Πόσοι πρέπει να απολογηθούν σε αυτόν τον τόπο;

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Η Κύπρος από τον καιρό της εμφάνισής της δεν ευτύχησε να δει ελευθερία παρά μόνο από το 1960 μέχρι το 1974 που λόγω του πραξικοπήματος σκλαβώθηκε πάλι η μισή.

Πολλοί έπρεπε ή πρέπει να λογοδοτήσουν ή τουλάχιστον έπρεπε ή πρέπει να απολογηθούν για τη σημερινή μας κατάντια.

Πήραμε λοιπόν την ελευθερία μας, αλλά δεν καταφέραμε να τη διαχειριστούμε. Καταφέραμε να θέσουμε στόχους ανέφικτους μέσα από το… πνεύμα του πατριωτισμού και του αλυτρωτισμού. Ένοπλες παρακρατικές ομάδες, παράνομες οργανώσεις, φόνοι, κακοποιήσεις και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς επικρατούσαν πριν το 1974. Κανένας δεν απολογήθηκε. Κανένας δεν λογοδότησε.

Χθες ήταν η επέτειος της αποτρόπαιης δολοφονίας διά λιθοβολισμού του Σάββα Μένοικου το 1958. Δεκάδες οι δολοφονίες αριστερών, οι κακοποιήσεις, οι προπηλακισμοί. Εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους με τον ψεύτικο στιγματισμό της προδοσίας. Ούτε γι’ αυτά λογοδότησε κανείς, ούτε καν μια συγγνώμη δεν ακούστηκε. Αντίθετα, οι υπαίτιοι βγάζουν και γλώσσα.

Κανένας δεν λογοδότησε ή δεν απολογήθηκε για τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα των διακυβερνήσεων του τόπου.

Και βεβαίως κανένας δεν έχει διάθεση να απολογηθεί, έστω για τη δεκαετή διακυβέρνηση ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη. Που όχι μόνο δεν έχει σκοπό (έστω) να απολογηθεί, αλλά παρουσιάζεται και βασιλικότερος του βασιλέως.

Χθες μίλησε στον «Άστρα» και είπε τα δικά του σε σχέση με τις καταγγελίες του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, που είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο τότε Πρόεδρος ήθελε να καλύψει στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο.

Ακούσαμε χθες από τον «Άστρα» και τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Παπαχαραλάμπους να ανταλλάσσουν πυρά για τη μεταξύ τους διαφορά. Ο τέως Πρόεδρος με τη γνωστή του τακτική να αναφέρεται σε επιστολές, σε ημερομηνίες και βεβαίως να δηλώνει ότι αποστέλλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών, με συγκεκριμένη αλληλογραφία που αντάλλαξε με τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και με την οποία τεκμηριώνει, όπως είπε, ότι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Αθλητισμού ψεύδεται.

Από την άλλη ο κ. Παπαχαραλάμπους να διαψεύδει τις διαψεύσεις Αναστασιάδη και πάει λέγοντας. Μάλιστα, είπε ότι θα παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αλλά δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών του ΔΗΣΥ!

Σε επιτροπές εκκρεμούν διάφορες καταγγελίες και μέχρι σήμερα δεν είδαμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Λένε ότι όταν θέλεις να σκοτώσεις ένα θέμα το στέλνεις σε επιτροπές.

Από την άλλη, πού είναι η Νομική Υπηρεσία; Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ασχολούνται τώρα με την κόντρα τους με τον Γενικό Ελεγκτή. Τη στιγμή που η κοινωνία έχει πολλά να καταλογίσει στον ανεξάρτητο αυτό θεσμό που, κατά τη γνώμη πολλών νομικών αλλά και πολιτικών κομμάτων, δεν κάνει σωστά τη δουλειά της και δημιουργεί την εντύπωση ότι καλύπτει τον τέως Πρόεδρο.

Από την 1η Μαρτίου άλλαξε η κυβέρνηση. Θα αποφασίσουν οι κυβερνώντες να αλλάξουν τα δεδομένα σε όλο αυτό το σκηνικό που ενισχύει τη ρήση Κληρίδη περί μπανανίας;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy