Πόσο μπορεί να αντέξει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της (9 Ιανουαρίου 2023) η Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι το συνολικό έλλειμμα του Εμπορικού Ισοζυγίου της Δημοκρατίας έχει φτάσει στα €6,82 δις, ποσό που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ, αρνητικό δυστυχώς, για τη χώρα μας, κάτι το οποίο φέρνει στην επιφάνεια αρκετά θέματα και προβλήματα της οικονομίας του τόπου. Το ποσό αυτό αναφέρεται για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα πάντα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ότι το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά 30,9% από την αντίστοιχη περίοδο του 2021, δημιουργώντας έτσι σοβαρές ανησυχίες για τις εξαγωγικές δυνατότητες της Δημοκρατίας, καθώς επίσης προβληματισμούς όσον αφορά στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

Η αύξηση του 30,9% αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί, κάτι το οποίο εν πολλοίς μπορεί να διαφανεί μέσα από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η αύξηση αυτή δεν μπορεί και δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ιδωθεί ως ένα απλό στατιστικό στοιχείο, αυτό θα ήταν τεράστια αφέλεια, αλλά θα πρέπει να αναλυθεί εις βάθος για να εντοπιστούν οι βασικές αιτίες που οδηγούν στη συνεχόμενη αυτή τάση. Θεωρούμε επίσης ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας όσον αφορά το έλλειμμα στο Εμπορικό Ισοζύγιο θα πρέπει να αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία κορυφώνεται αυτές τις μέρες, για να διαφανούν οι θέσεις των υποψηφίων.

Η τεράστια αυτή αύξηση έχει άμεση σχέση με τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράγει τα απαραίτητα αγαθά ή/και υπηρεσίες σε ένα περίπλοκο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου τόσο οι επιχειρήσεις αλλά κυρίως τα κράτη αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους όσον αφορά το παραγωγικό τους μοντέλο. Παράλληλα, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών αλλά και το κόστος της ενέργειας, κάτι το οποίο έχει αλλάξει τα δεδομένα το τελευταίο χρόνο, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα όσον αφορά τις εισαγωγές και εξαγωγές των επιχειρήσεων. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τη δυνατότητά τους να εξάγουν τα προϊόντα τους.


Για μια χώρα όπως είναι η Κύπρος, η αύξηση του ελλείμματος του Εμπορικού Ισοζυγίου, ειδικά με το ρυθμό που υπάρχει στην Κύπρο, η οικονομική αλλά και η πολιτική εξάρτηση από ξένους επενδυτές αλλά και κράτη, αυξάνεται σε τεράστιο βαθμό, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα. Μπορεί ως κράτος να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επίπλαστης «ασφάλειας» που μας παρέχει το ευρώ, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι για πάντα μια βιώσιμη προσέγγιση. Μεγάλο μέρος των συναλλαγών μας φεύγουν προς το εξωτερικό, κυρίως στην τουριστική βιομηχανία, χωρίς να έχει η Κύπρος κάποιο ουσιαστικό όφελος.

Τομείς όπως είναι ο Τουρισμός ξοδεύουν ένα τεράστιο μέρος τους σε εισαγωγές αγαθών, κυρίως όσον αφορά τα τρόφιμα (Food and Beverage), κάτι το οποίο μειώνει τη δυνατότητά τους να προωθούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους ως καθαρά κυπριακές. Παράλληλα, στερεί την ευκαιρία από εγχώριες επιχειρήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές, να αναπτύξουν τα έσοδα και τις λειτουργίες τους. Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί το έλλειμμα στο Εμπορικό Ισοζύγιο. Ο επόμενος Πρόεδρος θα έχει τεράστια δουλειά όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας και θα δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία μας αλλά και στην εξωτερική μας πολιτική.

* Ακαδημαϊκός, [email protected]

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.