Πότε θα αλλάξει το τοπίο στο χώρο των καυσίμων;

Του Παναγιώτη Βασίλειου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤσουνάμι αυξήσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα καύσιμα με περαιτέρω αυξήσεις να έρχονται τις επόμενες εβδομάδες.

Οι καταναλωτές καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι τιμές συνεχώς αυξάνονται. Η αύξηση στα καύσιμα είναι συχνό φαινόμενο στην Κύπρο, τη στιγμή που διεθνώς οι τιμές μειώνονται.

Ενδεικτική είναι και η εικόνα που επικρατεί σήμερα σε ό,τι αφορά τις μέσες τιμές ανά επαρχία στο πετρέλαιο κίνησης. Στη Λευκωσία, η μέση τιμή ανέρχεται στο 1,27, στη Λεμεσό 1,27 , στη Λάρνακα 1,26, στην Πάφο 1,27 και στην Αμμόχωστο 1,26.

Οι τιμές στην Κύπρο είναι πιο υψηλές από αυτές που θα έπρεπε να ήταν και δυστυχώς θα έρθουν περαιτέρω αυξήσεις. Οι τιμές στα καύσιμα είναι θέμα ημερών να ανέλθουν στο 1,30.

Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις αυξήσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς όταν οι τιμές διεθνώς χαμηλώνουν στην Κύπρο παραμένουν οι ίδιες και μόνο αυξάνονται.

Είναι εμφανές ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι το ολιγοπώλιο που υπάρχει στον τομέα και στο ότι στον τόπο μας δεν υπάρχουν συνθήκες ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο αυξήσεων στην ΕΕ.

Η μελέτη της ίδιας της κυβέρνησης έχει διαπιστώσει από το 2015 ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ανταγωνισμού στον τομέα των καυσίμων στον τόπο μας, με αλυσιδωτές συνέπειες στην αγορά και τις τιμές.

Η προχειρότητα, η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης χτυπάνε καμπανάκι για την Κύπρο, η οποία φλερτάρει με πρόστιμο.

Δεν έχει καλυφθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020 για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές και η Κύπρος κινδυνεύει με πρόστιμο λόγω της απόφασης του προηγούμενου Υπουργού Ενέργειας για υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης με διάταγμα του υπουργού, κάτι που έχει αυξήσει τις τιμές των καυσίμων.

Η κυβέρνηση λοιπόν καλείται να βρει λύσεις για το διαχρονικό αυτό ζήτημα και να προστατεύσει τους καταναλωτές, οι οποίοι δίνουν καθημερινή μάχη για επιβίωση.

Φτάνοντας σε αυτό το χρονικό σημείο και με την κατάσταση να χειροτερεύει, οι κυβερνώντες ας κοιτάξουν από δω και πέρα και να ενεργήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς το καταναλωτικό κοινό και όχι προς τις εταιρείες. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες έχουν και επανειλημμένα υποδειχθεί και από το ΑΚΕΛ, ώστε να αλλάξει το τοπίο στο χώρο των καυσίμων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei