Πόθεν έσχες: Σχεδόν απόλυτη σύγκλιση, περιορίστηκαν τα σημεία τριβής

Μετά απο χρόνια συζητήσεων, παρατηρείται σχεδόν απόλυτη σύγκλιση σχετικά με την ρύθμιση του πόθεν έσχες των πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων.

Παραμένει ωστόσο σημείο τριβής το ζήτημα της περίληψης των περιουσιακών στοιχείων της ή του συζύγου στην δήλωση πόθεν έσχες, όσων, βάσει του νόμου θα είναι ελεγχόμενοι.

Για το ΑΚΕΛ το ζήτημα κρίνεται ως πολύ σημαντικό καθώς, σύμφωνα με τον βουλευτή Άριστο Δαμιανου δεν νοείται η ψήφιση ενός κουτσουρεμένου νομικού πλαισίου για το πόθεσν έσχες.

Για το θέμα αυτό η επιτροπή έδωσε στο υπουργείο δικαιοσύνης προθεσμία μιας βδομάδας , για να καταθέσει τις θέσεις του.

Κατά τη σημερινή συζήτηση υπήρξε εξαντλητικός ελεγχός του καταλογου των προσώπων που θα υπόκεινται σε έλεγχο του πόθεν έσχες.

Ο πρόεδρο της επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών έδωσε κάποια παραδείγματα για αξιωματούχους που θα ελέγχονται για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μεταξύ άλλων, οι έφοροι αποκρατικοποιήσεων και επικοινωνιών, όπως και η διοικητής της κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να υποβάλλουν αλλά και να δημοσιοποιούν τις δηλώσεις πόθεν έσχες τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τους αρχηγούς των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά την συζήτηση της πρόταση νόμου που ετοίμασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα, το υπουργείο οικονομικών έθεσε θέμα σχετικά με το ποιός θα ελέγχει τους κρατικούς αξιωματούχους, λόγω του μεγάλου όγκου δηλώσεων που θα κατατίθενται, και πρότεινε, ο έλεγχος να γίνεται, για πρακτικούς λόγους, από το τμήμα φόρου εισοδήματος. Με την ρύθμιση αυτή φαίνεται να συμφωνούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.