Πουλούν όσα όσα χρυσαφικά και κοσμήματα για να τα βγάλουν πέρα

Πολίτες πουλούν όσα όσα χρυσαφικά και κοσμήματα για να τα βγάλουν πέρα.

Όπως αναφέρεται σε νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή -και αφορά το φορολογικό καθεστώς στις παραδόσεις ακατέργαστων και ημικατεργασμένων πολύτιμων μετάλλων- «τα τελευταία χρόνια ο τομέας της εμπορίας μεταχειρισμένων κοσμημάτων στην Κύπρο, κυρίως χρυσού και ασημιού, έχει διευρυνθεί σημαντικά». Αναφέρεται επίσης ότι «τα μεταχειρισμένα κοσμήματα πωλούνται από ιδιώτες σε χρυσοχοεία ή/και σε ειδικά καταστήματα/ενεχυροδανειστήρια». «Ακολούθως», προστίθεται, «μεταπωλούνται σε μικρό αριθμό εταιρειών που τα εξάγει σε τρίτες χώρες ή τα πωλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αφού τα μεταποιήσουν και τα επεξεργαστούν)».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, δεν καταπιάνεται με τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου, αλλά μόνο με τα φορολογικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν.

Όπως αναφέρεται, η πώληση από τον ιδιώτη στο χρυσοχοείο ή το ενεχυροδανειστήριο δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, ενώ αντίθετα η πώληση από το χρυσοχοείο στον εξαγωγέα υπόκειται σε ΦΠΑ 19%. Αναφέρεται επίσης ότι «ο εξαγωγέας διεκδικεί έκπτωση του φόρου ή/και επιστροφή». Ως εκ τούτου, προστίθεται, υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων από τον ΦΠΑ αφού «έχει διαπιστωθεί ότι οι πωλήσεις από τους χρυσοχόους στους εξαγωγείς δεν δηλώνονται, έστω και αν έχει εκδοθεί τιμολόγιο, και επομένως το Τμήμα Φορολογίας καλείται να επιστρέφει στον εξαγωγέα ΦΠΑ που δεν έχει εισπραχθεί από τον πωλητή

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy