται να έχει πράξει και με το παραπάνω ό,τι μπορούσε για να προλάβει τις κατά καιρούς πλημμύρες. Σύμφωνα με τον κ. Μαλαχουρίδη η κοινότητα χάλασε δυο γεφύρια στην περιοχή και κατασκεύασε δυο καινούργια, όπως καταδείκνυαν οι μελέτες. Ενα το 2013 και ένα το 2014 ξοδεύοντας ολόκληρο τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό για δύο χρόνια. Από το 2012 επίσης τοποθετήθηκαν νέοι οχετοί στις προβληματικές περιοχές.

Ο κοινοτάρχης επανειλημμένα ζητά από τους αρμοδίους την προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων που είχαν προγραμματιστεί. Μάλιστα σε επιστολή του προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ζήτησε να μάθει γιατί τα έργα καθυστερούν για να λάβει την απάντηση ότι η περιοχή Αλάμπρας δεν συμπεριλήφθηκε στις περιοχές Δυνητικού Σημαντικού Κινδύνου Πλημμύρας για το λόγο ότι υπήρχε ο σχεδιασμός για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην επιστολή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ημερομηνίας 26 Ιουνίου 2013, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία σχεδιάστηκαν για την περιοχή Αλάμπρας, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα έργα πρώτης προτεραιότητας όσον αφορά την κατασκευή έργων ανά το παγκύπριο.

Βέβαια η κοινότητα παρατηρώντας ότι υπάρχει καθυστέρηση είχε ήδη προχωρήσει στην ετοιμασία αντιπλημμυρικής μελέτης, κατασκευαστικών σχεδίων αλλά και εγγράφων προσφοράς σε συνεργασία με τον Επαρχο και το Τμήμα Δημοσίων Εργων, ώστε να κερδίσει χρόνο.

Ωστόσο σε κανένα προϋπολογισμό μετά το 2013 δεν έχει συμπεριληφθεί το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αλάμπρα. Οπως, τονίζει ο κ. Μαλαχουρίδης, εάν προκύψει θέμα πλημμυρών στην Αλάμπρα, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ιδιαίτερα το κράτος και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Συγκοινωνιών.

Η κοινότητα, επεσήμανε, έχει πράξει ό,τι μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια κάθε φορά που σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, όπως μας ομολόγησε ο κ. Μαλαχουρίδης, ανησυχεί για την πιθανότητα πλημμυρών στην κοινότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy