Πού να σε ψάξω χώρα μου καημένη

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Τάσου Αναστάση

Η Κύπρος χάνεται μέρα με τη μέρα και ‘μεις την κοιτάζουμε να απομακρύνεται παίζοντας κρυφτό.

Το σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που οδηγούν προς την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και τον οριστικό χαμό της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Το καράβι της επιστροφής άρχισε να μπάζει νερά εδώ και χρόνια και τώρα απλά το βλέπουμε να ναυαγεί, ανήμποροι και ανίκανοι να το σώσουμε.
Η Τουρκία και ο Τατάρ κρατώντας χέρια, είναι αποφασισμένοι να μοιράσουν μια για πάντα το νησί εκμεταλλευόμενοι τη βαριεστημάρα της δικής μας πλευράς που φαίνεται να περιορίζεται στο να ακολουθεί τις εξελίξεις παρά στο να τις προλαβαίνει.

Ακόμα και αυτοί που έβλεπαν «πυροτεχνήματα» πίσω από τις εξαγγελίες των προηγούμενων χρόνων για άνοιγμα της Αμμοχώστου, τώρα τρέχουν με νεροπίστολα να σβήσουν τις πυρκαγιές που άναψαν τα πυροτεχνήματα που έσκασαν στα χέρια μας.

Η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να χειριστεί το όποιο σοβαρό θέμα περάσει από τα χέρια της, χάνοντας τη μία μάχη μετά την άλλη.

Η Κύπρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση από το 1974 με την πανδημία να σαρώνει, την οικονομία να δείχνει άσχημα τα δόντια της και το Κυπριακό να αιμορραγεί ακατάσχετα.

Η έπαρση υπήρξε ανέκαθεν ο χειρότερος σύμβουλος της ελληνοκυπριακής πλευράς που θεωρούσαμε πως το ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας θα μπορούσαμε να διαπραγματευόμαστε πάντα εκ του ανωτέρου.

Η Τουρκία ωστόσο απέδειξε πολλές φορές ότι πραγματοποιεί οτιδήποτε εξαγγέλλει, είτε αυτό είναι στη θάλασσα είτε στη στεριά. Και όταν πλέον η Τουρκία μιλά επίσημα για δύο κράτη, ο καθένας μπορεί να φανταστεί το χειρότερο για το μέλλον της πατρίδας μας.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο μπορούν να πάνε. Το στάτους κβο δεν πρόκειται να μείνει για πολλά άλλα χρόνια έτσι. Τα οδοφράγματα σταδιακά θα μετατραπούν σε σύνορα με την «τδβκ», αργότερα με την Τουρκία, η Ουνφικυπ σταδιακά θα διαλυθεί και θα χάσουμε και την ΑΟΖ την οποία η Τουρκία θεωρεί δική της και του ψευδοκράτους.

Περισσότερο από την ειρήνη, μας λείπει η ελπίδα. Η ελπίδα που χάθηκε από τον ορίζοντα και δεν φαίνεται να επιστρέφει. Κανείς και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να μας γεννήσει ξανά ελπίδα. Ο κόσμος μπούχτισε από διαβήματα, από επιστολές, από ανακοινώσεις.

Η Κύπρος χάνεται και εμείς στέλνουμε επιστολές…

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.