Που να προσφέρετε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βηρυτό – Όλες οι πληροφορίες

Αυτά είναι τα σημεία που μπορείτε να δώσετε τρόφιμα - Τι προϊόντα χρειάζονται άμεσα

Ένα από τα άμεσα αιτήματα του Λιβάνου είναι η προμήθεια της χώρας με ξηρά τροφή για σίτιση των αστέγων, δήλωσε στον Άστρα ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη.

Διαβάστε επίσης: 

ΥΠΕΞ: 70 Κύπριοι επιστρέφουν από το Λίβανο – Στέλνουμε φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας

Στους 113 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι στον Λίβανο

Όπως ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση, τα προϊόντα ξηράς τροφής πρέπει να είναι αυστηρά συγκεκριμένα, όπως κονσέρβες, παξιμάδια ή κράκερς, δημητριακά, σκόνη γάλακτος για παιδιά και αλεύρι γενικής χρήσης.

Σημεία συγκέντρωσης ξηράς τροφής για βοήθεια προς το Λίβανο

Λευκωσία – Παγκύπριο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Κρατική έκθεση Λευκωσία, (Μετά το ΚΕΠ, επόμενη είσοδος αριστερά, στο βάθος στο  περίπτερο  59), Ωράριο: 9.00 -17.00, Δευτέρα έως Παρασκευή, Τηλ. 22524414.

Λεμεσός –  Δήμος Λεμεσού, Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λεμεσού, Οδός: Φιλελλήνων (ενορία Αγίου Ιωάννη), Ωράριο: 8.00 -15.00, Δευτέρα έως Παρασκευή

Λάρνακα  –  Δήμος Λάρνακας, Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης- Οδός Τάσος Μητσόπουλος, (περιοχή Μακένζη, απέναντι από παγωταρίες), 8.30 έως 14.00, Δευτέρα έως Παρασκευή.

Παραλίμνι –  ΚΕΠΑ ‘’Άγιος Χριστόφορος’’, Οδός: 50 Αγίου Νεκταρίου, Ωράριο: 7.30 -14.00, Δευτέρα έως Παρασκευή.

Πάφος  –    Δήμος Πάφου – Αίθουσα Παλιάς Ηλεκτρικής, Ωράριο: 8.00 – 14.00, Δευτέρα έως Παρασκευή, Τηλ. 80006362.

Σημειώνεται, ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ θα ενημερώνει με ανακοινώσεις το κοινό για αλλαγές στις ανάγκες ή στη διαδικασία.   Για οποιεσδήποτε  πληροφορίες στο τηλ. 22400163  ή στο 22524414.

Εξάλλου, ο Δήμος Λάρνακας, ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμος Πάφου και ο Δήμος Δερύνειας με ανακοινώσεις τους καλούν το κοινό να συνδράμει στην όλη προσπάθεια.

Για τον Δήμο Δερύνειας, το κοινό καλείται να συγκεντρώνει την βοήθεια στα Γραφεία του Δήμου Δερύνειας στη Λεωφ. Αμμοχώστου 26.

Την έναρξη εκστρατείας συλλογής τροφίμων  που θα αποσταλούν στο Λίβανο και στους δοκιμαζόμενους από την προχθεσινή τραγωδία πολίτες της Βηρυτού ανακοίνωσε ο Δήμος της Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, τα είδη που θα συγκεντρώνονται έχουν καθοριστεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων και σύμφωνα με τα αιτήματα της Κυβέρνησης του Λιβάνου.
Αυτά αφορούν κονσέρβες (όλων των ειδών), δημητριακά, παξιμάδια και κράκερ, αλεύρι γενικής χρήσης και σκόνη γάλατος για παιδιά.

Η διαδικασία συλλογής ξηράς τροφής  θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, 7 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Αυγούστου, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού, που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων (ενορία Αγίου Ιωάννη).

Ώρες λειτουργίας από τις 08.00 μέχρι τις  15.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το 99 728871.

Εξάλλου, «ανταποκρινόμενη άμεσα στις ανάγκες του λαού του Λιβάνου μετά την τραγική έκρηξη της περασμένης Τρίτης, 4 Αυγούστου 2020, η κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών Πετρολίνα στηρίζει έμπρακτα την εκστρατεία του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,  Γιάννη Γιαννάκη, για τη συλλογή τροφίμων για να δοθεί στους χιλιάδες άστεγους».

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «από την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, σε έξι πρατήρια της Πετρολίνα παγκύπρια θα μπορούν οι πολίτες να παραδίδουν είδη ξηράς τροφής, όπως κονσέρβες (όλων των ειδών), δημητριακά, παξιμάδια και κράκερ, αλεύρι γενικής χρήσης και σκόνη γάλακτος για παιδιά».

Οι ώρες λειτουργίας των πρατηρίων είναι 06:00 – 18:00. Τα πρατήρια της Πετρολίνα είναι:

Λευκωσία: λεωφόρος Νίκης 1, τηλέφωνο 22347010
Λεμεσός: λεωφ. Φραγκλίνου Ρούσβελτ 65, τηλ. 25563343
Λάρνακα: οδός Κιλκίς 1, τηλ. 24848034
Πρωταράς: λεωφ. Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο 227, τηλ. 23831601
Παραλίμνι: λεωφ. Γρίβα Διγενή 42, τηλ. 23730635
Πάφος: λεωφ. Ευαγόρα Παλληκαρίδη 105, τηλ. 26932185.

Ασύλληπτη καταστροφή

Μέχρι και τα 15 δισ. δολάρια είναι οι ζημιές από την μεγάλη έκρηξη της Τρίτης στη Βηρυτό, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 135 και οι τραυματίες στους 5.000.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας της χώρας, ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται.
Την ίδια ώρα, συνεπείας της καταστροφής που προκλήθηκε από την έκρηξη, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Ανάμεσα στους άστεγους βρίσκονται και αρκετοί Κύπριοι.

Η κυπριακή κυβέρνηση πραγματοποιεί σήμερα ναυλωμένη πτήση στο Λίβανο για να επιστροφή Κυπρίων που βρίσκονται στη χώρα.

Μιλώντας στον Άστρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη πτήση. Μέχρι το πρωί, πρόσθεσε, είχαν ενδιαφερθεί περίπου 70 άτομα για να επιστρέψουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κυπρίων, είπε, είναι μόνιμα διαμένοντες και πολλών οι κατοικίες έχουν καταστραφεί και γι’ αυτό επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κύπρο. Σημείωσε παράλληλα ότι για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης στην Κύπρο, θα τους παρασχεθούν χώροι σε ξενοδοχεία και καταλύματα, με τα οποία συνεργάζεται το κράτος.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Κύπρος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ότι με τη σημερινή πτήση θα σταλεί εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες, αλλά και υλικά οικοδομής, όπως αλουμινίου και γυαλιών.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ετοιμάζεται ομάδα εθελοντών γιατρών οι οποίοι θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση του Λιβάνου η προθυμία της Κύπρου να δεχθεί ασθενείς από τον Λίβανο για νοσηλεία στην Κύπρο.