Πότε αναμένεται να είναι έτοιμη η Εθνική Στρατηγική για μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων

Πότε αναμένεται να είναι έτοιμη η Εθνική Στρατηγική για μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων

Σε ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμη η Εθνική Στρατηγική για μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι οι δυο πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Κύπρο είναι οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, με το 28% να οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Σημείωσε ότι στην εθνική στρατηγική πρέπει να συμπεριληφθούν παράγοντες όπως ενημέρωση, πρόληψη και αλλαγή κουλτούρας γιατί όπως είπε είναι αόρατοι εχθροί που πρέπει να αντιμετωπισθούν στη ρίζα τους.

Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά. Σημείωσε ότι θα παρακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι στην εθνική στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνεται πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Επίσης είπε ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα και να εφοδιαστούν οι γιατροί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι καταγράφονται περίπου 1.000 περιστατικά το χρόνο. Σημείωσε ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια αφήνουν κατάλοιπα σε περίπου 250 άτομα.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ της εθνικής στρατηγικής και εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθεί, πριν το χρονοδιάγραμμα του ενός έτους, που έθεσε το Υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.