ΠΟΥ: Κατά 21% μειώθηκαν τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως

Ο αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως μειώθηκε κατά 21% την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια τάση αύξησης των κρουσμάτων ενός μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ κήρυξε την επιδημία παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία τον Ιούλιο. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 41.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 12 θάνατοι έχουν αναφερθεί από 96 χώρες, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ενδέχεται να σηματοδοτεί ότι το ξέσπασμα μειώνεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΠΟΥ.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνεται στην Ευρώπη, όπου ένας συνδυασμός αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας, αλλαγής συμπεριφοράς και εμβολιασμού συμβάλλει στην πρόληψη της μετάδοσης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, αρκετές χώρες σημείωσαν αύξηση στον εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων με τη μεγαλύτερη αύξηση που αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από το 34% του τρέχοντος παγκόσμιου αριθμού κρουσμάτων βρίσκεται στις Η.Π.Α.

Στις περιοχές της Αμερικής συνεχίζεται η έντονη μετάδοση με ποσοστό 60% των κρουσμάτων τον περασμένο μήνα.

«Στη Λατινική Αμερική ειδικότερα, η ανεπαρκής ευαισθητοποίηση ή τα μέτρα δημόσιας υγείας συνδυάζονται με την έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια για να φουντώσουν τις φλόγες της επιδημίας», είπε ο Τέντρος.

Με τα εμβόλια σε έλλειψη, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προσπαθούν να επεκτείνουν τις προμήθειες χορηγώντας μικρότερες δόσεις για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα υπάρχοντα αποθέματα.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν δικαιολογήσει την προσέγγιση, η Bavarian Nordic, ο κατασκευαστής του μοναδικού εγκεκριμένου εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια αυτής της λεγόμενης προσέγγισης κλασματικής δόσης.

Ο ΠΟΥ εξετάζει προσεκτικά την απόδοση των διαθέσιμων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κλασματικών δόσεων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του οργανισμού θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου για να αξιολογήσει τα στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων κλασματικής δόσης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy