Του Χριστόφορου Χαραλάµπους*

«Αυτός που αγωνίζεται µπορεί να χάσει, όµως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει». Αυτό το απόφθεγµα του Μπέρτολτ Μπρεχτ επιλέχθηκε να είναι το φετινό σύνθηµα της εξόρµησης εγγραφής µελών στην Ε∆ΟΝ, καθώς αρχή µας είναι πως µόνο µέσα από αγώνα µπορούν να επιτευχθούν προοδευτικές αλλαγές στην κοινωνία.

Βρισκόµαστε σε µια από τις πιο δύσκολες περιόδους για το κυπριακό πρόβληµα. Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, ολοένα και πληθαίνουν οι κινήσεις για να δηµιουργηθούν νέα τετελεσµένα στην περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου, τα δύο µέρη δεν µπόρεσαν να καταλήξουν σε όρους αναφοράς και οι διαπραγµατεύσεις βρίσκονται σε τέλµα περισσότερο από δύο χρόνια. Η διχοτόµηση φαντάζει πιο κοντά από ποτέ. Εµείς δεν µπορούµε να παρακολουθούµε αµέτοχοι να µονιµοποιείται η κατοχή και να εδραιώνεται η διχοτόµηση.


Θα συνεχίσουµε να αγωνιζόµαστε για την απελευθέρωση και επανένωση, για µια λύση ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας µε πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσµατα του ΟΗΕ. Για µια λύση που να διασφαλίζει το δικαίωµα επιστροφής των προσφύγων. Για µια λύση που να διασφαλίζει για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευηµερίας. Σε σχέση µε την οικονοµία, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ µάς πλασάρει το «success story». Στην πραγµατικότητα είναι ανάπτυξη που ωφελεί τους λίγους, τους µεγαλοεπιχειρηµατίες και τον περίγυρο του Προέδρου. Για τους πολλούς και ιδιαίτερα τους νέους, συνεχίζουν οι χαµηλοί µισθοί χωρίς δικαιώµατα και η µερική απασχόληση.

Την ώρα που χτίζονται πύργοι και ο προεδρικός γαµπρός πλασάρει τη Λεµεσό ως τον παράδεισο των επενδυτών, κόσµος κοιµάται στα πάρκα, ενώ τα ψηλά ενοίκια αναγκάζουν φοιτητές να διακόπτουν τις σπουδές τους. Η στέγη γίνεται άπιαστο όνειρο για χιλιάδες νέους και νέες. Την ίδια στιγµή συνεχίζουν µε επιµονή τις ενέργειές τους για ξεπούληµα του δηµόσιου πλούτου στα µεγάλα ιδιωτικά συµφέροντα.

Επικίνδυνα είναι τα σηµάδια για το πού βαδίζει η κοινωνία µας. Τα τελευταία χρόνια βιώνουµε τον ετσιθελισµό και τον αυταρχισµό, ο ρατσισµός και η ξενοφοβία βρίσκονται σε έξαρση, φαινόµενα που καλλιεργούνται από τις ίδιες τις αρχές µε πιο πρόσφατο παράδειγµα την εκδίωξη µαθήτριας σε Λύκειο στη Λευκωσία από διευθυντή. Στα 75 χρόνια ζωής και αγώνα της Ε∆ΟΝ ποτέ δεν βολευτήκαµε, ούτε και λυγίσαµε. Θα συνεχίσουµε να παλεύουµε και να αγωνιζόµαστε για τη νεολαία και τα δικαιώµατά της, γιατί πιστεύουµε πως δεν είναι αυτό το µέλλον που µας αξίζει. Ο µόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι ο κάθε προοδευτικός νέος και νέα να ενταχθεί στις γραµµές της Οργάνωσής µας και να έρθει µαζί µας στους δρόµους του αγώνα και της διεκδίκησης.

*Ε.Γ. Ε∆ΟΝ Αµµοχώστου