ΠΟΥ: Καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων ενάντια στην Covid19 και τις κατηγορεί για «ηθική αποτυχία»

Να μειώσουν τις τιμές τους για τα φάρμακα ενάντια στην Covid-19 ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος, σημειώνοντας πως ενώ οι εταιρείες πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ, χρεώνουν τιμές για τα φάρμακα που οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Ο ίδιος έκανε λόγο για ηθική αποτυχία, χωρίς όμως να κατονομάζει καμία εταιρεία.

Όπως υπογράμμισε «είναι απαράδεκτο ότι στη χειρότερη πανδημία ενός αιώνα, νέες θεραπείες που μπορούν να σώσουν ζωές να μην φθάνουν σε όλους όσους τις χρειάζονται». Ο ΠΟΥ δέχεται μεν ότι η καινοτομία στις φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να επιβραβεύεται, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τιμές που καθιστούν τα σωτήρια φάρμακα Covid-19 προσβάσιμα μόνο στους πλούσιους και μακριά από τους φτωχούς.

Η παγκόσμια κατάσταση

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 και των θανάτων συνέχισε να μειώνεται από τα τέλη Μαρτίου 2022. Κατά την εβδομάδα από 25 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2022, αναφέρθηκαν 3,8 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 15.000 θάνατοι, που συνιστά μείωση 17% και 3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, αναφέρθηκε αύξηση στον αριθμό των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων από την αφρικανική περιοχή που φτάνει στο 31% και την περιοχή της Αμερικής με 13%, ενώ η αύξηση του αριθμού των νέων εβδομαδιαίων θανάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά 69% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση στην αναφορά θανάτων από την Ινδία.

Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2022, τα κρούσματα στην Ευρώπη παρουσιάζουν μείωση κατά 22% σε σύγκριση με το προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, έξι χώρες της Περιφέρειας ανέφεραν αυξήσεις σε νέα κρούσματα σε ποσοστό 20% και άνω, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Κύπρο κατά 62%, την Ισπανία με 45% και το Καζακστάν με 39%. Ο αριθμός των νέων θανάτων συνέχισε να μειώνεται στην Περιφέρεια κατά 16% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υψηλότεροι αριθμοί νέων θανάτων αναφέρθηκαν από η Ρωσική Ομοσπονδία, Γαλλία και Ιταλία.

Γεωγραφική εξάπλωση των παραλλαγών

Η παραλλαγή Όμικρον που προκαλεί ανησυχία παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή που κυκλοφορεί παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν όλες τις ακολουθίες που αναφέρθηκαν στην βάση δεδομένων GISAID. Από τον χαρακτηρισμό της ως παραλλαγής ανησυχίας στις 26 Νοεμβρίου 2021, η Όμικρον συνέχισε να εξελίσσεται, και οδήγησε σε νέες παραλλαγές με ελαφρώς διαφορετικές μεταλλάξεις. Οι υποκατηγορίες της Όμικρον οδήγησαν και εξακολουθούν να οδηγούν σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων και, ως εκ τούτου, σε υψηλό αριθμό νοσηλεία και θάνατοι.

Τρεις υποκατηγορίες της Όμικρον οι BA.4, BA.5 και BA.2.12.1 έχουν αποκτήσει μερικές επιπλέον μεταλλάξεις που μπορεί δυνητικά να επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά της. Με βάση τα δεδομένα και τις αναφορές από περιφερειακά γραφεία και χώρες του ΠΟΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν τον εντοπισμό αυτών των τριών παραλλαγών αυξάνεται.

Τα περιορισμένα όμως στοιχεία μέχρι σήμερα, δεν υποδηλώνουν αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο ή άλλα σημεία αυξημένης σοβαρότητας. Προκαταρκτικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική δεν δείχνουν διαφορά στον κίνδυνο νοσηλεία για BA.4 και BA.5, σε σύγκριση με BA.1.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy