Που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην παράδοση νέων αυτοκινητών από εταιρείες εισαγωγής

Καθυστερήσεις στην παράδοση νέων αυτοκινήτων από εταιρείες εισαγωγής οχημάτων, οι οποίες μάλιστα επιβάλουν και επιπρόσθετες χρεώσεις με την δικαιολογία της αύξησης του κόστους, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Δέκτες παραπόνων είναι τόσο η Υπηρεσία όσο και ο Σύνδεσμος Προστασίας του Καταναλωτή.

Μιλώντας στον Άστρα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Καραγιώργης εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται τόσο στη γεωπολιτική αστάθεια όσο και στην πανδημία. Είπε πως η ζήτηση είναι μεγάλη, ωστόσο η προσφορά δεν μπήκε ακόμη σε πλήρη παραγωγή, με αποτέλεσμα οι εταιρείες στην Κίνα και την Αμερική να απορροφούν τις πρώτες ύλες. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν παράγει αλλά εισαγάγει τις πρώτες ύλες, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει έλλειψη.

Την ίδια ώρα όπως ανέφερε ο κ. Καραγιώργης λόγω του αυξημένου κόστους και των μεταφορικών, οι εταιρείες ζητούν πρόσθετα χρήματα.

Σημείωσε ότι η Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών δέχθηκε 14 παράπονα, ωστόσο οι πληροφορίες τους λένε ότι οι πολίτες που πρέπει να πληρώσουν επιπρόσθετα χρήματα για να παραλάβουν το αυτοκίνητο τους είναι πολύ περισσότεροι. Με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας, το 50% των πολιτών δέχεται να χρεωθεί περισσότερο, το 40% ακυρώνει την συμφωνία και το 10% κινείται νομικά εναντίον της εταιρείας.

Ο κ. Καραγιώργης είπε επίσης πως με βάση την έρευνα της Υπηρεσίας, οι περισσότερες εταιρείες διασφαλίζουν, μέσω των συμβολαίων τους, ότι σε περίπτωση εκτάκτων γεγονότων έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν πρόσθετο ποσό για να παραδώσουν το αυτοκίνητο. Ως εκ τούτου, κάλεσε τους καταναλωτές να προσέχουν τους όρους των συμβολαίων τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου προστασίας καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι δέχθηκαν 4-5 παράπονα, λέγοντας πως αν υπάρχει παραβίαση στους όρους των συμβολαίων, οι πολίτες μπορούν να κινηθούν νομικά. Την ίδια ώρα ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι τα παράπονα αφορούσαν την ίδια εταιρεία, τονίζοντας ότι εάν αυτό γίνεται τακτικά, πρέπει να εξεταστεί από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, αν μπορεί να θεωρηθεί αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας πάντως ανέφερε ότι το θέμα παρακολουθείται, ωστόσο δε μπορεί να υπάρξει παρέμβαση λόγω του ότι η συμφωνία είναι ιδιωτική.

Αναπόφευκτη χαρακτήρισε την καταβολή της επιπρόσθετης χρέωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγών Αυτοκινήτων, επισημαίνοντας ότι με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι εταιρείες απορρόφησαν ήδη μεγάλες αυξήσεις.

Ο Αλέξης Άννινος εξήγησε ότι τα εργοστάσια επιβάλλουν αυξήσεις στους διανομές, οι οποίοι δε μπορούν πλέον να τις απορροφήσουν. Σημείωσε ότι οι εταιρείες δίνουν την επιλογή στους πελάτες τους είτε να πληρώσουν ένα επιπρόσθετο ποσό είτε να ακυρώσουν την παραγγελία και να τους επιστραφεί η προκαταβολή που έδωσαν.

Εξέφρασε πάντως την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι εδώ και μήνες οι καταναλωτές δέχονται τις αυξήσεις στην τιμή βασικών αγαθών, ωστόσο αντέδρασαν μόνο για την αύξηση στην τιμή του αυτοκινήτου.

Για τις καθυστερήσεις, ο κ. Άννινος σημείωσε ότι παρατηρούνται από την έναρξη των lockdowns.

Σε ότι αφορά την πρόθεση πολιτών να κινηθούν νομικά, ανέφερε ότι έχουν κάθε δικαίωμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.