Πόσο αντέχει το σχοινί ή μέχρι πού θα πάει η κόντρα;

Της Αργύρως Γεωργίου Θωμά

Στα άκρα η σχέση Γενικού Εισαγγελέα – Γενικού Ελεγκτή λένε οι τίτλοι. Πιο άκρα δεν υπάρχει, μπορεί να πει κάποιος. Δυστυχώς, οι δύο θεσμοί βρίσκονται στα χαρακώματα εδώ και χρόνια. Με εκατέρωθεν δηλώσεις και βολές και με πολλά ερωτήματα από τους πολίτες και εμάς τους αδαείς για το πού γέρνει η πλάστιγγα. Με το Προεδρικό να νίπτει τας χείρας του, προς το παρόν να ελπίσουμε, αναμένοντας πως κάποιος θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Τι είναι εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει τον πολίτη σε αυτή τη διαμάχη; Μα να υπάρχει δικαιοσύνη, να μην υπάρχει ατιμωρησία και να υπάρχει λογοδοσία ακόμη και των υψηλότερα ιστάμενων, κάτι που δυστυχώς σχεδόν ποτέ (για να μην είμαι απόλυτη) δεν βλέπουμε σε αυτή τη χώρα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, έκανε λόγο για δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σύγκρουση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Νομική Υπηρεσία, λέγοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου.

Αποτελεί όμως η σύγκρουση των δύο θεσμών θέμα ορίων στην ελευθερία του λόγου; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε γιατί η αλήθεια και η διαφάνεια είναι κάτι που ξεχνούμε συνεχώς να συνυπολογίσουμε όταν θίγονται σε μια συζήτηση ονόματα που λογικά θεωρούνται και πρέπει να είναι κατά το πολύ γνωστόν: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια» (ίσως αν το αντέστρεφα να ταίριαζε καλύτερα).

Ο κ. Σαββίδης χαρακτήρισε επίσης πολύ απλό το θέμα και απηύθυνε έκκληση να αντιληφθούμε όλοι τη ζημιά, η οποία γίνεται με το να ισχυριζόμαστε «με ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ο ένας είναι διεφθαρμένος, ο άλλος είναι διεφθαρμένος, ο ένας παραπέμπεται στην αρχή της διαφθοράς». Σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μη διασύρονται ονόματα και προσωπικότητες. Ωστόσο, η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε ότι είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει καταγγελίες που φτάνουν κοντά της, όποιο δημόσιο πρόσωπο και να αφορούν αυτές. Την ίδια στιγμή και η Αρχή Κατά της Διαφθοράς άδειασε στην ουσία τη Γενική Εισαγγελία απαντώντας ότι δεν υπάρχει στη νομοθεσία πρόνοια που να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της καταγγελίας.

Προς το παρόν τα δεδομένα είναι αυτά με τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν μεταξύ των οποίων βέβαια και το κατά πόσον αυτές οι τοξικές σχέσεις, όπως έχουν χαρακτηριστεί, μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή έχουν να κάνουν με προσωπική κόντρα ή είναι όντως κόντρα θεσμών. Μέχρι πού μπορεί να πάει αυτή η κόντρα όμως; Πού και σε ποιον λογοδοτεί ο κάθε θεσμός; Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy