Πόσο σφουγγοκωλάριοι είστε;

Του Τάσου Περδίου

 

 

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ την περασμένη Τρίτη 5 Απριλίου για το θέμα της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, θα έκαναν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μοιάζει με ηγέτη του Κινήματος των Αδεσμεύτων. “Ανήκομεν εις την Δύσιν”, αλλά με περίσσιο κυνισμό και δουλοπρέπεια που δεν μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη από κανέναν εχέφρονα άνθρωπο και πολιτικό ον. “Ως σοβαρό κράτος που δεν αμφιταλαντευόμαστε και που βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, φυσικά θα έπρεπε να δώσουμε όπλα στην Ουκρανία”, ήταν το ρεζουμέ της θέσης την οποία εξαρχής πήρε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι σχετική κρούση έγινε από τις ΗΠΑ, αλλά εκεί που τίναξε την μπάνκα της πολιτικής αχαριστίας στον αέρα ήταν όταν είπε επί λέξει: “Οι Ρώσοι ήταν οι μόνοι που είχαν διάθεση να μας παραχωρήσουν όπλα στις αρχές της δεκαετίας του ’90”. Σαν να λέμε δηλαδή, σου πετά ο άλλος σχοινί για να σωθείς, βγαίνεις από το νερό και προσφέρεις το σχοινί στον διπλανό για να κρεμάσει τον άνθρωπο που σε έσωσε.

Στον δέκατο χρόνο της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, εκτός από τους πειθήνιους των εθνικόφρονων σωματείων, όλοι έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι είναι επικίνδυνοι για τον τόπο. Έχουν κυλήσει τη δημόσια ζωή στο βούρκο, από τα σκάνδαλα, στη διαφθορά, στην ημετεροκρατία, στον πλουτισμό ιδίων, οικογενειών και φίλων με πρώτη την προεδρική οικογένεια, στην καταρράκωση των θεσμών, στην πλήρη άλωση του κρατικού μηχανισμού. Την εβδομάδα που πέρασε, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ο διορισμός της κυρίας Σόφης Μιχαηλίδου στη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ναι της τύπισσας που ειρωνευόταν τον Μαλά για το τάμπλετ με εκείνο το κλασικό, χαζοχαρούμενο δεξιάς ελιτίστικης αισθητικής χιουμοράκι) ήταν παράνομος και συνεπώς ένα μνημείο ημετεροκρατίας υπέρ ενός κομματικού συναγερμικού στελέχους.

Είναι λοιπόν αποδεδειγμένα επικίνδυνοι. Αλλά η στάση τους στο μείζον θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία αποδεικνύει πόσο σοβαρά επικίνδυνοι είναι. Όχι παίξε γέλασε. Δεν λέει κανείς ότι η Κύπρος, με το μικροσκοπικό της μέγεθος, μπορεί να τα βάλει με τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να ταχθεί υπέρ της Ρωσίας, χωρίς υποσημειώσεις. Αλλά άλλο αυτό και άλλο να ασκείς πολιτική φορώντας τα γάντια ενός σφουγγοκωλάριου των Αμερικανών και κυριολεκτικά όποιον πάρει ο Χάρος.

Αν είσαι σοβαρή πολιτική δύναμη που έχεις κατά νου τον τόπο σου και τα ζωτικά του συμφέροντα, δουλειά σου είναι να ασκείς ισορροπημένη πολιτική που να λαμβάνει υπόψιν τα ιστορικά, γεωγραφικά και γεωστρατηγικά σου δεδομένα με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των ζωτικών συμφερόντων του τόπου σου. Και αυτό δεν γίνεται με το να τινάζεις γέφυρες λειτουργώντας ως χαμερπής και χυδαίος αυλοκόλακας των Αμερικανών ή οποιουδήποτε άλλου.

Δεν μπορείς να παίρνεις πολιτικές θέσεις τέτοιας εμβέλειας, με τόσο γιγαντιαίο γεωπολιτικό αντίκτυπο απλώς και μόνο για να δείξεις πόσο “καλό παιδί” είσαι στους Αμερικανούς. Οι οποίοι έχουν αναγάγει την Τουρκία, σύμμαχο της Ρωσίας και χωρίς να έχει επιβάλει καμία κύρωση, σε βασικό παίκτη της ειρήνης. Και εδώ, οι βασιλικότεροι του Βασιλέως το χαβά τους…

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.