Πόση φτώχεια να αντέξουμε;

Της
Ελένης Κωνσταντίνου

 

Πόση φτώχεια να αντέξουμε;


Πόση φτώχεια να αντέξουμε; Πόσο πιο κάτω να πάει αυτή η κοινωνία; Πόσα να σηκώσουν στις πλάτες τους οι πολίτες που ανήκουν στα μεσαία (εάν έμειναν) και χαμηλά οικονομικά στρώματα; Πόσο χαράτσι να δώσουν από τη σύνταξή τους οι γιαγιάδες και παππούδες, που μαραζώνουν γιατί δεν μπορούν ούτε να πλουμίσουν τα εγγόνια τους;

Κάθε μέρα οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικές, όπως αποκαρδιωτικές και οι αντιδράσεις των κυβερνώντων που για ακόμη μια φορά δεν φταίνε πουθενά, αφού η κρίση είναι εισαγόμενη, όπως μας λένε. Ακούσαμε χθες τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης να μας λέει ότι «δυστυχώς όντως ζούμε μια εποχή πληθωρισμού, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο λόγος, σύμφωνα με τον κύριο Πετρίδη, είναι καθαρά εξωγενής: οφείλεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οφείλεται στο γεγονός ότι το 30% της παραγωγής σιτηρών βγαίνει εκτός της παγκόσμιας παραγωγής λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και στη Ρωσία, οφείλεται στις κυρώσεις. «Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί η οποιαδήποτε χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της», μας είπε ο κύριος υπουργός, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί όσο μπορεί να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία του κορονοϊού και τις συνέπειές της, όπως και τον πόλεμο. Αλήθεια όμως είναι και το ότι ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης λαμβάνονται μέτρα, στην Κύπρο αρκούμαστε να ακούμε ότι η κρίση είναι εξωγενής. Την ώρα που οι τιμές στα καύσιμα σε χώρες της Ευρώπης μειώνονται, στην Κύπρο αυξάνονται. Την ώρα που χώρες ζητούν εξαιρέσεις και τις λαμβάνουν σε σχέση με κυρώσεις που αφορούν τη Ρωσία, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της οικονομίας τους, στην Κύπρο κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Ακούμε αλλού για πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, εδώ ούτε λόγος. Άξιον απορίας είναι πώς θα μπορέσει να επιβιώσει στο τέλος της μέρας η μέση οικογένεια, πώς θα επιβιώσει ο συνταξιούχος που αγοράζει δύο ή τρία αγγουράκια για να βγάλει τη βδομάδα, πώς θα επιβιώσει ο άνεργος που είδε τη δουλειά του να χάνεται και ακόμη περιμένει για το επίδομά του.


Η φτώχεια στην Κύπρο δεν είναι σημερινό πρόβλημα, ούτε ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν ήδη αισθητή, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σήμερα η φτώχεια έχει αγγίξει ακόμη περισσότερους, σήμερα τα νοικοκυριά μετράνε τα τρόφιμα που αγοράζουν ένα-ένα και αυτό δεν είναι υπερβολή. Όπως μετράνε και τις μετακινήσεις τους -όσο μπορούν βέβαια, γιατί, όπως είναι γνωστό, στην υπέροχη νήσο Κύπρο πρακτικά και ευέλικτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν υπάρχουν.

Βέβαια, για να μην αδικούμε κανέναν, ανάμεσα στις κύριες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και έργα που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών την περίοδο 2022 – 2024 περιλαμβάνονται ενέργειες για την προετοιμασία της έλευσης δικτύου τραμ στην πρωτεύουσα. Φαντάζομαι ότι προεκλογικά κάτι περισσότερο για το τραμ θα ακούσουμε…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.