«Πουπανωπροίτζι» 23 εκατ. ευρώ από τη διάλυση του Συνεργατισμού

ΔΗΣΥ: «Ευτυχώς που δεν κουβαλάμε αυτό το πρόβλημα»

Μεταφορά 23 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στο αντίστοιχο Ταμείο των Τραπεζών, καθώς και διάλυση ενός ακόμη οργανισμού που παρέπεμπε στον Συνεργατισμό, ψήφισε κατά πλειοψηφία χθες η Ολομέλεια της Βουλής. Τα 23 εκατ. ευρώ είναι οι συνεισφορές οι οποίες κατατέθηκαν διαχρονικά από τα Συνεργατικά, στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε μέσα από έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, κατά τη σύναψη της συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα συμφωνήθηκε η μεταφορά των πιο πάνω κεφαλαίων στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων των Τραπεζών. Μάλιστα στη συμφωνία προστέθηκε ρήτρα ότι σε περίπτωση που δεν μεταφερθούν τα κεφάλαια μέχρι τις 24 Ιουνίου 2019, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αντίστοιχο ποσό στην Ελληνική Τράπεζα. Επισημαίνεται επίσης ότι τα κόμματα ενημερώθηκαν για την πιο πάνω ρήτρα μόλις πρόσφατα με αφορμή την κατάθεση της σχετικής πρότασης από την κυβέρνηση, αφού η συμφωνία παραμένει κρυφή και κλειδωμένη στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει σχεδόν δύο χρόνια.

Ανοίγει ξανά ο φάκελος στην Επιτροπή Ελέγχου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η οποία προηγήθηκε της ψηφοφορίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και χαρακτήρισαν ως «κάκιστη» τη συμφωνία για διάλυση του Συνεργατισμού και μεταφορά των κερδοφόρων εργασιών του στην Ελληνική Τράπεζα.

Μάλιστα οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και Άριστος Δαμιανού παρέθεσαν αποσπάσματα από την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής στα οποία αναφέρεται ρητά ότι «οι ευθύνες για την κατάρρευσή του (Συνεργατισμού) πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο μετά το 2013», αλλά και ότι φέρουν βαρύτατη ευθύνη ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος τον διατήρησε στη θέση του. Επίσης παρέθεσαν το απόσπασμα στο οποίο η Ερευνητική Επιτροπή καταγγέλλει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις […] είτε γιατί δεν ήθελε να έχει πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών είτε γιατί ήθελε ν’ αποτρέψει τις περαιτέρω καταθετικές εκροές».

«Η συμφωνία είναι κάκιστη και εγκληματικά ετεροβαρής για το κράτος και τον φορολογούμενο», τόνισε ο Στ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι με την πρόταση της κυβέρνησης για μεταφορά των 23 εκατ. ευρώ «θα πληρώσουμε και πουπανωπροίτζι». Υπενθύμισε επίσης ότι η συμφωνία αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 10%, ενώ παράλληλα διέλυσε το αποκούμπι των μικρομεσαίων και ενίσχυσε την αυθαιρεσία και την ασυδοσία των τραπεζών. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν όπως κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία η οποία έγινε τότε, ενώ το ΔΗΣΥ διά του Άγγελου Βότση ανακοίνωσε την πρόθεσή του για επαναφορά του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ διά του Ονούφριου Κουλλά είπε ότι «ευτυχώς που σήμερα δεν κουβαλούμε αυτό το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «μας έδωσαν πολύ μεγάλη βοήθεια» οι Εποπτικές Αρχές της Φρανκφούρτης, οι οποίες επέμειναν στο κλείσιμο του Συνεργατισμού απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα να δοθεί περιθώριο ακόμη δύο ετών. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία όμως εγκρίθηκε υπό διαμαρτυρία από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.