ΠΟΥ: Σε «καθοριστικό σημείο» βρίσκεται η επιδημία του κορωνοϊού

Σε «καθοριστικό σημείο», σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται η νέα επιδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να «ξεφύγει από τον έλεγχο» εάν οι πληγείσες χώρες δεν κινηθούν γρήγορα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Περίπου 2.760 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε ολόκληρο τον κόσμο από τον κορωνοϊό και περισσότεροι από 80.000 έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες άλλες χώρες.


“Είμαστε σε ένα καθοριστικό σημείο”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο κ. Τέντρος είπε ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών στην Κίνα είχε ξεπεραστεί από νέα περιστατικά, που σημειώνονται σε άλλες χώρες, για δεύτερη ημέρα.

“Αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο είναι τώρα το μεγαλύτερο μας μέλημα”, τόνισε.

Απευθυνόμενος στις πληγείσες από τον κορωνοϊό χώρες, ο κ. Τέντρος είπε: “Εάν ενεργήσετε επιθετικά τώρα, μπορείτε να περιορίσετε αυτόν τον ιό, μπορείτε να αποτρέψετε τους ανθρώπους να ασθενήσουν, μπορείτε να σώσετε ζωές”.


Ωστόσο, τόνισε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγείας τους είναι προετοιμασμένα σε μια έκρηξη στον αριθμό των περιστατικών.

Ο κ.Τέντρος είπε ότι όλοι οι Υπουργοί Υγείας θα πρέπει να αναρωτηθούν για μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι κατά πόσον έχουν αρκετούς εξαεριστήρες, εάν είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τεστ και αν μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση.

“Είμαστε πραγματικά σε μια πολύ λεπτή κατάσταση στην οποία η εξάπλωση μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με βάση το πώς το χειριζόμαστε… Μπορεί να περιοριστεί, αλλά αν δεν κάνουμε το σωστό μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο”, τόνισε ο κ. Τέντρος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.