Του

Πάνου Τριγάζη*

 Για τη συζήτηση για την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, θα ήθελα να συνεισφέρω με ορισμένες σκέψεις, υπενθυμίζοντας ότι αυτή κρατάει πολλές δεκαετίες, με ιδιαίτερη ένταση την περίοδο μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Από την πλευρά της ακροδεξιάς τύπου Ντόναλντ Τράμπ, η ταύτιση αυτή έχει ως κύριο στόχο να βγάλει λάδι το φασισμό, που έσυρε την ανθρωπότητα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όχι τυχαία πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλησε να εξισώσει την εγκληματική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν με τους αντιρατσιστές διαδηλωτές στη Βιρτζίνια.

Ας μου επιτραπεί μικρή ιστορική αναδρομή. Παρά τις προειδοποιήσεις των αντιφασιστών ότι «Φασισμός σημαίνει πόλεμος», δυστυχώς δεν απετράπη ο πιο καταστροφικός πόλεμος της Ιστορίας, που παρέσυρε στη δίνη του 61 κράτη και άφησε πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, τη φρίκη των κρεματορίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τα ολοκαυτώματα ολόκληρων πόλεων και χωριών. Κι ενώ στην Ευρώπη «όλα τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» του φασισμού, ορθώθηκαν απέναντί του μεγάλα αντιφασιστικά κινήματα με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, που μαζί με την Αντιχιτλερική Συμμαχία πέτυχαν τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη.

Για τους εγχώριους επικριτές της σημερινής κυβέρνησης, προσθέτω ότι ο ελληνικός λαός είχε το δικό του μερίδιο στην απελευθέρωση της Ευρώπης από το φασισμό, όντας από τους πρώτους σε θυσίες, αγώνες και νίκες του μεγαλειώδους κινήματος της Εθνικής Αντίστασης. Αξιοσημείωτο ότι το μεγάλο εκείνο κίνημα ήθελε «Ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

Έτσι γράφτηκε η Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία επιχείρησαν να ξαναγράψουν οι λεγόμενοι «νικητές του Ψυχρού Πολέμου». Τους έχει, όμως, αντικρούσει ο κορυφαίος ιστορικός του 20ού αιώνα Έρικ Χομπσμπάουμ, γράφοντας ότι «η νίκη εναντίον της Γερμανίας του Χίτλερ επιτεύχθηκε ουσιαστικά -και μόνο έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί- από τον Κόκκινο Στρατό» (Εποχή των Άκρων, σελ. 22, εκδόσεις «Θεμέλιο»). Ο δε δικός μας Άγγελος Ελεφάντης, αντικρούοντας την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, γράφει ότι «ο φασισμός είναι η ρατσιστική εκκαθάριση από τα μη άρια στοιχεία, είναι οι ακραίες εκμεταλλευτικές σχέσεις, ο επιθετικός εθνικισμός, η κρατολατρία, η ιδεολογική χειραγώγηση των μαζών, ο ακραίος αντικομμουνισμός…» (Αυγή, 15.5.2005).

Προσθέτω ότι στην ίδια τη σημερινή Γερμανία η κρατούσα άποψη δεν είναι η εξίσωση της ΕΣΣΔ με το Γ’ Ράιχ, ούτε η ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό. Κι αν κάποιος αμφιβάλλει, ας επισκεφθεί το Ράιχσταγκ, όπου με πολιτική απόφαση (όχι χωρίς αντιδράσεις) διατηρήθηκαν, κατά την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου, οι υπογραφές και τα μηνύματα που άφησαν στους εσωτερικούς του τοίχους οι Σοβιετικοί στρατιώτες, όταν το κατέλαβαν. Πρόκειται για μάθημα σεβασμού της ιστορικής μνήμης, με ιδιαίτερη σημασία.

Επισημαίνω ότι στο όνομα της ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό γίνονται ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες επιλογές, όπως η αποκατάσταση των δωσίλογων και συνεργατών με τις δυνάμεις του Χίτλερ, το γκρέμισμα αντιφασιστικών μνημείων στη μνήμη Σοβιετικών στρατιωτών κ.λπ. Επιλογές που έχουν καταδικαστεί και από δυτικούς διανοούμενους, όπως ο Ιγνάσιο Ραμονέ, ο οποίος έγραψε ότι «Εξαιτίας του περιρρέοντος αναθεωρητισμού, κάποιοι δεν διστάζουν να δοξάσουν τη συνεργασία με το Χιτλερικό Γ’ Ράιχ ενάντια στη Σοβιετική Ένωση» (Ελευθεροτυπία, 7.4.2007).

Τελευταία επισήμανση για τους καλόπιστους επικριτές της κυβέρνησης. Έχω την πεποίθηση ότι στο στόχαστρο κυβερνήσεων όπως της Εσθονίας κι άλλων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν είναι μόνο τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλά η ιδέα της ισότιμης πανευρωπαϊκής συνεργασίας, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, των οποίων οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται συνεχώς, έχουν κάνει σημαία τους τη ρωσοφοβία πρωτοστατώντας σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, πλήττεται η ίδια η ιδέα της ενοποίησης της Ευρώπης που για να προχωρήσει απαιτείται να απαλλαγεί από τον νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό.

* Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ