Πούτιν: Πολιτικό υπόβαθρο έχει η δολοφονία του Νεμτσόφ

Έγκλημα με πολιτικό υπόβαθρο, χαρακτήρισε την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντησή του με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών την Τετάρτη. Ο ρώσος πρόεδρος είπε πως «τέτοιες δολοφονίες πρέπει να εκλείψουν».

«Θα πρέπει να δοθεί η ύψιστη προσοχή στα εγκλήματα που λαμβάνουν δημοσιότητα, περιλαμβανομένων εκείνων με πολιτικό υπόβαθρο. Η Ρωσία θα πρέπει να απαλλαγεί επιτέλους από την ντροπή αυτή και τις τραγωδίες που βιώσαμε και είδαμε πρόσφατα. Εννοώ τον φόνο, τον θρασύ φόνο του Μπόρις Νεμτσόφ μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Την αποδυναμωμένη ρωσική αντιπολίτευση έχει συνταράξει η δολοφονία του Νεμτσόφ, και οι αμφιβολίες για το εάν θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι είναι γενικευμένες.

Ο Νεμτσόφ ήταν σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η δολοφονία του καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου για το ήδη σχετικά περιθωριοποιημένη πολιτικό στρατόπεδο.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταδικάσει στους υψηλότερους τόνους τη δολοφονία, λέγοντας πως οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Οι επιφυλάξεις όμως φίλων και συνεργατών του Νεμτσόφ, όπως και των στελεχών της αντιπολίτευσης, περισσεύουν.

Ο διευθυντής της ρωσικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) ανέφερε πως οι αρχές έχουν «αριθμό υπόπτων» για την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί σύλληψη, και ο αρχηγός της FSB ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορες υποθέσεις.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ είπε πως «έχουμε ταυτοποιήσει αριθμό υπόπτων». Ωστόσο, σύμφωνα με το Interfax, είπε πως αυτό αφορά «μόνο μία από τις εκδοχές που εξετάζονται».

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι οι ερευνητές αναζητούν ένα αυτοκίνητο σε σχέση με την δολοφονία, το οποίο ενδέχεται, μάλιστα, να συνδέεται με το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωση που έστειλε στο Reuters ότι το αυτοκίνητο, μάρκας Ford, δεν ανήκει στο ίδιο το υπουργείο αλλά σε μία κρατική επιχείρηση η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας σε κυβερνητικά ιδρύματα, περιλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών.

Το όχημα πέρασε από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Νεμτσόφ λίγο μετά την επίθεση κι ενώ τα περιπολικά της αστυνομίας είχαν ήδη μεταβεί εκεί, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια ανάμειξη και κάνει λόγο για «προβοκάτσια», με στόχο να αποδυναμωθεί ο Πούτιν και να ενισχυθούν οι αντίπαλοί του, αλλά οι φίλοι του Νεμτσόφ κατηγορούν το Κρεμλίνο επειδή καλλιεργεί κλίμα μίσους προς τους αντιπάλους του.

Αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου είχαν πει ότι ένα πιθανό σενάριο που ερευνούν είναι η δολοφονία να συνδέεται με την προσωπική ζωή του θύματος ή με επιχειρηματικές δοσοληψίες. Τα σχόλια του Πούτιν υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι η εκδοχή αυτή έχει μάλλον πάψει να εξετάζεται.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy