«Πουπανωθκιόν του τάφου» βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος

Παραγωγοί μιλούν στη «Χ» και σημειώνουν ότι έμειναν αβοήθητοι, ενώ η ακρίβεια και η εκμετάλλευση τούς οδηγούν στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος

 

Οι παραγωγοί μείωσαν σημαντικά το πότισμα, γι’ αυτό η επόμενη σοδειά θα είναι αισθητά μειωμένη

 

Cna T5491E64C255F4807Ae499Adfad5Aef5D1 Scaled

 

Του

Γιάννη Κακαρή

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό και σιγά-σιγά τους αγρότες στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Ειδικότερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές των πρώτων υλών εκτοξεύθηκαν στα ύψη (πετρέλαιο, ρεύμα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα) και αυτό διπλασίασε το κόστος παραγωγής γεωργικών προϊόντων. Μπορεί να σημειώνονται αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο αυτές δεν καταλήγουν στις τσέπες των παραγωγών αλλά των μεσαζόντων.

Για ακόμη μια φορά ο αγροτικός τομέας μένει αβοήθητος από την κυβέρνηση, η οποία δεν ακούει την κραυγή απόγνωσης όσων προσπαθούν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Αυτό οδηγεί μαθηματικά στη μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Ο κ. Γιώργος, γεωργός από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η γεωργία δεν αξίζει, αφού μόνο χρέη δημιουργεί», γι’ αυτό εγκατέλειψε τον κλάδο και πλέον εργάζεται στα ξενοδοχεία.

«Είμαστε πουπανωθκιόν του τάφου», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πατατοπαραγωγός Γιώργος Ζορλής, επίσης από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Όπως εξήγησε, με τόσο υψηλά κόστη στην παραγωγή είναι ασύμφορο το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου, «αφού όσα κι αν πουλήσεις τα προϊόντα, δεν επιβιώνεις» και πρόσθεσε πως όταν πωλούσαν την πατάτα 50 σεντ το κιλό, μόλις τα έβγαζαν πέρα. «Τώρα που τριπλασιάστηκαν τα κόστη, πώς μπορούμε να ζήσουμε;» διερωτάται. Όπως επεσήμανε, τέτοιες μέρες στην επαρχία όλοι πότιζαν τα χωράφια για να φυτέψουν. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας που να τα ποτίζει, με αποτέλεσμα οι επόμενες σοδειές να μειωθούν αρκετά.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις τιμές είπε ότι η βασική λίπανση από 25 ευρώ το σάκο 40 κιλών έφτασε σήμερα στα €46. Η διαφυλλική λίπανση από 25 ευρώ τα 25 κιλά έφτασε στα €45. Φάρμακο που αγόραζαν €40, η τιμή του ανήλθε στα €55.

Ως μέλος του Συμβουλίου Εμπορίας Πατατών, μας ανέφερε ότι οι κυπριακές πατάτες εξάγονται στη Γερμανία στην τιμή των €1.000 τον τόνο. Σημείωσε ότι τα μεταφορικά στοιχίζουν €520 και από εκεί και πέρα πρέπει να πληρωθούν τα συσκευαστήρια και οι αποθήκες, με αποτέλεσμα να τους μείνουν λιγότερα από €250 τον τόνο για να πληρώσουν τα έξοδα του χωραφιού και να καρπωθούν τα ψίχουλα που απομένουν. Πρόσθεσε ότι η φύλαξη 400 κιλών πατατών σε ψυγεία από 25-30 ευρώ πήγε στα 55 ευρώ λόγω της αύξησης του ρεύματος, ενώ το κόστος των γεωργικών εξαρτημάτων διπλασιάστηκε.

Αναφερόμενος στο κόστος του ρεύματος και του πετρελαίου, είπε ότι πλήρωσε €9.500 ρεύμα και €4.000 πετρέλαιο. Μόνο το αυτοκίνητό του χρειάζεται €120 τη βδομάδα, είπε, ενώ παίρνουν βοήθεια €300 το χρόνο. Υπέδειξε επίσης ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, ένα δεκάριο στοιχίζει €1.600, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να τους δώσει βοήθεια €70 ανά δεκάριο.

«Εργάζομαι 16-17 ώρες την ημέρα για €2.000»

Ο κ. Μιχάλης, παραγωγός φθαρτών από το Ακάκι, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης και χαρακτήρισε ως «ψίχουλα» την όποια βοήθεια έλαβαν από την κυβέρνηση. Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση, υπέδειξε ότι δουλεύει 16 με 17 ώρες την ημέρα, χωρίς να γνωρίζει αργίες ή διακοπές, για να πάρει εισόδημα €2.000. Ως εκ τούτου, διερωτήθηκε γιατί να μην εγκαταλείψει το επάγγελμα και να μην πάει υπάλληλος σε μια δουλειά εκτός του κλάδου, όπου θα μπορεί να λαμβάνει €1.200 για 8 ώρες δουλειάς.

Επίσης, εξέφρασε την αγωνία του για τους νέους και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι είναι «κρίμα για τους νέους που προσπαθούν να εισέλθουν στον τομέα».

Όλοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του παραγωγού

Ο κ. Γιαννάκης από την Πάφο, αμπελοκαλλιεργητής και παραγωγός άλλων φθαρτών, υπέδειξε ότι οι παραγωγοί μείωσαν σημαντικά το πότισμα, γι’ αυτό φέτος θα είναι αισθητά μειωμένη η παραγωγή προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τα σταφύλια, ανέφερε ότι «δεν αξίζει τον κόπο ούτε να τα κλαδεύεις ούτε να τα τρυγάς» και υπογράμμισε ότι πολλοί παραγωγοί -μεταξύ των οποίων και ο ίδιος- σκέφτονται να τα παρατήσουν. Όπως σημείωσε, τα κόστη παραγωγής σε πολλές περιπτώσεις έχουν τριπλασιαστεί και το αγροτικό πετρέλαιο έχει υπερδιπλασιαστεί. Μάλιστα, επεσήμανε ότι ακόμα και αν πουλιούνται ακριβά τα προϊόντα στις υπεραγορές, οι παραγωγοί δεν κερδίζουν τίποτα, αφού τα καρπούνται οι έμποροι και οι μεσάζοντες. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «όλοι κερδίζουν πάνω στη ράχη μας. Όλοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του παραγωγού. Οι έμποροι είναι χειρότεροι. Φυλάγουν στοκ για να αυξηθεί η τιμή και να τα πουλήσουν πιο ψηλά».

6584B0Fe13E99432D705814C181B0D42 Α 1

Εγώ προσωπικά σταματώ… Θα μαλώνω με την πούγκα μου;

Ο παραγωγός καρπουζιών από το Κίτι, κ. Σάββας, μας ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τόσο τραγική που για φέτος άφησε ένα κομμάτι παραγωγής που δεν θα το μαζέψει, καθώς δεν συμφέρει. «Είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι. Εγώ προσωπικά σταματώ. Θα μαλώνω με την πούγκα μου;» επεσήμανε. Διερωτήθηκε επίσης τι κέρδος μπορεί να έχει ένας παραγωγός που πουλά 15-17 σεντς το κιλό» και υπογράμμισε ότι «όλες οι υπεραγορές βγάζουν προσφορά πάνω μας».

Επίσης, ο κ. Σάββας ανέφερε ότι «το Κίτι, που κάποτε είχε 165 γεωργούς, αυτή τη στιγμή έχει τρεις κάτω των 40 ετών και εκείνοι προβληματίζονται αν θα συνεχίσουν». Όπως είπε, πριν πολλά χρόνια το Κίτι τροφοδοτούσε με αγκινάρες τη Βηρυτό, ενώ σήμερα σπανίζει να δεις φυτείες αγκινάρας. Το ίδιο θα γίνει και με τα καρπούζια, υπέδειξε.

 

Συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΚΑ προς κυβέρνηση για λήψη στοχευμένων μέτρων

 

Εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση έχει μπροστά της σειρά ουσιαστικών προτάσεων από την ΕΚΑ, ωστόσο δεν παίρνει μέτρα. Σκιαγραφώντας την κατάσταση, ο Γ.Γ. της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι η Covid-19 και ο πόλεμος, «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΕΕ ακολουθεί πειθήνια τις οδηγίες των ΗΠΑ, επέφεραν τεράστιες αυξήσεις στα κόστη παραγωγής των γεωργών και κτηνοτρόφων». Σημείωσε ότι οι τιμές όλων των αγροτικών χρειωδών έχουν διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να προβληματίζονται πολύ σοβαρά εάν θα συνεχίσουν να είναι στο επάγγελμα. Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν λύνεται μόνο με την όποια οικονομική βοήθεια προς τους παραγωγούς, oύτε κανένας επιζητά να στηρίζεται οικονομικά από την κυβέρνηση».

Η ΕΚΑ, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, έχει εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για λήψη στοχευμένων μέτρων:

– Να υψώσει τη φωνή της στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να ξεκαθαρίσει ότι δεν αντέχουμε άλλο αυτές τις μεγάλες αυξήσεις.

– Να αναβάλει την εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να μην επωμίζονται επιπρόσθετα έξοδα. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τον τρόπο καταβολής της εκταρικής επιδότησης.

– Λόγω έκτακτης κατάστασης, να αναλάβει ευθύνες σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πρώτων υλών στους παραγωγούς.

– Να περιορίσει την τιμή του αγροτικού πετρελαίου στα επίπεδα προ κρίσης.

– Στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ η επιστροφή να αυξηθεί από 5% σε 10% πάνω στον κύκλο πωλήσεων του παραγωγού.

Bd9386E29500F8E0Da4Ff52A9Beb2Cdd A 1

Μόνο υποσχέσεις
Το ζήτημα της ακρίβειας και της εξεύρεσης τρόπων βοήθειας προς τους αγρότες συζητήθηκε αρκετές φορές στη Βουλή. Ωστόσο φαίνεται ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν απέδωσε καρπούς, καθώς η κυβέρνηση δεν στήριξε τους αγρότες όσο θα έπρεπε.
Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι οι γεωργοί είναι «ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας, αφού δεν μετακυλίεται το κόστος παραγωγής, όμως η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό πώς θα τους στηρίξει».
Σημείωσε ότι η «Επιτροπή Γεωργίας πραγματοποίησε 10 συνεδρίες σχετικά με τη στήριξη των γεωργών, αλλά η κυβέρνηση έδινε μόνο υποσχέσεις». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές -όταν λειτουργήσει η Βουλή- θα θέσει ξανά το ζήτημα προς συζήτηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.