Πόθεν Έσχες που να αποκαθιστά την αξιοπιστία των βουλευτών

Έλα στο Google News

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η καχυποψία των πολιτών έναντι των πολιτικών προσώπων σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφθοράς και οικονομικών δοσοληψιών ενισχύεται και δεν αντιμετωπίζεται με το Πόθεν Έσχες, όπως αυτό ισχύει σήμερα. Αυτό βέβαια αδικεί πολλούς βουλευτές, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν ότι δεν είναι ελέφαντες!

Το Πόθεν Έσχες πάσχει και θα πρέπει να τροποποιηθεί. Όσοι κατέχουν πολιτειακά αξιώματα και βρίσκονται στην πολιτική να γνωρίζουν ότι πρέπει να ελέγχονται για τα οικογενειακά τους εισοδήματα με διαφάνεια.  Δυστυχώς, η έγνοια ορισμένων πολιτικών προσώπων δεν είναι η προσφορά προς τον τόπο, αλλά πώς να αξιοποιήσουν το πολιτειακό τους αξίωμα για να πλουτίσουν. Επειδή, όμως, υπάρχουν και οι έντιμοι πολιτικοί και βουλευτές που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και τιμιότητα, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος του περί Πόθεν Έσχες έτσι ώστε να ξεχωρίσουν τα χλωρά από τα ξερά! Να δηλώνονται και να αιτιολογούνται τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία του κάθε βουλευτή και οι πολίτες να αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη προς τα πολιτικά πρόσωπα. Να υπάρξει μηχανισμός παρακολούθησης και έλεγχος εάν η περιουσία, κινητή και ακίνητη, που δηλώνεται αυξάνεται ή μειώνεται και πώς αιτιολογείται. Έγιναν ατέρμονες συζητήσεις εάν θα πρέπει να ελέγχονται ή όχι τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των παιδιών. Επιτέλους, είτε θα εξευρεθεί νομικά τρόπος για να ελέγχονται, είτε αυτό θα γίνεται αυτοβούλως και όσοι δεν το πράττουν θα είναι υπό την κρίση των πολιτών. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας βουλευτής να δηλώνει πενιχρά εισοδήματα, αλλά η σύζυγος ή τα παιδιά του να διατηρούν επιχειρήσεις, μετοχές, να διοικούν κερδοφόρες εταιρείες και μάλιστα να έχουν οικονομικές δοσοληψίες πίσω από τις οποίες θα βρίσκεται ο σύζυγος – πατέρας πολιτειακός αξιωματούχος.

Επίσης, το Πόθεν Έσχες πρέπει να ελέγχεται όχι από Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής -δεν μπορεί οι ίδιοι οι βουλευτές να ελέγχουν τους εαυτούς τους- αλλά από ανεξάρτητο και προσοντούχο φορέα που να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται έτσι ώστε να καταγράφει και να δημοσιοποιεί την πραγματική εικόνα των περιουσιακών οικογενειακών στοιχείων του κάθε βουλευτή. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία προς τη Βουλή και θα τερματιστεί αυτή η ισοπέδωση που είναι άδικη για πολλούς βουλευτές, ότι «όλοι είναι το ίδιο», «όλοι τρώνε»… Υπάρχουν και εκείνοι που προσφέρουν έντιμα και έχουν τα χέρια και το μέτωπό τους καθαρό!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.